ook nog in mijn serre

Ne mens zou het bijna vergeten met al dat tomatengeweld, maar in de serre huist ook nog veel ander lekkers. Weelderige bossen basilicum bijvoorbeeld, die nog mooi bloeien op de koop toe (zie boven). Zoveel basilicum zelfs dat ik hem bijwijlen moet kortwieken, omdat hij anders al te veel de rest dreigt te overgroeien.  De afgeknipte bussels hang ik dan ondersteboven te drogen, ge weet immers nooit waar het goed voor is…

Bij de meloentjes hebben de suikermeloenen het niet gehaald, telkens kort na het kiemen verpieterd. De F1-meloenzaden van de Aveve daarentegen hebben het wel goed gedaan, er hangen al enkele vuistgrote meloentjes aan te rijpen. Het perkje ernaast wordt ingenomen door  onderstaand gevaarte; een watermeloen, gekocht als zieltogend kiemplantje maar eenmaal uitgeplant heeft het zich in ijltempo hersteld. Er hangt 1 (één) meloen aan, het lijkt wel een stripverhaal-bom. Mijn groot probleem hierbij is dat ik in de verste verten niet weet wanneer zo’n ding rijp is, hoe je dat kan zien/ruiken/voelen. ’t zou zonde zijn om dit ene exemplaar te vroeg aan te snijden, maar al even erg om hem ter plaatse te laten gisten.

Het derde perkje aan de rechterzijde wordt bevolkt door slaplantjes, peterselie en (nog) basilicum. We gaan daar niet over uitweiden.  Aan de overkant staan dan de vijftien tomatenplanten, waarover ik al genoeg geleuterd heb. Zij hebben het gezelschap van zes paprikaplanten, die veel te dicht bij elkaar staan; ik ging er van uit dat minstens de helft zou sneuvelen, maar ze bleven allemaal in leven. Alle zes dragen ze paprika’s en blijven onvermoeibaar bloeien en nieuwe paprikaatjes aankweken.

Ook hier heerst er absolute onwetendheid over wanneer er mag geoogst worden. De ene die we een kleine maand geleden proefden smaakte nog zeer wrang.  Voorlopig wachten we voorzichtigheidshalve op de eerste kleurverandering. Ook met de (buiten de serre groeiende) butternuts is het absoluut giswerk wat rijpheid en plukmoment betreft. Dus wie licht in al deze duisternis kan brengen mag het zeker zeggen!

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , , . Bookmark de permalink.

6 Responses to ook nog in mijn serre

 1. hilda schreef:

  dit is maar van horen zeggen, dus neem er een korreltje zout bij, maar ik geloof dat die paprika’s vooral niet te lang aan de plant mogen hangen. ze zouden nog narijpen eens je ze geplukt hebt.
  ik zit trouwens met dezelfde vraag ivm mijn pompoen en meloen, op welk moment mogen ze van de plant… tuinieren is vooral trial and error, merk ik…

 2. onderdeappelboom schreef:

  Hier nog iemand die het antwoord op de pompoen-rijpheids-vraag wel zou willen weten… Van meloenen denk ik dat je ze redelijk groen mag plukken en dan binnen laten verder rijpen, nee?
  Ik vind trouwens dat het daar verdorie goed gaat in jouw groenseldink; wat een oogsten zeg!

 3. buikberg schreef:

  pompoenen: als je ze met het steeltje kan afkraken, maar het staat niet heel nauw hoor, als ze voor de vorst binnen zijn en ondertussen niet nat lagen is het ook goed.

  meloenen: in de winkel en op de markt ruik ik aan hun ‘poepje’. Met verse exemplaren nog geen ervaring, maar zoals bij het meeste fruit zal het moment dat het steeltje kan kraken wellicht ook goed zijn ?

 4. Loko Tosh schreef:

  paprika’s mogen lang blijven hangen, (tot net voor de eerste vorst als ze niet eerder kleuren) gistende watermeloenen steek je gewoon een strootje (rietje) in en zuigen maar, ’t moet niet altijd nen tripel zijn hé

 5. Lotte schreef:

  ik krijg er honger van :)

 6. Mathieu schreef:

  Ongeveer dezelfde dingen in mijn serre staan. Mijn ervaring is dat je meloenen echt goed rijp moeten laten worden vooraleer te oogsten. Bij gewone meloenen kan je ruiken als ze rijp zijn (niet altijd evident om tussen andere planten je neus tot bij de grond te krijgen). Makkelijkste is checken of de kraag van het steeltje begint los te laten. Watermeloenen zijn idd tricky: best is om ongveer bij te houden wanneer ze beginnen groeien zijn; vanaf beginnend vruchtje hebben ze nog ongeveer 6 weken nodig om rijp te worden. Als je er op tokkelt met je vingers kan je ook wel horen dat ze ‘ietwat holler” klinken. De onderkant is dan ook al mooi geel geworden. Heb echter geregeld ook wel eentje te vroeg/te laat afgesneden. Heb al met verschillende rassen meloenen geexperimenteerd, maar kom voorlopig altijd weer bij Viva F1 van Aveve. Petit gris de Rennes en Groene ogen vind ik minder lekker/zoet. Dit jaar ook Early Prescott geplant. Bizarre verschijning. Voor watermeloen kweek ik al een aantal jaar met vrij goed resultaat Sugarbaby.
  Paprika’s is vooral een kwestie van smaak denk ik. Als je groene paprika’s lust, kan je die denk ik vrij snel oogsten. Rijping van gekleurde rassen duurt vrij lang en nadeel is dat dit verdere vruchtzetting wat tegenhoudt. Sommige types (die bleekgroene puntige) verkleuren sowieso niet.
  Pompoenen laat je denk ik best zo lang mogelijk afrijpen, zeker voor bewaarpompoenen. In elk geval moet de steel bruin/verkurkt zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.