ik ben bestolen!

Geheel goed voorbereid op de strenge winter als ik was, had ik eind vorig jaar niet nagelaten om mijn artisjokplant geheel volgens de regels van de kunst in te pakken met een combinatie van krantenpapier, stro en een plastiek zak.  Gelijk dat in de bijbel van VELT staat, weetwel. Zietg’em staan, links vooraan op de foto hier onder? Geen zicht wegens precies een dichtgeplakte vuilniszak, ‘kweet. Een hele winter heb ik daar moeten op kijken.

serre en moestuin

Soit, nu de allerkoudste kou wel voorbij lijkt te zijn en de nachtvorst op het eerste zicht niet meer zo gruwelijk dreigt toe te slaan als het geval geweest is, was het voorbije weekend het moment aangebroken om de artisjok te bevrijden en weder in de gelegenheid te stellen om van actieve fotosynthese te doen. En gelijk van dat lelijk zwart ding vanaf, eindelijk!

Ik dus met blij gemoed zak verwijderd en (handschoenen aan, want zo’n artisjok kan gemeen prikken) het stro en co van tussen de bladeren verwijderd. Tenminste… van tussen de bladeren? Wachtekeer! Er waren gewoon geen bladeren meer! Niks, nouga, nada, noppes! Weg artisjok! Wie heeft dat op zijn geweten!?! Gedikke!

Poekie beweerde bij navraag dat ze hem ergens vaagweg had zien vertrekken richting straatkant, de komediante.

Ook de schapen hielden zich (let op het gemene leedvermaaklachje van Betty) van de domme.

Zit die artisjok nu diep weggestopt onder de grond, te wachten om weer uit te lopen? Of is hij effectief weggerot? Potverdepotver in elk geval!

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

13 reacties op ik ben bestolen!

 1. Yo schreef:

  Morgen spitvork in de grond en voorzichtigskes kijken. (zou ik toch doen, ongeduldig als ik ben). Die artisjok kan nog wel uitlopen hoor maar voor de zekerheid zou ik toch effe checken of er nog wel wortels onder uwe vuilzak zitten. (stro is genoeg, en schoner, maar dat is voor volgend jaar, als hij er nog is tenminste.

 2. RvO schreef:

  Alhier zijn maar liefst 5 artisjokken vertrokken.
  Inclusief 2 die ik in de schuur had opgesloten
  Dit moet een complot zijn.

 3. tijm schreef:

  Ben bang dat hij is weg gerot. Gebeurd bij mij eigenlijk elk jaar. Waarschijnlijk door de natheid en de kou.
  Jammer voor je!

 4. muggenbeet schreef:

  ik heb nog geen ervaring met artisjokken of kardoenen. Wou dit jaar een eerste test doen met kardoenen maar blijkbaar is het beter hier geen geld aan uit te geven???

 5. Menck schreef:

  Ik vrees dat ik weet wie dat op zijn geweten heeft: jijzelf, Bart. Want pas halfweg april de winterbescherming van artisjok wegnemen, is veel te laat. De plant is daardoor weggerot onder zijn eigen bescherming.
  Mijn artisjokken – die ik overigens als sierplanten aanwend – zijn al van half maart verlost van hun anorakske. Ze staan zuidgericht en enigszins beschut, dat dan weer wel.

 6. Kristof schreef:

  Ik heb niets van bescherming gebruikt en ik heb ipv 1 plant er nu al 5…
  De natuur zijn gang laten gaan lijkt mij toch nog het beste.

 7. buikberg schreef:

  wij hebben ze gewoon ‘in hun blootje’ laten buitenstaan, en ze staan er nog

  w

 8. chelone schreef:

  De mijne hebben, tot mijn grote verbazing, deze strenge winter ook overleefd, zonder enige bescherming. Die plant is blijkbaar toch sterker dan we dachten.

 9. bart schreef:

  lap, weeral te ijverig geweest…

 10. Dini schreef:

  Heb afgelopen jaar mijn artisjokken niet beschermd, natuurlijk was er niets meer te vinden.
  Gisteren was ik op mijn moestuin en ja, de eerste piepkleine blaadjes komen voorzichtig boven de grond. Geduld is een schone zaak, waarschijnlijk loopt de artisjok ook in uw tuin gewoon weer uit.

 11. Thea schreef:

  Ik ben bang het laatste Bart. Ik had er verschillende in potten staan, die ik extra in de volle grond gezet heb in de herfst.
  Maar er staat er hier maar 1tje meer, zooo klein!! maar 2 mini blaadjes!

  En de rest zal wel met die van jou mee zijn,naar verwegistan!!

 12. bart schreef:

  Whiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!
  Mijn artisjok leeft nog en heeft alweer een eerste blaadje bovengronds, zelfs!
  Hij heeft wel z’n tijd genomen moet ik zeggen, al chance dat ik er nog niks anders boven gezaaid of geplant heb.

 13. Loko Tosh schreef:

  de passiebloemen in mijn tuin vriezen bij koude winters kapot en komen nu pas weer bovengronds!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.