Valeriaan

Vorig jaar plantte ik een valeriaanstek in onze kruidenbak. Niet dat ik onmiddellijk van plan ben om enige gerechten met valeriaan te gaan kruiden, noch om daar alcoholgewijze extracties op toe te passen.Want aan slapeloosheid (valeriaan zou hier heilzaam voor zijn) lijdt ik bepaald niet en bovendien kan je er naar ’t schijnt een serieuze spetterpoep van krijgen, dus neen dank u.
Neeneen, ’t ging hem vooral om het esthetisch aspect, want valeriaan vind ik een bijzonder mooie plant. Dat eerste jaar is het plantje mooi aangeslagen , maar niet gigantisch gegroeid. Dan is dat dit jaar wel even anders, want ondertussen is hij ruim anderhalve meter groot geworden en staat mooi in bloei. Op die bloemen komen voorlopig vooral vliegen en hommels af. Maar lager op de plant zit er nog volk, meerbepaald een heuse bladluizenmelkerij.

De mieren spelen zo’n beetje herder voor de bladluizen. Ze beschermen ze tegen hongerige lieveheersbeesten in ruil voor de zoetigheid die de bladluizen afscheiden. Om aan voldoende eiwitten te geraken moeten de bladluizen immers enorm veel plantensap opnemen, waardoor ze met een overschot aan vocht en suiker komen te zitten. Dat zoete sopje scheiden ze gewoon uit, en dat wordt door de mieren opgeslurpt (zie foto hier onder, jammer van de storende draadjes).

De bladluizen blijven voorlopig beperkt in aantal, dus voor het moment ga ik ze nog niet te lijf. Maar mijn brandnetelgier staat al te trekken, just in case

Schone beestjes trouwens die mieren, klik vooral eens op de foto’s om ze wat groter te zien.

En nu we het toch over foto’s hebben: zijn die hier niet allemaal te donker? Of net te licht? ’t is maar dat er, afhankelijk van het scherm dat ik gebruik (portable of vaste PC) behoorlijke verschillen zijn. Dus als er op dat vlak klachten zouden zijn, ik hoor het graag! 

Dit bericht is geplaatst in dieren, planten met de tags . Bookmark de permalink.

15 reacties op Valeriaan

 1. Mick schreef:

  Wat Fantastisch! Wat een mooie foto’s! *genieten*

 2. AnneTanne schreef:

  Die mier is inderdaad formidabel (of mag ik fourmidabel zeggen? Of is dat soort grapjes na de winst van NVA not done in Vlaanderen?)
  Op mijn laptop zijn jouw foto’s altijd prima in orde van kleur/saturatie/lichtheid…
  Op de PC zijn jouw (en mijn) foto’s altijd wat oververzadigd, en op mijn werk zijn ze te licht…
  Dus: als je klachten krijgt, gewoon zeggen dat het wel aan het scherm zal liggen.

 3. tijdtussendoor schreef:

  Klachten euh…nee hoor alleen genieten van al die pracht ;)

 4. the666bbq schreef:

  op mijn gekalibreerde schermen (spyder3) lijken ze wel ok, stuur klachten maar retour ;-)

 5. tijm schreef:

  Valeriaan is inderdaad een prachtige plant, maar……… hij is bij mij nu onkruid.
  Hij heeft zich in de loop der jaren enorm uitgezaaid en komt nu echt overal op. Gewoon niet leuk meer. En ook nog eens lastig uit halen daar de plant meteen onder de grond een wijdvertakt wortelstelsel maakt.
  Ik probeer het bloeien nu tegen te gaan, want ik zit er onder.

 6. bart schreef:

  bedankt voor de feedback, en de appreciatie :-)
  @tijm: ‘onkruid’, daar spreek ik niet zo gauw over. Distels, haagwinde en brandnetels vallen wat mij betreft onder die noemer, maar voor de rest ben ik bijzonder tolerant. Zuring, bereklauw, madeliefjes, zonnebloemen, wilde peen, knoopkruid,… ze doen hun ding maar. De valeriaan mag gerust dat leger vervoegen; een weide vol valeriaan, dat moet toch een fantastisch zicht zijn!

 7. buikberg schreef:

  Mond open van verbazing over uw foto’s die zo scherp zo’n ienieminiebeestjes portretteren… (complete leek hoor)

 8. hilda schreef:

  klachten?!
  uw foto’s zijn altijd meer dan de moeite.
  wel een vraagje, zou je zo af en toe ook eens een foto van t groter geheel kunnen plaatsen, gewoon om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen?
  danku danku!

 9. bart schreef:

  @buikberg: ik heb ook nog even veel wazige van ’t zelfde onderwerp :-)
  @hilda: bedankt eveneens :-) ’t groter geheel is eigenlijk niet zo spectaculair hoor… maar af en toe verschijnt hier toch wel eens een ‘landschapske’, waarmee je je een beter beeld kan vormen. En ik mag ook niet te veel van ’t mysterie onthullen hé, of je komt niet meer lezen ;-)

 10. AnneTanne schreef:

  Maar even veel wazige? Dat valt dan weer reusachtig mee.

 11. Hans Langbroek schreef:

  Mooie foto’s, goed geschoten. Het grote geheel hoef ik ook niet te zien, de kleine geheeltjes zijn al landschappen op zich!

 12. bart schreef:

  Bedankt Hans! :-)

 13. Valeriana schreef:

  @ bart en tijm: kan ik jullie mail krijgen aub? Ik ben op zoek naar stekjes of zaadjes van Valeriaan.

  Mercikes ;-)

 14. Valeriana schreef:

  @ tijm: ik kom de wortels met plezier halen hoor ;-) Mijn katten zullen dolgelukkig zijn!

  Ik hoop dat je dit leest en dat ik reactie krijg :-)

 15. bart schreef:

  Valeriana, zie helemaal rechtsboven bij ‘De Tuinier’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.