de ideale kuipplant

Op de foto het eerste bermooievaarsbekbloempje (onthoudt voor scrablle!) van dit jaar. Naar ’t schijnt is bermooievaarsbek (zoals de meeste van het geranium geslacht) geschikt om in potten, bloembakken of kuipen te zetten. Maar eigenlijk ben ik op zoek naar iets anders, iets groters.  Want ik heb een batje gedaan bij NV Doe-Het-Zelf in Herzele; twee mooie flinke potten voor op de binnenkoer. Niet zo heel duur (toch niet als ik vergelijk met wat ze bij bijvoorbeeld AVEVE  durven vragen voor een béétje pot) en behoorlijk groot (de ene zo’n meter hoog en de andere zo’n 80 cm). Zo groot zelfs dat ik er liever geen plaatsje voor zoek om ze vorstvrij te laten overwinteren, temeer daar mijn overwinteringskot ook niet geheel vorstvrij is gebleken de voorbije winters.

Dus ben ik nu op zoek naar een geschikte plant (struik of kleine boom) om er in te plaatsen. Belangrijkste vereiste: winterhard zijn. Ook belangrijk: in een pot kunnen overleven. Verder doet het er niet echt toe, al hou ik niet zo van al te exotisch aandoende toestanden a la trompetplant (foeilelijk!). Een beetje natuurlijke look gelijk een olijfboom of een vijgenboom, weetwel.

In eerste instantie dacht ik aan een Eucalyptus gunnii voor in de grote pot, al ben ik nog wat aan het twijfelen of de bladkleur (grijsblauw) niet te fake zal aandoen. Kan volgens het interwebs een boompje worden tot 6 meter hoog, maar schijnt het ook in pot goed te doen en kan temperaturen aan tot -14°C. Maar misschien is een buddleia, zoals collega Spoetnik De Rus (ik heb enkele vréémde collega’s, ge wilt het niet weten…) suggereerde wel een supergoed idee.

In de kleinere kuip zou ik opteren voor een amandelboom (Prunus dulcis) ‘robijn’. Niet omwille van de amandelnoten, want die rijp krijgen  schijnt niet evident te  zijn in ons klimaat, maar het habitus en de bladeren van deze boomsoort staan mij wel bijzonder aan.

Ook nog opties:  een japans esdoorntje, een haagbeukje of een  hazelaartje (Corylus avellana ‘Fertile de Nottingham’  bijvoorbeeld), mooie planten zowel qua hout als qua blad, winterhard, maar ik vind niks terug over het al dan niet geschikt zijn als kuipplant. Of een vijgenboom (Ficus carica) al heb ik die eigenlijk al staan in volle grond op de koer, dus dat is misschien ook een beetje zotjes. ’t Zelfde geldt voor een olijfboom (Olea europaea); daar heb ik er ook al eentje van staan, én die zijn niet zó winterhard naar ’t schijnt. Maar misschien zijn er nog wel evidente kanshebbers waar ik volkomen niet aan denk, wegens ze gewoon niet kennen. Daarom kijk ik nu gigantisch in uw richting, lieve lezer, met het vriendelijk verzoek om u in de commentaren vooral te laten gaan en aldaar de nodige suggesties te doen. Alleen geen trompetbomen, alstublieft…

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

13 reacties op de ideale kuipplant

 1. Dirk schreef:

  Ik heb het maar diagonaal gelezen, maar ik dacht al dadelijk: wat die mens nodig heeft is twee trompetbomen. Dat gaat prachtig zijn!

 2. AnneTanne schreef:

  Oeps… lastige vraag hoor… want denk er wel aan dat ‘vorstvrij in volle grond’ nog iets compleet anders is dan ‘vorstvrij in een grote pot’.
  Van die volle grond zal immers vooral de bovenlaag bevriezen maar in een pot komt de vorst langs alle kanten…
  Ik weet verdorie weinig van kuipplanten, en krijg ze never-te-nooit-niet de winter door (jaloers dat ik ben op zoonlief, die al twee jaar op rij zijn laurier in leven heeft gehouden de winter door – is mij in ’t verleden nooit gelukt), maar ik zou er toch op vertrouwen dat dat overwinteringskot misschien niet volledig vorstvrij is, maar dat de aarde in die potten er toch minder door-en-door zal bevriezen.

  (Laurier kan wel een beetje vorst hebben, maar het probleem met die bladhouders is dat ze dus blijven verdampen… uitdroging ligt dus op de loer!)

 3. chelone schreef:

  Wat dacht je van de photinia die in de lente prachtig rood kleurt? Bij zeer strenge winters ziet hij ietwat af (enkel de bovenste bladeren kunnen bruin worden) maar hij herpakt zich telkens weer.
  Als ik me niet vergis heeft Menck er zulke in pot staan.
  Bij mij staat er eentje in volle grond. (zie link), rechts van de Japanse Acer.
  http://www.flickr.com/photos/22492655@N02/4600566241/

 4. warre schreef:

  ik heb in een gelijkaardige pot een laurierboompje staan … ( behoorlijk ) mooi én lekker in de keuken …

 5. fraxinus schreef:

  Uit noodzaak staat hier een klimhortensia in een grote pot tegen een erg beschaduwde muur op het oosten. Volle grond is ongetwijfeld beter dan dit soort misbruik, maar tegen een mooie stomp of iets dergelijks is het een prachtige wintervaste aanwinst, ze verbergt alvast onze regenpijp. De locatie is relatief beschut en zelfs deze winter bleek geen probleem. In een volledig open positie ligt dat anders denk ik. Bladverliezend, maar de kleur en structuur van de takken is intrigerend en de plant loopt vroeg uit en bloeit lang en subtiel. Na enkele jaren in de pot is hij te groot en kan je een geschiktere plek in de tuin zoeken. Pas wel op voor de lapsnuitmormels. Niet winterhard ver familielid van de bermooievaarsbek voor het minder subtiele werk: geranium maderense, de monsterlijke moeder aller geraniums! Hou erg van je blog, heel fijn kijk- en leesvoer.

 6. bart schreef:

  Dank, Dirk, voor uw gewaardeerde inbreng.
  Annetanne: voor ’t uitdrogen ben ik niet zo bang, daar kan ik zelf een mouw aan passen. Laurier heb ik hier ook staan, maar ben vooral door de praktische toepassing gecharmeerd, minder door het plantje op zich :-)
  Chelone: voila, daar had ik dus nog nooit van gehoord zie. Bedankt!
  Warre: ik vrees toch een beetje voor het winterhard zijn van laurier. Eigenlijk heb ik niet genoeg plaats om al die potten binnen te zetten, dus liefst laat ik hem buiten staan ’s winters.
  Fraxinus: bedankt voor je suggestie (de klimhortensia dan), en voor het compliment! Klimhortensia is inderdaad een optie, maar dan moet ik wel een steun voorzien veronderstel ik?

 7. onderdeappelboom schreef:

  Een klimhortensia kan zelfs tegen noordmuur groeien.
  Ik ben zelf geen fan van bomen in potten, dus ik ben eerder geneigd om je richting bloemen te leiden, zoals een agapanthus, als je van blauw houdt, of misschien suzanne-met-de-mooie-ogen als het fel moet zijn. Of eerder een struikje zoals een winterjasmijn, of een klimmende witte jasmijn ofoz? En als het echt bomen moeten zijn: een citroenboompje misschien. Maar je beklemt die arme zielen zo in die ‘kleine’ potten, nee?

 8. Loko Tosh schreef:

  toverhazelaar? buxus? datura? die laatste is niet winterhard maar je kan gemakkelijk stekken overwinteren in de frigo en elke lente weer uitplanten; of zijn dat nu net die trompetbloemen die je niet mot?

 9. Menck schreef:

  De combinatie pot & boom is doorgaans geen al te lang leven beschoren, tenzij je tuk bent op bonsaicultuur.
  Beter is het om te opteren voor heesters, al dan niet bloeiend. De reeds aangehaalde Photinia fraseri ofte glansmispel is een dankbaar specimen. Bij mij staan er al jarenlang twee exemplaren in pot. Ze zijn op stam geënt, wat hen op die manier toch meer de allure van een boom geeft.
  In dergelijke grote potten kan verder behoorlijk veel gedijen. Goeie ervaringen heb ik met Hydrangea en Skimmia (zeer dankbaar in de schaduw!), met Viburnum tinus, Hedera, Aucuba, Euonymus, Hebe, Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ en zelfs Aralia sieboldii (die eveneens schaduw vereist maar toch enigszins vorstgevoelig is waardoor hij winterbescherming behoeft).
  Mooi maar net iets delicater is Ceanothus. De C. burkwoodii is een uitermate geschikte potplant die in mei ook nog eens prachtig blauw bloeit. Plaats hem zuidgericht. Bij zeer strenge winters wikkel je hem beter ook maar in noppenfolie.
  Immer groen, ijzersterk en heerlijk wuivend is tuinbamboe. Ten onzent leeft er al sinds mensenheugenis een Fargesia murielae in (een ruime!) pot en die heeft het daarin ferm naar zijn zin.
  Ook geschikt: Hibiscus. Origineel – en prima winterhard – zijn fruitboompjes in pot.
  Succes!

 10. bart schreef:

  Uiteindelijk was ik Menck z’n idee wel genegen en is het een laagstam appelaartje geworden (Notarisappel meerbepaald). In de andere pot komt een buddleia (nanho blue). En ik heb ook nog een Amandelboompje gekocht. En ik zal dus een pot moeten bij kopen (pfeh!). In elk geval bedankt voor de suggesties iedereen!

 11. Eef schreef:

  Fruitbomen in pot doen het idd goed. Ik heb er eentje al een jaar of 8 à 9 in een grote pot staan. Geen idee welke soort het is want op goed geluk gekocht bij den Blokker! Maar wel lekker en mooi

 12. ans schreef:

  Absoluut bamboe! ik heb al een paar jaar twee bamboeplanten in grote potten staan. Doen het prima, ook na de afgelopen best strenge winter. Ik heb zelf een potterie(want alles rond het huis is betegeld op een halve cirkel van 1,5m2 na) en experimenteer met van alles in potten en bakken. Ben nu een vlinderplant, hemelsleutel, leverkruid, Toscaanse jasmijn en bruidssluier aan het proberen. Wilde wingerd doet het al een jaar of drie prima. Hop ook. Succes!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.