Alles af!

Had ik gezegd dat de margrieten het lieten afweten in onze tuin? Welnu, ik had me aanzienlijk vergist, want ze zijn zelfs van uitbreiderke aan het doen. Maar dedju toch, ziet ge naast die tien margrieten ook die honderden – nee, duizenden – gestreepte witbollen (= de overgrote meerderheid van het gras) staan? Gestreepte witbol, dat is vuiligheid. Want dat legt zich rond deze tijd van het jaar neer om een ondoordringbare koek te vormen voor andere plantjes. Enfin, het gekend verhaal over het wanneer en waarom van het hooien.

Dus maaitijd in de eigenwijze tuin, maar de margrieten heb ik toch weten te ontzien (evenals een paar concentraties aan wilde peen, knoopkruid en consoorten). Met de dikke bromvlieg gemaaid, vanzelfsprekend.

Ondertussen is ook (nagenoeg) alles weggeharkt en op de traditionele gigantische hoop gegooid. En ik heb nog hulp gekregen ook!

Niet alleen de hooiweides waren aan een scheerbeurt toe, ook voor de schaapjes was’t de moment. De Witte van Moerbeke was chinese vrijwilliger om als eerste zijn coiffuur te laten doen. Flink meegewerkt, de brave jongen. Gewoon aanbinden en pellen als ware het een sinaasappel. Veel minder stres voor de beestjes dan als je ze op hun gat zet, en ook veel beter voor de rug van de scheerder. Aan zijn hoefjes was iets meer werk. Daarna nog een flinke spuit ontwormer (Cytidine) in zijn keelgat, en klaar was Kees.

De dames kwamen daarna aan de beurt, maar na enkele opnames liet mijn batterij het afweten, dus daar geen beeld van. Goed voor mij en pech voor u, want Betty had de kolder in de kop en moest malgré halverwege een ontsnappingske plegen. (schoon zicht, zo’n halfgeschoren schaap dat er van door gaat). Vervolgens maakte ze danig van haar oren voor het bijknippen van haar hoeven dat ik haar noodgedwongen gevloerd heb en met haar poten aaneengebonden haar manicure heb afgewerkt. Evenwel gemerkt dat zo’n schaap behoorlijk stabiel staat op die vier poten en dat je dat niet zomaar omlegt. Na afloop was ze zo verbouwereerd dat ze zelf geen moeite meer deed om tegen te pruttelen. Ze moet het maar weten, de kalle! Mieke daarentegen was de gedweeheid zelve en liet zich in no time in een fris zomerkleedje zetten. Braveke! En gelukkig maar, want ik was nog niet halverwege met het opruimen van alle wol toen de hemelsluizen opengingen en er bakken water naar beneden kwamen. Niettemin (op drie minuten na) perfecte timing!


Dit bericht is geplaatst in dieren, in eigen tuin, planten. Bookmark de permalink.

38 reacties op Alles af!

 1. AnneTanne schreef:

  Ik ben zo content als een klein kind, want de gestreepte witbol begint hier stilaan het loodje te leggen. Ik heb zaterdag zegge en schrijve een uurtje met de zeis gemaaid en daarmee was de gestreepte witbol voor dit jaar weer omver.
  De rest de weide laat ik nog even begaan, want is nog niet zover als andere jaren wanneer ik maai. (Ik maai als het zaad van de kievitsbloemen rijp is. Normaal is dat tegelijk met de bloei van de witbol, nu dus wat later.
  Eigenlijk is alles later… behalve mijn margrieten… De margrieten hier zijn altijd net iets later dan die in de omgeving, en bloeien pas nadat ik gemaaid heb, maar dit jaar staan ze al een dag of zeven te schittteren – en ook hier zijn ze dit jaar plots geweldig in aantal toegenomen.

 2. Gert schreef:

  Ben hier vanavond ook eens snel met de bosmaaier over enkele stukjes bloemenweide geweest en enkele witte bollekes een kopje kleienr gemaakt.

 3. Mexican Blackbirds schreef:

  ola! meneer is van van värttinä?!

 4. Mexican Blackbirds schreef:

  ola! meneer is Fan van värttinä moest dat zijn natuurlijk! weer efkes te snel geweest…

 5. natuurlijk-rijk schreef:

  Ge kunt hier gewoon mixen!!! als je je 2 filmpjes tegelijkertijd start krijg je iets van Bart met ADHD ;-)

 6. Menck schreef:

  Het eerste filmpje is een schitterende toespeling op de ‘White Stripes’-clip. Ferm gedaan!
  Sjiek bosmaaiertje heb je daar, overigens.

 7. Loko Tosh schreef:

  je laatste foto is gewoon zalig; ik lig al op mijn rug, verre vogels fluiten, mijn wimpers filteren wind en zon, mijn buik, lekker verstopt, hijgt nog na.
  margriet4 zit al in mijn screensaver, bij gelegenheid klinken we er eens op :)

 8. Kristof schreef:

  Ziet er al een schoon hooilandje uit.
  De getreepte witbol kan je vrij snel verminderen door een paar jaar vroeger te maaien, zeker voor 15 mei. de margrieten,knoopkruid ed herstellen zich wel en bloeien dan gewoon later. Je kan natuurlijk ook heel selectief maaien en alle kruiden laten staan.

  Groetjes
  kristof

 9. Yo schreef:

  värtine, dat was het. Zit ik hier een uur mijn hersens te pijnigen op ‘die Finse madammen’ en dan staat de oplossing er gewoon onder aaargh… wel geen witbol hier, da’s toch al iets

 10. bart schreef:

  @Annetanne: hier is de gestreepte witbol ook al serieus aan het inbinden hoor, er komen al andere grassen aan te pas ondertussen en wat kruiden.
  Nog drie jaar en de zaadbank zou uitgeput moeten zijn…
  @Gert: groot gelijk :-)
  @Mexican blackbirds: mijn muzieksmaak is gruwelijk divers, vrees ik.
  @Natuurlijk-rijk: ADHD, ikke? Ik ben de rustigheid zelve! :-)
  @Menck: ha, ne kenner! (zowel qua muziek als qua maaigerief)
  @LokoTosh: ik ben gestopt, daarjuist!
  @Kristof: maaien en afvoeren voor begin juni is ok om van de gestreepte witbol af te geraken, zeven jaar lang liefst, want zo lang blijft het zaad kiemkrachtig. Als je tot eind mei wacht wordt het gras iets steviger door de bloeistengels, en is het makkelijker te maaien dan begin mei.
  @Yo: zal ik je zondag wat meebrengen? dan kan je inzaaien :-) (ja, ik waag een poging om naar de open tuin te komen, maar ik beloof niks! :-) )

 11. Lotte schreef:

  Blote voeten en een riek geven me toch enige rillingen.

  Wederom mooie foto’s en leuke filmpjes!

 12. bart schreef:

  Lotte, dat was maar voor de foto. Ik had die riek stevig genoeg in de grond gestampt zodat hij ‘m er niet uit kreeg :-)

 13. falderie schreef:

  Hoe groot is je perceel bloemenwei en hoe lang ben je bezig met maaien, samenharken en afvoeren van maaisel? (Hebben een oud huis met weide gekocht en weten niet of het te doen is om manueel te maaien)

 14. bart schreef:

  falderie: ongeveer een 500 à 600 m² schat ik (zie ook de bruine zones op kaartje : http://eigenwijzetuin.be/wp-content/2008/04/plattegrondkleur.jpg ). In totaal ben ik daar een uur of vijf-zes mee bezig. En wekelijks alles afrijden met de grasmaaier vind ik veel minder te doen dan twee keer in het jaar maaien en afvoeren, eigenlijk. Nog iets makkelijker is er een paar schapen of geitjes op steken natuurlijk.

 15. AnneTanne schreef:

  @falderie: onze weides zijn vergelijkbaar met die van Bart, en met de zeis doen we er niet langer over dan Bart met zijn bosmaaier… En net zoals Bart: liever twee keer per )jaar met de zeis, dan veertiendaags alles met de grasmaaier (ja, onze grasveldjes worden ook maar om de twee weken afgereden.

 16. bart schreef:

  @Annetanne: als ik hier twee weken durf wachten met gras afrijden dan ben ik behoorlijk gezien en mag ik om het rijtje stoppen om mijn opvangbak leeg te maken. ’t verschil tussen onze voedzame leem en jullie armoedig zand zeker? :-D

 17. AnneTanne schreef:

  Armoe heeft dan toch zijn voordelen zekers?

 18. Loko Tosh schreef:

  @AnneTanne: over het verschil tussen hebben en zijn

 19. falderie schreef:

  @bart en annetanne: bedankt voor jullie snelle reacties. ’t Zal de bosmaaier worden, een zeis krijg ik hier thuis van geen kanten verkocht ;-)

  • bart schreef:

   groot gelijk falderie. Die zeisers zijn naar mijn bescheiden mening toch een beetje masochistisch van aanleg ;-) Koop wel gelijk een goeie, want een beetje goeie trillingsdemping is echt geen overbodige luxe.

 20. AnneTanne schreef:

  @falderie: zo’n zeis lijkt veel moeilijker en zwaarder dan het in werkelijkheid is hoor… Om eerlijk te zijn, onze zoon van nu dertien heeft mij twee jaar geleden geleerd met een zeis te werken, nadat hij afgekeken had hoe mijn vader het aan mijn man leerde…
  En als een kind van elf al met een zeis kan maaien!

  • bart schreef:

   Annetanne: jaja, maar ’t is algemeen geweten dat jij daar over een superzoon beschikt! (durf niet te ontkennen ;-) ) Zelf heb ik zowel zeis als bosmaaier, en de eerste gebruik ik enkel om brandnetels en distels te maaien.

 21. AnneTanne schreef:

  Zeisers masochistisch? Laat ik dat nu altijd van de bosmaaier-zwaaiers gevonden hebben!
  (En wat zoonlief betreft… daar ga ik je nu zeer bescheiden gelijk geven…)

 22. Loko Tosh schreef:

  @AnneTanne: lang leve de zeis zoemen de insecten de flitsende wetsteen

 23. Pingback: Het zonnigste Plekje – The sunniest Spot | AnneTannes Kruidenklets

 24. AnneTanne schreef:

  @Loko Tosh: toch iemand die mij snapt ;-)
  Daarom dus….

 25. bart schreef:

  @Loko Tosh & Annetanne: drugs! druugs! druuuuuuugs! (klik hier, onwetende)

 26. Loko Tosh schreef:

  @Bart: endorphines jong, l’amour toujours, daar gaat het om.

 27. Pingback: o margrietje | De eigenwijze tuin

 28. Wouter schreef:

  Schitterende website Bart.
  Hoewel ik vier jaar geleden een bosmaaier had gekocht, ben ik vorig jaar overgeschakeld op de zeis, weg van the dark side.
  Uw filmpje heeft mij geïnspireerd om er ook een te maken, maar dan met de zeis:
  http://www.youtube.com/watch?v=JGv_UM0LbR4

 29. AnneTanne schreef:

  Leuk filmke Wouter!
  Ik maai al jaren ‘op mijn manier’ met de zeis, maar ga volgende maand een keer een cursus volgen… Dit geeft goesting.

 30. bart schreef:

  Bedankt voor het compliment Wouter. Ferm zoals jij je zeis weet te gebruiken. May the force be with you ;-)
  Annetanne: geef je dan een workshop zeisen op de blogbbq onder de appelboom? Vast en zeker genoeg belangstellenden!

 31. AnneTanne schreef:

  Als ik mezelf tegen die tijd handig genoeg acht, wil ik dat gerust doen!

 32. Wouter schreef:

  AnneTanne: als het de workshop van Terratools is, kan ik die alleen maar aanraden. Ik heb die vorige zomer gevolgd, voorheen was ik nog niet in de buurt van een zeis geweest. Ik dacht ook dat zeisen iets voor masochisten was ;-). Een vlijmscherp blad is even belangrijk als de juiste techniek.
  Bart: feel the forrrrce. Mocht je zin hebben in een live demonstratie, ik woon blijkbaar maar een paar knooppunten van u.

 33. AnneTanne schreef:

  @Wouter: door Terratools via Inverde…
  Ik gebruik al jaren een zeis, maar heb het derdehands van mijn vader geleerd. (Die heeft het gedemonstreerd aan mijn man want ‘ ‘Zeisen is niks voor vrouwen’ en zoonlief heeft toen heel belangstellend toegekeken. Toen ik maanden later ook eens ging proberen heeft zoonlief – toen nog op de lagere school – mijn fouten becommentarieerd en gecorrigeerd, en op basis van die ‘les’ heb ik mijn persoonlijke techniek ontwikkeld, met een zeis die intussen nog altijd staat afgesteld op de lengte van mijn man – die met zijn 1.80m toch 25 cm groter is dan ik.
  Ik verwacht dus een spectaculaire vooruitgang van mijn techniek over een maand!

 34. onderdeappelboom schreef:

  Geweldig, onze weide zal gewoon gezeisd worden door Annetanne :-) Maar serieus, ’t is wel een leuk idee om even de verschillen proefondervindelijk aan de anderen te tonen: wij hebben onze zeis thuis, en als Bart nu zijn bromvlieg meebrengt, dan kunnen we resultaten vergelijken!
  Inderdaad leuk filmpje Wouter. En Bart, heb je gezien hoe schoon dat ook op hoopjes ligt? :-)

 35. bart schreef:

  Er zal volgend jaar zwaar gelobbyd worden om de blogbbq te mogen organiseren, als dat impliceert dat de hele weide in één moeite gemaaid wordt. :-)
  Maarre… charmante deerne van Onder de Appelboom, ik mocht toch niet komen wegens niet ernstig genoeg? :-p

 36. onderdeappelboom schreef:

  Hola, JIJ hebt gezegd dat je geen greintje ernst bezit. En ik voelde niet de neiging dat te ontkennen :-p

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.