dood aan de groentenuil!

Mijn tomaten, ze staan er magnifiek bij. Bovendien beginnen ze stilaan met mondjesmaat te rijpen. De eerste liliputs zijn opgesmikkeld, en voor het eerst in mijn leven proefde ik ook een coeur de boeuf (LEKKER!). Ik kijk dan ook uit naar meer.  Maar bijna was ik zwaar gesjareld. Het zal mij leren, het vel van de beer te verkopen vooraleer hij geschoten is. Ik verklaar mij nader: Zaterdag was ik naar goede gewoonte ijverig in mijn tuin bezig, meerbepaald in de serre, alwaar ondermeer mijn tomatjes onstuimig aan groei- en bloei doen, zoals onderstaande hellfrucht-tomaatjes.

Edoch plots viel mijn oog op een aantal keutels, precies muizenstrontjes op een aantal tomaten en bladeren van een paar tomatenplanten. En O Ramp! ook aangevreten tomaten!! Klimmende muizen, ze bestaan! Dus ik was al bijna op weg naar mijn kot om een arsenaal aan klemmen en muizenvallen (sorry Thea). Maar toen zag ik binnenin een van de aangevreten tomaten de boosdoener zitten: een RUPS, een rups van de groentenuil meerbepaald. Ogiewadde!?! Nog 13 van zijn snode kompanen heb ik die zaterdag gevangen,  de zondag nog eens een stuk of tien, gisteren nog ene en vandaag vier. Gelukkig verraden ze zichzelf door de keutels die ze laten vallen en ben ik er ondertussen vrij gerust in dat ik ze onder controle heb. Maar toch, ze hebben naast een hoop blaadjes ook een twintigtal van m’n dierbare tomaatjes aangeknabbeld, het janhagel. Gelukkig vooral onrijpe liliputs, maar toch ook een aantal Lemon Trees en Coeur de Boeufs, akkerdjie! Voor hun straf heb ik ze één voor één bij de kippen gesjareld. Zélfs het exemplaar dat model mocht staan voor onderstaande foto. Geen compassie!

En dan nu duimen dat het verder de goede kant uit gaat met met de kweek…

Dit bericht is geplaatst in dieren, moestuin, serre. Bookmark de permalink.

21 Responses to dood aan de groentenuil!

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik krijg zo het idee dat je sinds je een moestuin hebt en zeker dat glazen huisje iets minder tolerant bent geworden tegenover bepaalde beestjes. Ik stel dan ook voor dat je je tekstje bovenaan aanpast naar; Wilde planten en dieren mogen hier hun ding doen zolang ZE MAAR UIT MIJNEN GROENTENHOF BLIJVEN!!! BEGREPEN!!!

 2. bart schreef:

  Ma ba nee, de oorlogsvoering dateert al van láááng voor de groententuin er was. Heroïsche veldslagen zijn er hier al uitgevochten, met ratten in het kippenhok en de dakisolatie, eksters die silicone uit het raamkozijn komen pikken, draadalgen die de vijver volklonteren, bladluizen die aan de kamperfoelie komen slurpen, netels, kleefkruid en distels die alles overwoekeren, wantsen die de frambozen leegzabberen, spreeuwen die uit elke kers een hapje komen nemen,…
  Moestuin en serre gonzen even goed van het leven als de rest van de tuin, en nagenoeg iedereen is er welkom. Alleen de woelmuizen en de rupsen niet, want alles omploegen / huishouden in de tomaten, dat vind ik ‘overdrijven’. Voor de rest ben ik de tolerantie zelve. Dus geen nood om tekstjes aan te passen voorlopig :-)

 3. Lotte schreef:

  en hoe zit dat met vlinders? Zijn dat niet eerst rupsjes?

 4. Loko Tosh schreef:

  @natuurlijk-rijk: het blijft eigenwijs natuurlijk
  @Lotte: vlinders zijn eerst rupsjes zijn eerst eitjes zijn eerst vlinders en heb je al eens een groenteuil gezien? pff die worden zelfs tijdens het natuurpuntvlindertelweekend geboycot

 5. hilda schreef:

  ik wil ook een serre, sofort! want amai, wat zien die tomaten er zalig lekker uit. laat het u maar smaken!

 6. tijdtussendoor schreef:

  Tomatenbeesten…klinkt als horror en gelukkig heb ik er gaan last van. Ze zien er wel verrukkelijk uit. Hopelijk blijft dat zo ;)

 7. Lotte schreef:

  Bart ik geef toe nog nooit een groenteuil gezien, ik zit nog in de fase “kijk kijk een beestje” zelfs de konijntjes lach ik toe… nu toch nog :)

 8. bart schreef:

  @Lotte: beschaafde rupsen storten zich op brandnetels, wilde peen of whatever (de bladeren van de courgetten of de tomatenplanten voor mijn part). Maar toch niet op tomaten zekers!? Ogiewadde!!
  @Lokotosh: als Natuurpunt het niet telt, dan bestaat het niet! ;-)
  @Hilda: ze zijn lekker, wees gerust!
  @Tijdtussendoor: ze worden zwaar in het oog gehouden nu, dus ik hoop dat het inderdaad zo blijft :-)
  @Lotte: met de konijntjes in de tuin ben ik ook nog altijd blij. De beestjes doen amper schade. En een groentenuil heb ik ook nog nooit gezien, alleen hun ellendige rupsen ;-)

 9. deplantenparade schreef:

  Als je onderstaande leest uit wiki zie je dat je het gelijk aan je zijde hebt.

  De rups voedt zich met veel verschillende waardplanten, waaronder melde- en ganzenvoetsoorten. Op kasgewassen, zoals tomaat en chrysant, is de rups door de vreterij een schadelijk insect.
  Vrolijke groet deplantenparade

 10. Tineke schreef:

  Hoi Bart
  Ik heb al een paar jaar kerstomaten in potten op ons overdekte terras staan. In 2008 hadden we wel een heel goed afweermiddel tegen beestjes in de tomaten: een tomatenkikker! Wekenlang woonde ie in en rond de tomatenplanten. (zie entry in mijn weblog van 3 september 2008). Helaas in 2009 en 2010 niet teruggekomen, dus geen advies voor je hoe je zo’n bijzondere kikker kunt lokken…

 11. Thea schreef:

  Heb ik gezegd dat zoiets niet mocht ???????

  Alleen dat die woelmuis een mooi beestje was. Op de foto dan!!!

 12. sandra schreef:

  dag Bart, Ik heb tomaatjes buiten staan, ze stonden er prachtig bij maar nu met dat weer is “de plaag” uitgebroken over m’n patatjes en vervolgens over de tomaatjes, ik heb ’t aardappelloof verbrand en al het blad van de tomaten weggenomen, maar er zijn ook al vlekjes op de steeltjes. M’n hellfrucht tomaatjes beginnen nu te barsten maar de andere soort, de naam ben ik kwijt, ze lijken wat op coeur de boeufs, die tomaten hangen er nog ongeschonden bij. Het blijft maar regenen hè, ik heb vanavond een paar van die groene in’n donkere kast gelegd, proberen of ze zo rijpen.
  Jammer want zo veel en zulke flinke mooie tomaten, zo veel werk ingestoken.
  Een serre heb ik nodig.
  Nog’n vraagje, heb je hakselhout op de paadjes? Ik vraag me af of dat praktisch is, of’t er heel dik op moet, om te maaien zijn ze te smal.
  smakelijk…

 13. bart schreef:

  Sandra, spijtig inderdaad van al het werk, je bent er al gauw een half jaar mee bezig vanaf het zaaien en om het dan op de eindmeet de mist te zien ingaan… :-/
  De paadjes zijn bedekt met oude OSB-platen die ik nog over had van mijn verbouwingen. Over de lengte op twee gezaagd en klaar is kees.

 14. the666bbq schreef:

  nog nooit beestjes gehad op de tomaten maar ik denk dat die CDB dat aantrekt (ben er bijna zeker van) ;-)

  ohja, en de laatste van moestuinblogblog MOET je gelezen hebben Bart ;-) http://moestuinblog.be/specialisten/blog/2010/08/30/coeur-de-boeuf/#more-845

  Ben op de blogmeeting nog vergeten te vragen of ge dat eigenlijk heel erg vindt dat ik je af en toe een por tegen een zwevende rib geef ;-) ’t is in elk geval boven de gordel…

 15. bart schreef:

  meneer BBQ, die coeur de boeufs zijn werkelijk zeer lekker. ’t zal misschien aan onze grond liggen, of aan mijn onvermoede vakkennis, maar meerdere keren is een CDB-tomaat die klaar lag voor de hoofdmaaltijd voortijdig gesneuveld als aperitiefhap (gezien het formaat kunnen we hier niet meer van ‘hapje’ gewagen). De rupsen heb ik overigens in de loop van enkele weken systematisch kunnen wegvangen. De schade is heel beperkt gebleven gelukkig. En porren tegen ribben? Nog niks van gemerkt hoor, softie :-D

 16. the666bbq schreef:

  vergeet die verkoudheid, bewusteloos gezopen smaakpapillen (met al dat blond bier), smaakversterkers in de insecti- en fungiciden, en het feit dat je collectie nog onder magische grens van 12 rassen zit. En inderdaad, honger is de beste saus, dus uithongeren voor de wekelijkse maaltijd is mogelijks een goede strategie om ze doorgeslikt te krijgen. Gele peerkes en van die micro-tomaatjes zijn nog twee voorbeelden van gemarketingde supermarkt-tomaten waar mensen veel te veel geld aan uitgeven … volle grond valt het nog mee (alhoewel daar valt zelfs die gele peer niet mee te redden) … maar wacht maar ;-)

  Er zijn wel veel bronnen voor de Coeur de Boeuf, misschien heb je zelfs zaad uit een kruisbestuiving gekregen ;-) nu ik het zo bekijk wil ik eigenlijk wel eens wat zaadjes lenen ….

 17. the666bbq schreef:

  …rassen zit NIET. En inderdaad …

 18. Loko Tosh schreef:

  Weet iemand hoe je tomaten best laat afrijpen als je ze groen plukt (wegens meeldauw), in de zon of in krantenpapier in de kelder? Ik heb tegenstrijdige berichten hierover en zou geneigd zijn te denken dat groene tomaten nog aan fotosynthese doen, dus best in de zon liggen, maar de familie en vrienden met de meeste moestuinervaring zweren bij afgedekt afrijpen in het donker. Help!

 19. the666bbq schreef:

  tussen de appelen en de bananen. Die geven een stofje af (ethyleen) waardoor de rijping wat sneller gaat. Rijpen is het omzetten van de aanwezige suikers in andere suikers. Fotosynthese het aanmaken van suikers. De groene kleur in tomaten is wel chlorofyl en in principe kunnen alle groene delen van de plant aan FS doen, maar in de FS zit ook een stuk ademhaling en vochttransport dus ik denk dat dat bij een geplukte tomaat te verwaarlozen is.

 20. bart schreef:

  Heer BBQ, stuur mij eens uw thuisadres door via mijn mailadres (bart@eigenwijzetuin.be), dan stuur ik je wat van die CDB zaadjes. Natuurlijk zal uw plaatselijke zandbak nooit hetzelfde sublieme resultaat opleveren van wat hier op mijn fantastische leemgrond kan geteeld worden, maar wie het kleine niet eert…

 21. the666bbq schreef:

  helaba, als ge mijn adres tegen de bodemkaart (http://geo-vlaanderen.agiv.be/geo-vlaanderen/bodemkaart/) zou leggen dan zou ge zien dat dat zandleem is, best-of-both-worlds dus, en al jaren verbeterd met eigen huiscompost (en piante verzorgd met tricks of the trade); als die CDB ergens boven haar kunnen getild kan worden dan zal het hier zijn … omdat ik het kleine altijd eer zal ik er twee dozijn vermoedelijk betere terugsturen ;-) tenzij ge zou aangeven dat dat duidelijk te weinig is …

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.