kleine vuurvlinder


In onze tuin mogen – ’t is ondertussen genoegzaam bekend – wilde planten hun goesting doen. Behalve brandnetels en akkerdistels dan, want die worden weliswaar niet te vuur en te zwaard bestreden, maar toch ernstig ontmoedigd om nóg meer plaats op te eisen. Schapenzuring daarentegen mag wel ongestoord zijn ding doen, want dat plantje stoort niet. En als beloning mogen we dan af en toe wat blaadjes oogsten om in de paling-in’t-groen te draaien. Of mogen we genieten van de mooie bloemdingen die er op komen. Maar bovenal betekent de aanwezigheid van schapenzuring ook dat de kleine vuurvlinder onze tuin een leuke tuin vindt, want de kleine kleine vuurvlinders (de rupsen dus) lusten dat graag, schapenzuring.

Pa en ma vuurvlinder niet, die lusten zoals de meeste volwassen vlinders vooral nectar. En dat vinden ze momenteel in overvloed op de boterbloemenzee achterin de tuin. Vandaar dat daar gisteren meerdere vuurvlindertjes aan het fladderen waren. Bijzonder schone beestjes zijn dat. Volgens de boekskes leven ze in hoofdzaak op schrale, droge graslanden en dat is inderdaad het deel van de tuin (het hoger gelegen deel van de hooiweide) waar ze vooral te vinden zijn. Ook het tijdstip valt perfect samen met de theoretische piekperiode voor de eerste generatie (tussen 10 en 31 mei). Vanaf begin juli kan er een tweede generatie opduiken, en in zeer warme jaren zelfs een derde vanaf augustus.

De vrouwtjes hebben de eigenaardige gewoonte om bij het afzetten van de eitjes eerst te landen op een ‘open’ plekje met zeer lage of geen begroeiiing, om vandaar naar de zuring te trippelen. Een aaneengesloten hoge vegetatie maakt dat onmogelijk. Maar ons hooilandje, met de gemaaide paadjes er tussenin, vormt de perfecte combinatie.

Meer informatie over de kleine vuurvlinder vind je bij het INBO.

Dit bericht is geplaatst in dieren, planten met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op kleine vuurvlinder

 1. AnneTanne schreef:

  Dit jaar heb ik die hier nog niet gezien…
  Vorig jaar wel, in augustus… en niet in het vrij schrale bovenste deel van bloemenweide in de voortuin, maar in de niet-zo-schrale bloemenborder in diezelfde voortuin, vooral op boerenwormkruid.

 2. janus schreef:

  een van mijn favorietjes, die kleine vuurvlinder. en mooie foto’s ook!

 3. natuurlijk-rijk schreef:

  Geweldig schoon beestje! En die boterbloemenzee daar ben ik ook jaloers op. Alle boterbloemen die ik in de border tegen kom verhuis ik naar ons bloeiend grasland dus hopelijk binnen een paar jaar kan ik ook spreken van een boterbloemenzee.

 4. Gert schreef:

  Sinds deze blogpost heb ik er al 2 gezien (1 zelfs in onze tuin op de Moerasvergeetmenietjes), waarschijnlijk zijn ze me vroeger gewoon nooit opgevallen.

 5. Rob Alberts schreef:

  Mijn uitgebloeide sleedoornhaag zit vol met rupsen en spinsel.
  De natuur leeft!
  Vliegende bezoekers zijn een prachtige aanvulling voor een tuin.
  Natuurgroet uit Amsterdam-ZuidOost.

 6. zeezicht schreef:

  Ik ken het bloempje niet. Maar scrabble speel ik wel, alhoewel ik betwijfel of zo’n lang woord wordt aangenomen. (door de computer)

 7. Heike schreef:

  Prachtig vlinderke… groot gelijk hebben ze dat ze tuinen op zoeken waar de natuur zijn gang mag gaan. Hier gaat het er ook zo’n beetje aan toe, de kardinaalsmuts is volledig ingepalmd door een ‘leger’ rupsen van de stippelmot. Alleen de brandnetels, die probeer ik ook een beetje in te dijken, niet makkelijk en hier en daar laat ik ze ook wel staan want het boomblauwtje spot ik hier regelmatig op de brandnetels.

 8. Houtklover schreef:

  Na het lezen van de post, heb ik er gister ook een gezien in mijn tuin. Super.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.