rode biet

(oei! ik sta grauwlijk achter met mijn moestuinhandleiding! De hoogste tijd voor een grondig inhaalmanoeuver, waarvan vandaag stap 1: rode biet.)

Perceel: wortelgewassen | periode: half april

Wie veel ambitie heeft kan voor vroege teelt gaan en al tussen half maart en half april een poging wagen (wel een hoop gedoe met afdekken of uitplanten). De normale teelt start vanaf half april, bijvoorbeeld met het ras ‘Kogel’. Je kan zaaien tot half juli.

Tussen de rijen laat je ongeveer 30 cm, met om de 5 cm een zaadkluwen. Als je voorzienig bent dan laat je tussen de uien en sjalotten wat meer plaats dan normaal (40 cm in plaats van 25 cm) zodat je een rijtje rode bieten tussen de uien/sjalotten kan zaaien.Na het zaaien de grond goed aandrukken.


Na enkele weken uitdunnen tot 1 plantje per 10 cm (kiemplantjes niet weggooien maar opeten!). Hoe meer plaats je laat, hoe groter ze worden.

Oogsten kan vanaf september tot november. Niet alleen de bieten zelf zijn eetbaar, ook de bladeren kunnen in een slaatje verwerkt worden.


Meer tips voor de beginnende moestuinier vind je bij de beknopte handleiding tot de Eigenwijze Moestuin.

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , . Bookmark de permalink.

5 reacties op rode biet

 1. Loko Tosh schreef:

  beurk, rode biet is voor mij wat kool voor jou is, gewoon beurk beurk beurk

 2. Buikberg schreef:

  Ah, jij eet ze nog op als kiemplantjes :-). Om hier zaad te sparen: in plaats van op een rijtje te zaaien en nadien tientallen kiemplantjes weer uit te trekken, ineens om de 10cm een zaadje of drie in een putje doen. Kiemplantjes kweken we binnen in hun professionele kweekdoos, maar misschien moeten we ook op dat vlak maar eens oogsten (van de radijzen bijvoorbeeld)

 3. onderdeappelboom schreef:

  Ja, rode biet komt eigenlijk altijd wel boven hé. En dat is van het lekkerste dat bestaat! Geen gedoe met appel ertussen enzo, maar gewoon koken (met nog een stukje groen en wortel eraan vast om de vitaminen erin te houden) en dan plakken snijden en smullen maar.

 4. Mexican Blackbirds schreef:

  lekker, inderdaad! ofwel schillen en rauw raspen zoals worteltjes. compleet anders van smaak dan gekookte rode biet, maar wel erg lekker, inderdaad!

 5. the666bbq schreef:

  “hoe groter ze worden” maar dan ook weer niet te groot ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.