de vliezige vleugeligen

Gisterenavond nog gauw van het avondzonnetje geprofiteerd om een paar foto’s te maken van de ontluikende pinksterbloemen. In deze periode van het jaar is het licht zo rond half zeven op z’n mooist. Voor de volledigheid: ook zo rond zeven uur ’s morgens is dat het geval, maar dan zijn er doorgaans andere prioriteiten, zoals op tijd op mijn werk geraken dan wel uitslapen.  Bijgevolg is vooral het namiddag-gebeuren aan mij besteed.

Voila, een pinksterbloem. Elk jaar opnieuw fotografeer ik ze. Neen, dat steekt nog niet tegen wat mij betreft. (Even tussendoor: zoals gebruikelijk zijn de foto’s aanklikbaar voor een groter formaat. Vooral doen, want veel mooier en scherper zo.)

Terwijl ik zo met die pinksterbloemen bezig was zag ik van uit mijn ooghoek dat ook de kruisbessen in bloei stonden. Bij nadere inspectie bleken er ook nu weer  mieren op bloembezoek te zijn. Blijkbaar toch geen toevalligheid, dat verband tussen mieren en kruisbessen, want ik had dat een paar jaar geleden ook al vastgesteld. Ze lopen echt bloem na bloem af, misschien zijn ze op zoek naar nectar?

En ook op de bosaardbeitjes waren een paar miertjes druk doende.

Behalve de mieren waren ook hun verre familieleden (mieren behoren net als bijen en wespen tot de vliesvleugeligen) actief op en rond het bijennestblok. Dat hangt er nog maar met moeite een week (gewoon een blok kastanjehout met gaatjes van 4 tot 8 mm diameter in geboord) maar is nu al gigantisch in trek bij de solitaire bijtjes. Een zestal gaatjes zitten al dichtgemetseld, de rest volgt in ijltempo. Het is er een komen en gaan van bezigaards die helemaal met stuifmeel betatert zijn.


En, tot slot, iets verderop, in de buurt van de moestuin, zat nog een ander (zand?)bijtje.

En moest het u opvallen dat mijne sensor zo vuil is als ware Eyjafjallajoekull himself ter plaatse van stofwolksken komen doen, ge hebt volkomen gelijk. Maar ondertussen is één en ander gesensorswabbert dat het niet meer proper is. Euhm, wél weer proper is, moet dat zijn!

Dit bericht is geplaatst in dieren, planten met de tags , , . Bookmark de permalink.

12 reacties op de vliezige vleugeligen

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaw dat bruist daar weeral van het leven. Vooral die eerste foto van die bij die uit je blok kruipt vind ik heel geslaagd, je ziet haar er zich bijna uitwurmen. En ja die pinksterbloem ziet er in het groot nog fantastischer uit, ’t is zo’n klein bloemetje maar een schoontje.
  Ik was bij mijn eigen nestblok een het twijfelen of het niet te gehakkeld was, maar ik zie bij jou net hetzelfde. Ik dacht dat ik ergens gelezen had dat ze zo hun vleugels kunnen beschadigen. Maar zo te zien trekken ze zich daar bij jou weinig van aan.

 2. moustache schreef:

  prachtig fotowerk weeral ! Wat de mieren betreft, bij mij zitten ze vollop op de tuinbonen. Die had ik voor de winter in de serre als groenbemester gezaaid en die zijn ondertussen een metertje hoog, en vollop in de bloem. Het krioelt er van de mieren – ik dacht aanvankelijk een teken van bladluis, die zitten immers graag op de tuinboon, maar die zijn niet te vinden.

 3. janus schreef:

  propere foto alweder! en ik kan er ook niet aan weerstaan om die pinksterbloemen elk jaar opnieuw te fotograferen.

 4. onderdeappelboom schreef:

  Hé, jouw bosaardbeitjes bloeien al?! En ik ben ook akkoord: fantastische foto van die pinksterbloem; die is er bij ons helaas nog altijd niet spontaan gekomen, en zal ik dus eens moeten kopen en planten.

 5. Eef schreef:

  Die betaterde bijen hebben bij ons de witte was als favoriete uitrustplaats gekozen :-(
  En wij hadden 1 pinksterbloem, maar die had domweg het gazon uitverkoren en is dus in de grasmaaier gedraaid.

 6. bart schreef:

  @natuur-rijk: ’t is godgeklaagd: veel te veel te zien en te fotograferen maar ook nog zo veel dat dringend moet gebeuren… :-) En wat die rafels betreft: in ‘de vrije natuur’ is’t ook niet allemaal properkes geschaafd en geschuurd denk ik dan…
  @Moustache: nu al bloeiende bonen! Ik geloof dat ik een beetje jaloers ben! Ik wist niet dat bonen tegen vorst kunnen, maar blijkbaar wel dus. Moet ik onthouden!
  @Janus: zolang onze foto’s elk jaar verbeteren is’t goed hé :-)
  @onderdeappelboom: van kopen gesproken, ik heb hier nog een sleedoorn staan die op je wacht…
  @Eef: rond de blommen maaien! Of bloem uitsteken met een flinke kluit en verplaatsen naar veiliger oorden? Troost je: volgend jaar komt ze wel terug (er zijn er hier ook elk jaar een paar die per ongeluk sneuvelen).

 7. Loko Tosh schreef:

  door de uitbreiding van mijn kippenren hebben de pinksterbloemen zich nog niet kunnen boven de grond murwen zonder als groenvoer te eindigen, hopelijk is de zaadbank levenskrachtig en groot genoeg om volgend jaar, na inboeten van de kippenren en -bestand, weer van zich te laten horen.

 8. Huib schreef:

  Fraaie foto’s!
  Maar mag ik u een advies geven? Boor in het volgende nestblok de gaten in de kopse kant van het hout: gevolg minder ravels, en dat zullen uw bijtjes waarderen. Dan lopen ze minder kans dat hun (vlies)vleugeltjes stuk gaan.

 9. Aveve schreef:

  Hoi Bart, inderdaad, ronduit schitterende foto’s!! Lentefrisse groeten, Kim (Aveve Retail)

 10. bart schreef:

  Huib, in dat geval zouden er maar een achttal gaatjes mogelijk geweest zijn in plaats van de ruim 50 zoals nu het geval is (of dan moest ik de boel verzagen en in een kastje stoppen, maar daar had ik geen zin in) Van alle gaatjes is ondertussen ruim de helft bezet. De bijen lijken totaal niet om rafeltjes te geven en vliegen constant op en af. Nu zijn het vooral soorten die in de iets nauwere gaatjes geïnteresseerd zijn.

 11. onderdeappelboom schreef:

  Ik heb ook pinksterbloemen in onze tuin staan! (net ontdekt, dus even de vreugde delen :-))

 12. Buikberg schreef:

  Die bijenfoto’s zijn geweldig, een imkercursus staat hier ook al eeuwig op het to-do-voor-als-we-eens-tijd-hebben-lijstje…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.