dop- en sluimererwten

perceel : peulgewassen | periode: april

Doperwten (ras: Kelvedon wonder) kan je zaaien vanaf begin april (het kan ook vroeger: voorzaaien onder glas vanaf februari) tot uiterlijk eind april. In zware grond twee centimeter diep zaaien, op rijen om de 3 à 5 cm een erwt. Op een perceel van 90 cm breed zaai je twee rijen met zo’n 50 à 60 cm er tussen. Je kan best niet in natte grond zaaien (zeker als je vroeg op het seizoen zaait), iets opgedroogde grond is beter.

erwten

Als de planten 10 à 15 cm hoog zijn kan je ze best aanaarden. en een steun geven waarlangs ze kunnen omhoog groeien. Tegelijk hiermee kan je ook mulchen, want wieden achteraf wordt moeilijk tussen de steunen.


Sluimererwten (ras Norli) : Zaaien op hetzelfde moment als doperwten, maar de oogst is vroeger:  de eerste sluimererwten kan je al vanaf mei – begin juni oogsten. Je mag bovendien niet te lang wachten met sluimererwten of ze worden taaier. Wekelijks plukken is de boodschap.


Meer tips voor de beginnende moestuinier vind je bij de beknopte handleiding tot de Eigenwijze Moestuin.

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

3 Responses to dop- en sluimererwten

  1. Mick schreef:

    Ik heb ook Sluimererwten aangeschaft gisteren, ik ben heel benieuwd!

  2. Pascal Boyen schreef:

    ik heb mijn zaden een drietal weken terug in afzonderlijke turfpotjes geplant. Ze zijn nu 10 a 15 groot en de wortels groeien stilaan door de potjes. Morgen bouw ik het kleine hulpmiddel waarop ze zullen klimmen. En dan plant ik ze daarnaast uit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.