tomaten

Achterstallige achterstand! Godgeklaagd. Ik had mij nochtans voor genomen om, teneinde niet elk jaar opnieuw alles te moeten opzoeken, dit jaar een ‘beknopte handleiding tot de Eigenwijze Moestuin‘ bijeen te harken. En van bij de eerste teelt loop ik al vier dagen achter op schema. ’t Begint weer goed. Vlammestevlam! Immers: tot matige ergernis van de Eigenwijze Madam wordt al sinds zondag een deel van de living-vensterbank ingenomen door vier potjes, met telkens drie tomatenzaadjes er in. Tomatten, jazeker!
Dus, met het oog op volgend jaar en ook wel in het algemeen belang, even gauw op een rijtje hetgeen ik over de tomatenteelt meen te moeten weten om deze zomer iets tussen mijn mozzarella te kunnen leggen.


perceel: vruchtgewassen
ras: buitenteelt: Hellfrucht, volgens VELT een goede buitentomaat die ook in minder goede weersomstandigheden haar plantje staat.

zaaien: voor teelt in volle grond: vanaf half maart tot half april bij kamertemperatuur (in feite best pas in april voor buitentomaten, dus in april zaai ik nog een reeks van vier potjes in). Gezaaid in een mengsel van 2/3 potgrond en 1/3 zand in een plastieken of terracotta potje. Binnen op klare, warme plek maar niet in direct zonlicht plaatsen.  Afdekken met plastic of iets dergelijks. Na het kiemen koeler plaatsen. Verspenen als de eerste blaadjes tussen de kiemblaadjes verschenen zijn, potten van minstens 10cm doorsnede, anders krijg je te vroeg bloemvorming. Bij het verspenen telkens iets dieper plaatsen, voor wortelvorming. Ook steeds voldoende licht en vocht (liefst langs onder water geven, bevordert de wortelvorming). Tomatenplanten hebben ook graag dat je hen bepotelt.

– Vanaf half mei  tot uiterlijk half juni buiten uitplanten (perceel vruchtgewassen), als de grondtemperatuur minstens 15°C is, met steun van ongeveer 140 cm hoog op 5cm van de plant. Indien mogelijk beschermen tegen wind, planten ook losjes aanbinden aan de steun.

– Het helpt om de planten vooraf af te harden: geleidelijk aan kouder lokaal, en op mooie dagen gewoon buiten.

– Na het planten mulchen, de grond blijft dan vochtig en onkruid krijgt minder kans. Tomaten vragen vrij veel bemesting, maar niet te veel stikstof (dan krijgen ze te veel bladeren)

– Tomaten verkiezen vochtige grond, maar pas op met gieten: rijpe vruchten barsten gemakkelijk, dus eerst plukken vooraleer te gieten. Te veel gieten geeft ook minder stevige planten

Dieven: één keer per week de scheuten in de bladoksels verwijderen voor ze tien centimeter groot zijn, liever meer dan minder doen.

Toppen: als er vier bloemtrossen zijn de top van de plant afsnijden (rond augustus)


Voila, daarmee vermoed ik geen essentiële stappen overgeslagen te hebben. Maar mocht het wel zo zijn, dan hoor ik het graag van u!

update: tekst in het blauw zijn de fel gewaardeerde aanvullingen van Mr tomato himself, in het groen danken we aan de snor. De Juffrouw van onder de Appelboom geeft oranje toevoegingen en Annetanne weet dat je tomatenplanten niet met rust moet laten (in het paars).


Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags . Bookmark de permalink.

14 reacties op tomaten

 1. the666bbq schreef:

  allemaal just maar toch …
  Als er een radiator onder dat raam staat moogt ge ze in het begin daar effe opzetten (bodemwarmte vinden ze plazant) maar wel zien dat de grond geen 58° wordt natuurlijk.
  Als ge zo nog een bakske hebt zou ik dat er nog over zetten, houdt de grond wat langer vochtig (anders effe een plexiplaat of een stuksje plastic zak. Potgrond met zand is zeker niet slecht om te starten maar alle potgrond heeft tegenwoordig wel wat extra bemesting en dat hebben die jonge plantjes niet echt nodig; de goedkope potgrond zonder bemesting is vaak troep dus ik neem toch altijd een zakje zaai-stekgrond – kost niet zoveel meer en is eigenlijk gewoon arme (steriele) potgrond met zand erin ;-)
  Ik weet niet uit welk materiaal de potjes zijn gemaakt maar ik heb in het verleden nogal wat negatieve ervaringen gehoord over de turfpotjes (ws. te zuur, vooral de peperachtigen) en zoals je weet, zo eco-vriendelijk zijn die turfpotjes niet altijd ;-) ook al hebben ze de looks mee.
  Verspenen na 10 dagen vind ik zelf wat snel, zelf verspeen ik bovengemiddeld vaak (ze vinden het leuk om bepoteld te worden), maar ik laat ze toch wat langer doen in het begin, zodat ze al een noemenswaardig kluitje hebben ipv één lang worteltje (ik wacht zo een beetje op de eerste echte blaadjes tussen de kiemblaadjes) – bij mij staan er soms 4 of meer te drummen in een krantenrolletje van 3cm doorsnede, ze lijken het nooit erg te vinden zo kort bij elkaar…
  Ze mogen ook vrij snel in een kouder lokaal, de warmte hebben ze maar nodig om te kiemen, van teveel warmte gaan ze te snel groeien en met weinig licht betekent dat ‘hoog en slap’. Opletten met ‘gewoon buiten’ want een beetje goed weer en wat tocht en uw planten zijn uitgedroogd als ge ze ’s avonds vindt.
  Dieven hoe meer hoe liever eigenlijk, het noemen niet voor niks ‘suckers’, draai uw rug en sommigen groeien een armlengte op een dag of twee. Zo rap als ge ze een beetje kunt vastnemen : weg ermee (en dan nog liefst met een mesje zeggen de onderzoekers van KHK)
  Vochtige grond hangt een beetje af van welke sigaren je tuinclub rookt; die van mijn krijgen één keer per week water, ik ga geen drie keer per week 100L water naar de serre liggen kruien – 42 tomatenplanten en ander lekkers – (ne mens kan ook amper op vakantie gaan als ge de tomaten zo ‘verwend’). Diep planten helpt hun ook aan water.
  De zaailingen water geven langs onder zou ik ook meegeven; van die gasten die omvallen als gekapte boomstammetjes zijn zowat beginnersvalkuilnummeréén.
  enzovoortenzoverder ;-)

 2. moustache schreef:

  Misschien nog 1 tip bij het verspenen. Ik doe het 2 keer telkens in een groter potje en telkens zet ik het plantje een stuk dieper. De plantjes maken makkelijk wortels op de stelen en zo krijg je telkens een hoop wortels erbij.
  In de kas graaf ik een geul over de hele lengte en plant daarin de tomaten, wederom met de steel een stuk onder de grond. De geul gebruik ik dan om makkelijk te gieten. Ik giet in het begin 1 keer per week en na een tijdje slechts om de 2 weken maar dan laat ik wel de geulen goed vollopen.
  Mijn ‘orange banana’ en ‘san marzano’ zaailingen zijn net begonnen aan hun 2e blaadjes en dus bijna te verspenen.

 3. onderdeappelboom schreef:

  Bart, tof die tomaten! Bij ons staan ze (onder even meewarige blikken) eveneens in de living aan het raam :-) Het was vorig jaar ook mijn eerste tomatenkweekjaar en met de tips van meneer tomatengoeroe-666bbq indachtig (en ook wel door het weer) is dat goed gelukt. Ivm dieven: je gaat nog opkijken hoe snel dat groeit. Voor elk takje dat je wegplukt lijken er 2 dubbel zo lange in de plaats te groeien :-)
  Weinig water is ook een goede tip. Pas op het einde van de zomer heb ik mijn planten moeten stutten, tot dan bleven ze gewoon vanzelf rechtop staan.
  En die turfpotjes: ik heb die nu ook gekocht voor mijn groenten, en ben er absoluut niet gelukkig mee. Geef mij maar terracotta ofwel plastic. Die turfdingen slorpen het water op een vreemde manier op (en gaan dan schimmelen). Je hebt geen controle meer over de vochtigheidsgraad, vind ik. De plastic bakskes van de Lidl zijn misschien milieu-onvriendelijker, maar handiger (èn met dekseltje).
  Hoe dan ook: veel succes; het is voor kinderen ook de leukste groente die in de tuin staat, met die lekkere rode sappige bolletjes!

 4. AnneTanne schreef:

  Ik heb 8 dagen geleden mijn tomaatjes gezaaid, en op dit moment zijn alle soorten gekiemd.
  Dat betekent dat ik vanaf nu dagelijks mijn tomatenplantjes streel….
  Neen, niet lachen… ik heb me laten vertellen dat je daarmee de wind imiteert, en dat de stengeltjes van je plantjes daardoor wat steviger worden…

  Oppassen met water geven!

  Hier staan ze ook in de living… op een ‘plantenrekje’ uit de Lidl, voor het venster…

 5. the666bbq schreef:

  kietelen noem ik dat meestal die mechanische stimulatie (blazen, pluim,…) thigmomorphogenese noemt dat in het vak. Sommige plantenkwekers hebben daar speciale rolwagens voor die de plantjes strelen. Door die mechanische prikkels zegt de plant ‘hola, plafond’, en steekt zijn energie in het sterker worden ipv het hoger worden (ook een beetje hoe die “busbanen” onder de bomen ontstaan denk ik, want door “snoei” is dat niet). Korter en krachtiger is het resultaat, en dat is het gewenste resultaat.

  en ooit krijg ik jullie nog allemaal aan de krantenrolletjes, ooit ;-)

 6. Sophie schreef:

  je bent slimmer dan ik! vorig jaar had ik drie soorten, allemaal van de Nieuwe Tuin, en elk zakje in een keer uitgezaaid…met als gevolg rond de 100 plantjes om te verpotten…en ik kon het niet over mijn hart krijgen om iets weg te doen. Al die verpotte zaailingen bleken het dan ook nog eens goed te doen en eigenlijk had ik alleen maar een tunnel van 2 op 3 waar amper 10 planten in konden…heb er nog een redelijk aantal buiten gezet, maar geen liefhebbers voor die andere 50 planten gevonden…zijn uiteindelijk allemaal in de gft beland. Maar de opbrengst zowel uit de tunnel (tot in november!) als buiten was fantastisch, heel veel en super lekker. Dit jaar ben ik ook slimmer geworden…maar een paar zaadjes per soort. Dat van dat strelen ga ik ook eens proberen!

 7. Eef schreef:

  Voor ’t geval ge nog pottekes nodig hebt en krantenrollekes niet ziet zitten ;-): ik heb massa’s plastic pottekes staan, ge moogt ze komen halen want mijn ‘moestuin’ beperkt zich tot 15 m² aardbeien en 1 rabarber ( alleen die laatste nog te zetten, bijna klaar ik :-D). En zo worden ze gered van ’t containerpark, da’s toch ook ecologisch enal.

 8. bart schreef:

  Heel erg bedankt allemaal voor de waardevolle tips, ik heb ze in geuren en kleuren in de oorspronkelijke tekst verwerkt. Van mijn eigenwijze madam weet ik ondertussen dat dat ‘aaien’ de ‘touch-genes’ van de planten activeert, dus ’t is zelfs allemaal wetenskappelijk bewezen en aangetoond, die thigmomorphogenese. En bedankt Eef, maar pottekes heb ik hier ook nog met de tientallen staan. :-)

 9. ivan schreef:

  Best Bart, elk najaar zaai ik mijn moestuin vol (maar geen wintergroenten staan) met groenbemasting Phacelia. Maaaar in het voorjaar weet ik geen blijf met het afgestorven materiaal (verdorde, droge loof);. Ik heb het eens in brand gestoken maar ja dat mag niet hé, onderspitten lukt ook niet (te veel). Dit jaar heb ik het op een grote hoop gezet in de hoop dat het zal composteren. Heb jij hier een oplossing voor.??

 10. merwe schreef:

  ik wil een tomaten tuin hoe veel kost tomaten tuin me straat is duyl straat 99 doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 11. merwe schreef:

  hooiiiiiiiiiiii ik win dit heel leuk hahahahaaha ik wil een tuin bloemen hahahahahahah grapjeeeeeeeeeeeeeeeeeee ik wil geen tuin oke gggggggggggggggggg heb jij een email adres mag ik hem en mag ik ook je wacht woort ik ga voor haabo spelen ik ben nog een kind ik ben acht jaar hahahahahah ik heb veel ge te schreven doeiiiiiiiiiiiiiiiii

 12. VanLooy Willy schreef:

  Ben beginner. Met jou uitleg wil ik graag verder, duidelijk en aanmoedigend. Zelf zaaien zal ik niet doen ik begin met plantjes, dus vanaf mei volgens U. Ik woon in Ekeren en de grond is iets beter als zeezand,m.a.w zéér arm. Graag advies.
  Oprechte groeten van Willy

 13. Loko Tosh schreef:

  @Willy VL: verhuizen naar de Vlaamse Ardennen ?

 14. bart schreef:

  Ik zou daar persoonlijk een hoop humus onder mengen Willy, dat zou al een en ander kunnen verbeteren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.