pastinaak

perceel: wortelgewassen | periode: vanaf half april

Pastinaak was vorig jaar, ons eerste moestuinjaar, net als warmoeseen fijne ontdekking‘. Lekker pittig van smaak en aparte textuur, vandaar krijgen ze ook dit jaar de nodige ruimte gereserveerd.

Als je ruimte genoeg gelaten hebt tussen de uien en/of sjalotten (dus 40cm in plaats van 25cm tussen de rijen), kan je de pastinaken er tussen zaaien. In het andere geval zaai je op rijen met 30 cm tussen.

De zaadjes komen op ongeveer 4 cm van elkaar,  om later (zo vroeg mogelijk) uit te dunnen tot op 15 cm. Pastinaakjes vragen in het begin wat geduld: de ontkieming is traag (pas na vier weken!) en ze groeien aanvankelijk ook langzaam. Daarom kan je eventueel samen met de pastinaak ook radijs of sla zaaien in dezelfde rij, kwestie van de juiste plaats niet uit het oog te verliezen. Tegen dat de pastinaak goed en wel te voorschijn komt kan je de radijzen of sla al oogsten. Het zaad van pastinaak blijft ook niet lang kiemkrachtig: maar 1 à 2 jaar.


Meer tips voor de beginnende moestuinier vind je bij de beknopte handleiding tot de Eigenwijze Moestuin.

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

4 Responses to pastinaak

 1. Mariëlle schreef:

  Bart, grote complimenten voor je leuke,interessante met schitterende foto’s gevulde website!!! Op deze pagina werkt de link naar de beknopte handleiding tot de ……..
  niet! Bedankt voor al het lees-en kijkplezier!Mariëlle

 2. bart schreef:

  Bedankt om te melden Mariëlle, linkje is ondertussen gecorrigeerd. En ook bedankt voor het compliment :-)

 3. Buikberg schreef:

  Pastinaak pittig van smaak?!? Wij benoemen het hier juist als boterzacht, daarom ook dat kleine kindjes het zo graag lusten…

 4. bart schreef:

  euhm, misschien afhankelijk van waarmee je het vergelijkt? :-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.