gluren bij de buren

’t Was dus van Velt-ecotuindagen dit weekend, u had het ongetwijfeld al ergens opgevangen. In het naburige Steenhuize-Wijnhuize stelde Laurence Machiels haar tuin open, met de nodige randanimatie: rondleidingen, terras en proevertjes,  een infostand van VELT en een kruidenwinkeltje van Yo Duizendblad. De moeite om eens langs te gaan dus. Maar vanzelfsprekend wel gewacht tot de drie uur durende malse regenbui achter de rug was, a jaaa!

Bijzonder mooie tuin in elk geval, opgedeeld in een vormelijk deel dicht bij het huis, daarna een stuk(je) gazon met een vierkante waterpartij, aansluitend een (naar mijn maatstaven) behoorlijk grote moestuin en dan geleidelijk via een hooiweide (rechts op de bovenste foto), een stuk prairietuin (links op de bovenste foto) en de paardenweide perfect aansluitend op het landschap. Knap gedaan, die opbouw.

Foto hierboven: Een kijk op een stukje van de formele tuin. Gevarieerd samengesteld met passende verhardingen. Heel mooi, maar geen spek voor mijn bek, want ik vermoed hier toch wel een behoorlijk arbeidsintensieve toestand.

Veel volk ook, wat het niet altijd makkelijk maakte om foto’s te maken waarop je meer van de tuin ziet dan van de mensen die er in rondwandelen.

Ha, hier stond iedereen naar de uitleg van de compostmeesters te luisteren, goed zo! Kon ik toch een fotootje maken zonder volk in beeld! Moestuinperkjes afgeboord met leifruitboompjes notabene. Heel geslaagd.

Hier nog een kijkje van op het grasperkje, over de moestuin naar de achterliggende hooiweide en consoorten. Wat me wel een beetje verwonderde is dat de hooiweide (nochtans rijkelijk voorzien van gestreepte witbol) nog niet gemaaid was. Niet echt strategisch als je op termijn een bloemenweide wilt, maar misschien zo gedaan omwille van de open tuindag (zo’n geschoren stuk staat nu eenmaal behoorlijk mal). De prairietuin stond nog niet in bloei, dus daar was nog niet zo veel te zien. Maar het concept is wel leuk en helemaal niet arbeidsintensief (gewoon 1x per jaar alles maaien). Misschien iets om te overwegen hier met een stukje eigenwijze tuin.

De moeite van een bezoekje waard in elk geval, fijn ook om een aantal oude bekenden tegen het lijf te lopen, en om heel kort ook kennis te maken met Laurence zelf. Wie meer wil weten over de tuin kan overigens terecht op haar eigenste tuinblog.

Dit bericht is geplaatst in further reading. Bookmark de permalink.

4 reacties op gluren bij de buren

 1. Laurence schreef:

  Hey Bart
  dank voor al die belangstelling. Supertof dat je langskwam. Helaas jammer dat we niet even beter konden kennismaken – we zijn toch buren? En ja, hooiweide moest idd al gemaaid zijn… Ik begin er deze week aan ;-) Ik kom graag eens een kijkje in jouw tuin nemen… staat de tuinpoort daar ook soms eens open?

 2. bart schreef:

  @Laurence: het genoegen was geheel aan mijn kant, bedankt voor de gastvrijheid om je tuin open te stellen. Mijn tuinpoort blijft tot nu toe hermetisch dicht voor ‘het breed publiek’, enerzijds omdat de tuin nog verre van ‘af’ (voor zover een tuin ooit ‘af’ is) maar ook omdat ik op dat vlak nogal op mijn privacy gesteld ben. ’t Is dus enkel op uitnodiging i’m afraid (zie uwe mailbox ;-) )

 3. Lotte schreef:

  en zo komt nen mens nog eens in een ander zene, excuseer heure hof. :)

 4. Pingback: Moestuin – Update – Vegetable Garden | AnneTannes Kruidenklets

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.