warmoes

perceel: bladgewassen | periode: april

Warmoes zaaien mag al begin april, en heb ik eigenlijk vorig weekend al gedaan. Maar je mag warmoes ook nog in mei of zelfs in juni zaaien.  Warmoes wordt op rijtjes gezaaid, met 25 cm tussen de rijen. Om de 5cm zaai je een zaadkluwen waarvan je eerst uitdunt tot 1 sterk plantje per 5 cm (uit elk zaadkluwen komen meerdere plantjes) om dan later uit te dunnen tot op 30cm. Je mag oogst verwachten vanaf begin juni (als het blad ongeveer 15 cm lang is). Best niet te laag bij de grond afsnijden, dan schiet de plant makkelijker weer uit en heb je drie weken later opnieuw oogst.

Warmoes was vorig jaar(ons eerste moestuinjaar) dé ontdekking. Heel lekker, en (als de bladluizen niet te veel tegenwerken) een makkelijke teelt. Dit jaar heb ik wel maar 1 rijtje gezaaid, met de gigantische opbrengst van de twee rijen vorig jaar in het achterhoofd :-).

Meer tips voor de beginnende moestuinier vind je bij de beknopte handleiding tot de Eigenwijze Moestuin.

Dit bericht is geplaatst in moestuin, zonder rubriek met de tags , . Bookmark de permalink.

5 reacties op warmoes

 1. Lotte schreef:

  en euh Bart, wat is dat eigenlijk warmoes, is dat moes om warm te eten, voor een slaatje? Damn wat ben ik toch een leek. Nog veel tuinplezier want het zou een mooie dag worden, zei die ene aan het loket achter glas nagelbijtend dat ze toch niet wat meer vakantie had genomen :)

 2. bart schreef:

  Lotte, met warmoes kan je alle kanten op: de jonge blaadjes in slaatjes, de stengels stoven, de bladeren als spinazie gebruiken,… echt hééééél veel mogelijkheden mee. Wij zijn een beetje zot van de rijst met warmoes en parmezan wafeltjes, die zo’n beetje als rösti kunnen fungeren. Maar ook gestoofd en in slaatjes worden hier massa’s warmoes gegeten. Kijk eens op google en je weet niet wat eerst te maken :-)
  En om je te troosten: ik zat een deel van de dag ook achter glas! (in mijn serre ;-) )

 3. kathleen schreef:

  Aha, een zaadcluster!
  Ik dacht al dat ik zo slordig gezaaid had…

 4. hildeken schreef:

  woonde ik maar wat dichter bij jou in de buurt.. ook al de frambozen indachtig!

 5. bart schreef:

  Kathleen: dat ‘uitdunnen’ vind ik altijd zo zonde…
  Hildeken: pazzop: ik hanteer woekerprijzen ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.