radijs

perceel: koolgewassen | periode: maart-april en opnieuw vanaf juli-augustus

Rassen: ‘ronde gemengd’ (2009 en 2010) Sora (2010),

Radijzen zaaien kan vanaf begin maart, best gefaseerd (om de 14 dagen) een rijtje zaaien. De zaadjes mogen ongeveer een halve centimeter diep, in rijen met 10 à 15 cm tussen, om de 2 à 3cm een zaadje.  Na het zaaien licht aandrukken.

De radijsjes kiemen al na 4 à 8 dagen. Oogsten kan al na 4 tot 8 weken.

Vermijd dat de grond te droog wordt: je hebt dan meer kans op aardvlooien, meer kans op voze radijzen, én een grote kans op barsten als het plots weer vochtig wordt.

Na half april wordt de kans op doorschieten of voos worden groter. Sommige rassen zijn hier meer gevoelig voor dan andere. Minst gevoelig zijn Cherry Belle en Ijskegel. Daarom best wachten tot juli-augustus, vanaf dan kunnen de andere rassen ook weer gezaaid worden en een goede oogst opleveren.

Radijzen kunnen gezaaid worden op plaatsen die tijdelijk vrij komen, bijvoorbeeld na erwten, na sla, gelijktijdig met wortels (radijzen zijn al geoogst voor de wortels uitschieten),…

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op radijs

  1. beekje schreef:

    ik ontdek je site en merk dat ik er veel nuttige tips kan ophalen.
    Ik wil dit jaar ook met een groententuintje beginnen, maar ik zal eerst moeten proberen mijn gazon weg te krijgen. Uk heb heel weinig zon in de tuin, dus moet het een paar dagen droog zijn vooraleer de grond ook droogt.

  2. bart schreef:

    @beekje: om gras weg te krijgen vind ik het makkelijkst om het heel kort af te maaien en daarna met de spade af te plaggen. ’t is eventjes zwoegen, maar ’t gaat vooruit en ’t is definitief :-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.