vlucht 4234 antwoordt niet meer

Oesjie, nummer 4234-en-nog-ne-klets zal niet meer thuis geraken. Kwalijke ontmoeting gehad, meerbepaald. De foto hierboven is gemaakt na de foto hier onder. Dichter ben ik niet geraakt; ondanks de beplanting had hij me direct in de smiezen en ging er van door, het bos in. Rap nog een foto van zijn prooi gemaakt (die hierboven) en dan het beest met rust gelaten. Toen ik een paar uur later terug kwam was de duif nagenoeg helemaal opgepeuzeld, en de sperwer in geen velden of wegen meer te bekennen. Deze sperwer is er ene van het koppel dat vorig jaar in het naaldbos gebroed heeft. Ook dit jaar zijn ze alle twee weer op post. Af en toe vergrijpen ze zich aan een kool- of pimpelmees, maar naar de plukresten te oordelen vormen duiven hun hoofdmaaltje;  het naaldbos zit vergeven van de houtduiven en turkse tortels. Eens naar het naburige nest wippen en ze kunnen aan tafel…
Daarnaast zitten er nog steeds twee buizerds in hetzelfde bosje. Die hebben (hier) vorig jaar niet gebroed. Misschien trekken ze ook dit jaar nog weg naar het noorden, al zijn ze wel al druk van vuile manieren aan het doen in de populier van onze buurman. Afwachten…

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

7 reacties op vlucht 4234 antwoordt niet meer

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Schone vogel, ik heb het natuurlijk over de tweede foto!

 2. Thea schreef:

  Er zitten wel veel roofvogels daar bij jullie!
  Voor jou natuurlijk handig……kun je mooie foto’s maken!!

 3. William schreef:

  Wat een toeval, deze morgen plukte een sperwer een turkse tortel (begeleid door een luide knal tegen het venster) van het raamkozijn. De vogel (ik weet niet of het een hij of en zij is) begon meteen, onder de beukenhaag bij onze voordeur, de tortel te pluimen en op te eten. Lijkt me geen al te zachte dood want gedurende de 20 minuten die we stonden toe te kijken spartelde het beestje nog af en toe fel tegen. Wij wonen midden in een woonwijk, weliswaar op 500m van de Schelde en aangelegen weilanden en bosjes, maar dat verwacht je toch echt niet, National Geographic op de deurstoep. En … de kids 10 minuten te laat op school.

 4. AnneTanne schreef:

  Nadat zoonlief en ik zaterdag ‘onze’ sperwer een duif zagen slaan, was het manlief die gisteren samen met mij getuige was van een gelijkaardig treffen.
  Opnieuw een duif (mezen zijn mevrouw Sperwer te min denk ik), die in de vlucht gepakt werd, op amper 10 meter voor onze ogen. Maar door onze reactie wellicht werd de sperwer gealarmeerd en liet de duif los, die rechtsomkeer maakte. De sperwer aarzelde even, maar vloog vervolgens richtig bos.
  Prachtige ervaring nochtans, om dat een keer te zien gebeuren zonder dat er dit keer takken het zicht belemmerden.

 5. R. schreef:

  Op identieke wijze verloor Napoleon de Veldslag van Waterloo! Hopelijk heeft het gebeuren in jouw tuin geen consequenties voor de VS in Irak… Of ligt jouw tuin niet op de lijn VS/Irak.
  Moet inderdaad indrukwekkend spektakel geweest zijn, ook bij de andere sperwer-reporters!

 6. Lotte schreef:

  Vreemd…. enkele weken geleden vonden we ook een duif in onze tuin, we dachten dat zal diene gast zijn die daar ergens aan het schieten is. Ik had al goesting om de duif goed uitgespreid op zijne autoruit te pleuren… maar hij met een geweer in handen tja. Ik zag niet echt een schotwonde, bosduif was nog lekker warm. We hebben hem neergelegd met de gedachte om hem/haar later vanachter in het bos achter te laten. De volgende ochtend (we wonen er nog niet) was het beestje goed aangevreten, niertje of lever netjes naast het beestje. Hetzelfde verhaal als hierboven. Manlief denkt dat het dan misschien van een buizerd zou zijn.

 7. bart schreef:

  @Lotte: een buizerd zal wel een dode duif opeten als hij er toevallig op botst, maar om een duif te doden is hij niet snel en behendig genoeg. Een sperwer (of een havik, of een slechtvalk, maar die zijn véééél zeldzamer) kan dat wel.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.