van ’t goe jaar

Dat ze van ’t goed jaar zijn, die charels van Natuurpunt. ‘Vlinder mee‘, zeggen ze. ‘Tel de vlinders in je tuin’, zeggen ze.

Ha ja‘, denk ik dan. ‘waarom niet‘, denk ik dan,’ik doe mee‘ denk ik dan, in een vlaag van zinsverbijstering, want doorgaans betoon ik een gezonde aversie van al wat naar massa-evenement riekt. Maar alles voor de goede zaak, newaar.

Maar ze weten zulder zeker niet wa wemelnest dat dat hier is aan vlinders?!  ’t Begon al bij de eerste toef koninginnekruid (twee vierkante meter, te hoog om in 1 keer te overzien). Ik had zeven oranje zandoogjes geteld, drie atalanta’s, een kleine vos, een bruin zandoogje en vijf dagpauwoogen. Tot ik om zeker te zijn nog eens een snok gaf aan het touw dat de koninginnekruidstengels bijeen houdt (anders kletst dat open gelijk spaghettistokken die je in de kookpot mikt). Terstond vlogen nog een tiental oranje zandoogjes op waar ik overheen gekeken had, met nog twee koolwitjes, een meute motten en een blauwtje. Potver! Verderop was het niet beter, bonte zandoogjes, koolwitjes en klein geaderde witjes. Maar hoeveel juist? Geen gedacht, want die beesten blijven niet zitten. En terwijl je probeert om te bepalen welk blauwtje dat daar  juist is zit heel de meute weer dooreen te vliegen van plaatsen waar je nog moet komen naar daar waar je net geteld hebt. Dus minstens vijftig oranje zandoogjes, maar het kunnen er ook tachtig zijn. En minstens tien dagpauwogen, maar het kunnen er ook twintig zijn. En landkaartjes ook, die pas opvliegen als je vlakbij bent, dus hoe meer je door het gras banjert hoe meer je er ziet. En gehakkelde aurelia’s ook, een stuk of drie? Of zes? Of was die ene fel oranje daar verderop een klein vos? Dus het spijt me, meneer en madam Natuurpunt, ik heb mijn best gedaan, maar de doorgestuurde resultaten kunnen wel in enige mate een onderschatting zijn van het werkelijke aantal. Ik hoop dat dat het landelijk gemiddelde niet danig onderuit haalt.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op van ’t goe jaar

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  ‘T is inderdaad een geweldig vlinderjaar.

 2. Robin schreef:

  Welke eupatorium heb je daar in je tuin, is het Eupatorium Cannabinum ? Van zo’n vlinder aantallen kan ik enkel dromen ;-)

 3. bart schreef:

  Robin: gewoon koninginnekruid inderdaad. Ooit een stek gekregen van een kameraad, en die stek heeft zich wonderwel weten te vermeerderen.

 4. chelone schreef:

  Je verhaal over het vlindertellen heb ik ook meegemaakt maar jij kan het zoveel mooier vertellen.
  Ik had een stuk of dertig gamma uiltjes waardoor het percentage in mijn dorp tot
  100 % klimt terwijl ik dit vlindertje in het verleden nooit had opgemerkt. 95 % daarvan zat op de uitbloeiende lavendel die ik dit jaar plantte.
  De euphatorium zaait zich hier geweldig uit maar ik heb er niets tegen.

 5. Lotte schreef:

  Doeme, weeral gemist… allez ik kan een jaar vlinders van buiten leren, ik dacht je je gewoon moest tellen en niet moest herkennen… allemaal voor als we in ons huis wonen.
  En euh Bart, volgend jaar liefst een week op voorhand waarschuwen van dit telweekend aub :)

 6. Robin schreef:

  Hey Lotte, je kan ook gewoon een vaste teller worden, je kan dan gewoon al jouw vlinderwaarnemingen in je tuin elke dag ingeven. Zo krijg je maandlijstjes van je tuinvlinders, ik vergelijk die graag met vorige jaren om te zien hoe de vlinderaantallen evolueren. meer info vind je op http://www.vlindermee.be

 7. Lotte schreef:

  Robin, awel dat gaat ik zekers doen wanneer we er effectief wonen, hopelijk voor volgende zomer ;)
  Ik zet de Vlinder-Mee site alvast in men boekmarks

 8. onderdeappelboom schreef:

  Grijns, ik zie allerlei grappige tafereeltjes ten huize eigenwijze tuin voor me :-) Maar het lijkt me wel een reden te meer om de resultaten van al die tel-dagen toch met een camionneke zout te nemen… Wij blijven voorlopig miserabele anti-tellers…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.