uien en sjalotten

Perceel: Wortelgewassen | Periode: februari – april

Ui : Uien planten kan eigenlijk al in februari als het weer wat mee zit, van zodra de grond begint op te warmen. Je hebt tijd tot uiterlijk half april om je plantuien te planten.
Rassen : Stuttgarter Riesen (2009), Sturon (2010).

Plant je alleen uien, dan best op rijen die 25 cm uit elkaar liggen met om de tien centimeter een ui. Eventueel kan je de rijen op 40 cm afstand houden, om er later pastinaak of rode biet tussen te zaaien.

In de boekjes staat dat je de ui moet planten door hem in de grond duwen tot de top van de ui gelijk komt met het oppervlak. Op mijn zware grond lukt dat niet zonder de ui tot prut te persen. Dus best eerst een gaatje maken met dat plantdingk. diepste deel van het gat weer opvullen met wat losse aarde, en dan het uitje er rechtop in.

Tijdens het groeiseizoen is mulchen (pas vanaf eind mei) en goed wieden aangeraden. Niet schoffelen of harken, want uien wortelen zeer oppervlakkig.

Oogsten is meestal eind juli – begin augustus, als het loof plat valt en begint uit te drogen (als 2/3 van het loof afgestorven is heb je een goed compromis tussen opbrengst en bewaarbaarheid). Zolang het blad nog fris groen is, is dit ook eetbaar.

Opgepast: uien verdragen geen verse mest of halfverteerde compost, dus enkel goed verteerde compost gebruiken.


Sjalot : Sjalotten planten gebeurt meestal vanaf april (voor de gele rassen), vroeger planten geeft meer kans op doorschieten.

Ras: Yellow moon (2010).

Planten gebeurt in rijen met 30cm tussen elke rij, met om de 15 cm een plantsjalot. Per plant ontwikkelen zich 4 à 10 sjalotjes.

Oogsten kan in juli en augustus. Je kan ze groen oogsten en met loof en al op eten (ook het blad is eetbaar). Of je kan zoals bij uien wachten tot 2/3 van het loof verdroogd is.

Sjalotten bewaren net als uien door ze te laten drogen. Je kan ze best koel en droog houden voor een langere bewaartijd. Uit je oogst kan je kleine sjalotten selecteren om het jaar daar op te planten.


Nog? : meer groentensoorten op de beknopte handleiding tot de Eigenwijze Moestuin

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

8 Responses to uien en sjalotten

 1. marjan schreef:

  Moet het met look zoals met sjalot? Of is het toch beter om dat pas in augustus te planten? Bedankt trouwens voor je heel handige nieuwe rubriek, want als beginner zie je door de bijbel van Velt soms het bos niet meer!

 2. bart schreef:

  Marjan, ik ben zelf ook een beginner, dus ik zou de velt-bijbel maar volgen. Maar ongetwijfeld komt hier op deze pagina vroeg of laat wél een bevoegd persoon langs die zijn ervaringsrijk licht op deze vraag kan laten schijnen.

 3. AnneTanne schreef:

  De groententuin is bij ons grotendeels manlief zijn bevoegdheid, maar die had het er toevallig vanmiddag tegen een tuinierende tante nog over, dat hij zijn look bij voorkeur in oktober in de grond stopt, maar dat hij toen hij er eens bij Velt bestelde ook wel eens na de winter geplant heeft, en dat dat ook nog wel te doen was.

 4. Theo Dijkstra schreef:

  Look (als je knoflook bedoeld) kun je het beste planten in oktober voor de vorstperiode er is. Dan kun je in juni de bollen rooien. In hetv voorjaar kan ook maar dan heb je meer kans op rot en ongedierte. De oogsttijd is dan augustus/september.

 5. Anita schreef:

  Ik ben op zoek naar 80 ton van Stuttgarter 15-20 mm. Als weet iemand wasr kan ik zijn kopen hoort ik geel graag.

 6. bart schreef:

  80 TON ? wat zijt ge daar mee van plan Anita? Ik ben wel nieuwsgierig, eigenlijk.

 7. olaf schreef:

  Ik heb mijn knoflook te laat gezet (feb) ipv oktober!

  Zijn er 4 weken gelden uitgehaald omdat loof afstierf, zijn ongeveer 3cm doorsnee, dus vrij klein.
  Maar zijn heerlijk van smaak…

 8. pierre pauwels schreef:

  ik plant ieder jaar van die Bretoense sjalotten in een grote zwarte pot eind december. Nu was dit dus ook het geval . Ze zijn allemaal reeds ferm aan het groeien en eind deze maand kan ik , wij noemen ze “SABOOTJES” eten of versnipperen in salade , dus rauw. Ik wil maar zeggen dat je heel vroeg in het jaar verse groene sjalottenpijpjes kunt hebben.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.