kikkers!

Mijn vijvertje zit vol geile bruine kikkers! En bijgevolg ook kikkerdril! En ze trekken zich niet zo veel aan van mijn grote lens, zolang ik niet te veel beweeg. Dat impliceert dat ik mij plat op mijn buik rondom mijn vijver dien te bewegen als ware ik een moddervette rups, maar dat heb ik er graag voor over.


Als ik zo achteraf naar de foto’s kijk dan valt het me op dat ik dringend eens wat moet opkuisen, bijna overal is wel een grasspriet of een storende vlek in beeld. Dju toch.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

15 reacties op kikkers!

 1. the666bbq schreef:

  om van de twee vingers van de ondergedoken flauwe-plezante-nonkel-kikker op foto nummer twee nog maar te zwijgen, zo cliché op familieportretten ;-)

 2. Gert schreef:

  Super!
  En dat na 2 jaar al. Zijn er nog andere vijvers bij u in de directe omgeving of zo?

 3. specht schreef:

  Elk jaar zo rond dezelfde tijd spreken de kikkers uit het gebuurte af in mijne vijver voor hun jaarlijkse orgie. Een beetje geronk (een bruine kikker ‘kwaakt’ niet echt) is het enige dat je hoort. En veel gewriemel, jongens toch wat een gewriemel en gespat! Alles wat glibberig is, springpoten heeft, enigszins nat is er megakoel uitziet en beklijvend aanvoelt wordt vastgepakt, besprongen omklemt en vooral niet meer losgelaten tot de hoogste extase bereikt is. Trio’s kunnen, maar daar houden ze toch niet echt van.
  Vorig jaar was ’t een weekje vroeger blijkt uit ons tuindagboek. Maar zonder atoomklok en GSM slagen ze er toch allemaal gelijktijdig in om in ons poeltje te liggen *bliepen*.
  En ik, ik ben de meest perverse, want ik ben de voyeur! Maar het genot is van korte duur: 1 week duurt het, echt niet langer. Het enige wat ze achterlaten van hun orgie is zo’n 1m2 lebberende, trildrabberige kwaakverse kikkerdril.
  Een paar maand later komen de kabouterkikkers (dixit de kinderen) die ronddobbelen in het gras. Vake mag dan geen gras meer maaien, en zo is uiteindelijk iedereen kontent. O ja, waar is mijne St Sixtus?

 4. AnneTanne schreef:

  Gij jaloers op de Kempense bloemekes, ik op jouw kikkers… In ons poeletje valt nauwelijks wat te beleven.

 5. Lotte schreef:

  oh ja is het weer zo ver!
  Vorig jaar vol verbazing naar ons gazonnetje gestaard naar al die kleine ukjes… fantastisch mooi.
  Vorig weekend nog een pad/kikker ja sorry ik ken ze nog niet uiteen, ik denk een pad, uit ons nog te verbouwen huisje gehaald, jaja zelf gepakt en aan ons paddenhotel gezet. Vorig jaar stond ik erbij en riep aan heer des Tuins wil jij effe die pad verplaatsen want dat gewriemel vond ik toch maar een beetje spooky maar dit jaar lukt het al om ze te pakken en te verplaatsen, welliswaar met handschoenen en ook heer des Tuins was er niet hahaha maar vond ik wel flink van mezelf. Hopelijk krijg ik men spinnenfobie ook snel onder controle, mieke stadsmus wil wel in het groen wonen maar is wel bang van spinnen, vooral als ze lopen.
  Nog werk aan de winkel dus.

 6. R. schreef:

  Echt coole foto’s!
  Ik ga me ook aan een poel wagen. Wij hebben, heb ik afgelopen week vastgesteld, op het laagst gelegen gedeelte van onze gazon op zo’n goeie 50 cm diepte water. Een hoog grondwaterpeil dus, en daarom ga ik het er op wagen om een poel aan te leggen zonder folie. Wij hebben hier wel nog een kleine homo sapiens van 14 maanden oud lopen (nu ja vooralsnog poging tot lopen) en er is nog zo eentje op komst, dus alvorens ik begin te graven ga ik toch nog eens goed bekijken of het wel verantwoord is qua beveilingspotentieel op de plaats in kwestie…

 7. Menck schreef:

  Oppassen, hè: van ‘gekuiste’ vijvers houden die beesten niet zo. Die grassprieten en overige flora zijn hooguit fotografisch wat storend. Trouwens, wat jij storend noemt; prachtige prenten zijn het.

 8. Natuurlijk-rijk schreef:

  Geile kikkers, zo had ik het echt nog niet bekeken.

 9. R. schreef:

  Je gelooft het nooit maar wij hebben er net als vorig jaar opnieuw eentje, en dat zonder vijver! Op het kelderniveau hebben wij in een soort openluchtpatio een put “in den beton” van 60 op 60cm en ongeveer 2 m diep, om het regenwater te verzamelen. Daarin staat een pomp zodat het waterpeil steeds op 50 cm blijft staan. Buiten die pomp bevindt er zich dus totaal niets in die put, dus geen planten of wat dan ook. Qua biodiversiteit en dergelijke is dat dus in feite nul komma nul, want dat is ook helemaal niet de bedoeling (bouwkundig enkel vereist om het regenwater op te vangen en naar de riolering op een hoger niveau te pompen). Vorig jaar zat er ook een bruine kikker in, samen met een tiental kleine kikkertjes (die dus al waren uitgekomen) en nog een heleboel kikkerdril (wellicht het tweede “legsel”?). Ik dat daar dus allemaal keurig uitgeschept (mamakikker en al) en in stilstaand water achter onze weide gedropt, kwestie van de overlevingskansen en de levensvreugde van die beestjes wat te vergroten.
  Maar nu dus opnieuw bezoek! Ik ga het nu gewoon eens zijn gang laten gaan. We zien wel hoe het loopt! Ze zullen zich wel in leven houden met muggenlarven enzo (leuk voor ons). Alleen ben ik er zeker van dat die daar nooit meer uitraken, of ze zouden drie à vier meter hoog naar het gelijkvloers moeten kunnen springen… Dus vroeg of laat zal ik toch opnieuw voor het transport moeten zorgen vrees ik.

 10. onderdeappelboom schreef:

  Toffe foto’s. De kinderen zijn dit voorjaar al fan van jouw website omwille van de lammetjesfoto’s, maar de kikkers vinden ze nu ook fantastisch, want zo in close-up hebben ze ze nog nooit gezien. Wij moeten hier dringend ook eens een dag op onze buik aan de vijver doorbrengen medunkt.

 11. bart schreef:

  @the666bbq: ik had hem nog niet gezien, eerst, maar nu ge het zegt!
  @Gert: overbuur heeft een grote vijver, we hadden al elk jaar overzomerende kikkers in de tuin, dus eigenlijk logisch dat ze snel de weg gevonden hebben naar ons vijvertje.
  @Specht: inderdaad, vandaag zijn ze al allemaal weg!
  @Annetanne: vreemd! te diepe poel? misschien meer geschikt voor groene kikkers?
  @Lotte: ik ben ook bang van spinnen, eigenlijk. Maar als stoere man kan ik dat niet laten blijken natuurlijk :-)
  @R: hier staat er een draad van zo’n 80 cm hoog rond, om de kroost in veiligheid te houden. Plus de nadrukkelijke vermaning dat ze gevierendeeld en geradbraakt worden én (o ramp!) een hele week lang geen snoep krijgen als ze het wagen om zich op eigen houtje achter die afsluiting te wagen.
  @Menck: een paar vierkante meter ‘proper oppervlak’ zou toch beter zijn, maar niettemin bedankt :-)
  @Natuur-rijk: a dirty mind is a joy for ever :-)
  @R: toch maar in de gaten houden of ze voedsel genoeg vinden. De kikkervisjes eten veel wieren e.d. Als er echt niks in die put te vinden is zullen ze waarschijnlijk toch niet volgroeid geraken?
  @Onderdeappelboom: of eentje vangen en eventjes in een aquariumpje bekijken: dikke pret! En dan weer mogen vrij laten! Oooohs en aaaaahs alom!

 12. Pingback: Eitjes rapen « Onder de appelboom

 13. janus schreef:

  man, diejen eerste foto overstijgt de kikker-cliché foto toch in sterke mate!! goe bezig – of had ik dat hier al eens geschreven?

 14. R. schreef:

  1. Tja, maar ons zoontje is nog niet echt in de “ik begrijp wat wel en niet mag-fase” en met snoep kunnen we hem al helemaal nog niet omkopen. Hij is nog maar 14 maanden oud, en krijgt dus nog helemaal geen snoep, braaf of niet…
  2.Toch wel hoor Bart. Af en toe valt daar wel eens wat (beuken)bladeren in en dat zorgt dan weer voor wat kleinere insecten zeker… Feit is dat ze vorig jaar blijkbaar genoeg klein grut vonden om tot volwaardige kikkers uit te groeien. Zal na de zomer eens laten weten hoe dit experiment getiteld “laat de natuur eens zijn gang gaan, ook al heb ik er geen goed oog in” afgelopen is.

 15. Chelone schreef:

  Ik kan geen storende elementen ontwarren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.