het jaar van slappekes

In 2009 was wilde peen met stip de meest dominante bloeier in de eigenwijze tuin. Dit jaar haalt geen enkele soort echt de bovenhand. Witte schermbloemen van wilde peen, bevernel en berenklauw met kriskras daar tussen het geel van boerenwormkruid en rolklaver, aangevuld met redelijk wat knoopkruid. Mooi gelukt, ware het niet dat de regen een flink spelbreker geweest is en de overgrote meerderheid van de bloemen platgeslagen ligt. Bovendien is nog altijd maar zo’n 30% van de bloemenweide daadwerkelijk ingenomen door bloemen. In de overige 70% overheerst het gras nog sterk. Het is dus zeker niet zo dat de hele tuin er uit ziet als op de foto hier boven.

Voor de dieren maakt het niet zo veel uit;  ik denk dat dit het vlinderrijkste jaar is sinds we er wonen en je kan geen voet verzetten zonder dat er sprinkhanen wegschieten. Ook bijtjes, sluip- en andere wespen, kevers, wantsen,… wat dat betreft is de tuin duidelijk aan het groeien de laatste jaren.

Maar het uitzicht zou toch echt wel beter mogen. Minder gras, meer bloemen. Om dat proces te versnellen wil ik dit najaar een strook gras afdekken met worteldoek, in de hoop dat het gras er onder tegen volgend voorjaar afsterft. Dan haal ik het worteldoek weer weg en zaai ik de strook in met zelf- geoogste zaden, aangevuld met wat andere bloemen (prairieplanten à la verbena, cosmea en echinacea misschien).  Als het resultaat oplevert dan herhaal ik het het jaar daarop voor een groter deel van de graszone.


Een kleine schijnbeweging in die richting heb ik dit jaar al gemaakt met een zaadpakketje ‘verbijsterende bijen’ dat de provincie Oost-Vlaanderen gratis uitdeelde. Netjes uitgestrooid op de vers uitgegraven aarde van het terras, en voorwaar een mooie opkomst: heel veel boekweit en komkommerkruid, redelijk wat korenbloemen en goudsbloemen, een enkele klaproos en dille, en een twintigtal zonnebloemen. Niet slecht, al passen de zonnebloemen hier naar mijn aanvoelen niet echt tussen. Jammer genoeg heeft ook hier heeft de slagregen lelijk huis gehouden en zijn de meeste planten plat komen te liggen . De zonnebloemen heb ik met een woud van bamboestokken weer recht gezet, maar de rest ligt er wat hulpeloos slappekes bij. Weetniet of er hier truken van de foor zijn om dat platvallen te voorkomen, eigenlijk.

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin, planten met de tags , . Bookmark de permalink.

11 Responses to het jaar van slappekes

 1. onderdeappelboom schreef:

  Die foto helemaal boven is anders wel om hondsjaloers op te worden. Toch hoedje af voor de wijze waarop jullie tuin steeds maar blijft groeien, in vorm, grootte en insectenleven. Een ander zou zijn tuin al sneller als ‘af’ beschouwen, denk ik.
  Ik betwijfel trouwens of je tegen dat platvallen iets kan doen. Ja, er bestaan zo van die metalen constructies die je over de plant moet zetten in het voorjaar, en waar hij dan als het ware ingroeit. Maar dan streef je natuurlijk echt al naar een nette tuin. Zonnebloemen en stokrozen rechtsjorren met touwen heeft ook wel iets, denk ik…
  En gratis in de provincie oost-vlaanderen? Wij zijn duidelijk nog niet genoeg ingeburgerd!

 2. moustache schreef:

  Jaloers ben ik er op. Hier in vlaams brabant werd er ook een gratis pakketje uitgedeeld en ik ben flink teleurgesteld. Er is al een paar weken bijna geen bloem meer te bekennen. Het werd een phaecelia spektakel in mei-juni maar zodanig overheersend dat er van de rest weinig te bekennen is. Volgend jaar betaal ik voor een deftig pakketje bloemenweide…

 3. Marmod schreef:

  Ook hier een tegenvallende oogst. Dit jaar ben ik begonnen met een gedeelte van de tuin in te zaaien met weidebloemen. 3×5 mtr ongeveer. De grond, die al een tijd zonder begroeiing was (houtschors en schommelplek voor de kinderen) heb ik eerst helemaal omgespit maar wat opkwam was voornamelijk gras. Wat ik niet kon verwijderen daar ik dan de jonge plantjes mee zou trekken. Uiteindelijk overheersde het gras zo dat ik het toch met de hand heb afgeplagd. Even leek het de oplossing maar nu komt het gras alweer tevoorschijn. Een enkele bloem heeft het doorstaan. Nu wil ik volgend voorjaar weer een poging wagen maar hoe raak ik toch dat gras kwijt? Misschien inderdaad een goed idee om de boel ‘te verstikken’ met worteldoek. Ik ben een leek hoor, maar onkruidverdelger, zou dat wat kunnen doen?

 4. onderdeappelboom schreef:

  Ik heb trouwens nog eens nagedacht over je plannen voor die nieuwe, prairie-achtige zone: ik merk thuis dat het echt niet zo arbeidsarm is; toch zeker niet het eerste jaar. Omdat de meeste van die planten maar in het najaar hun eigenlijke grootte bereiken, ben je dus opnieuw een heel voorjaar en een hele zomer bezig met vrijhouden van de grond waar de prairieplanten zullen moeten groeien (want gras keert natuurlijk altijd terug, met of zonder worteldoek). Daarom dat er ook zo vaak lavasteentjes tussen de planten worden gelegd (wat ik een vloek voor de ecologische tuin vind, maar elk zijn goesting). Je hebt zelf contact gehad met de Vlaamse prairiespecialiste, geloof ik, dus je moet het haar maar vragen. Maar ik zou bijvoorbeeld minstens echinacea en verbena al in plant aankopen, en niet inzaaien (of zelf voorzaaien in je serre). Enfin, zonder mij te willen moeien en voor zover ik er ondertussen iets van ken natuurlijk… En het voordeel is dan weer dat, eens de planten er staan, ze er ook voor ‘altijd’ staan en je niet elk jaar opnieuw moet zaaien en zelfs niet hoeft te maaien. Voor wat het waard is…

 5. bart schreef:

  @onderdeappelboom: ik vrees – en hoop – dat mijn tuin nooit ‘af’ zal zijn. ;-) Een woud van metalen constructies om al het knoopkruid recht te houden zie ik niet zitten, ik denk dat ik de fout gemaakt heb van ze bij de eerste maaibeurt een beetje te ontzien. Daardoor zijn ze hoger opgeschoten dan de omliggende planten. Had ik ze mee afgemaaid, dan hadden ze wellicht iets later gebloeid maar waren ze nu misschien wel rechtop blijven staan (?)
  Die afdeklaag van een prairietuin vind ik inderdaad ook niet zo aantrekkelijk, was ik al niet van plan. Misschien moet ik inderdaad maar gaan voorzaaien en dan uitplanten. Maar ik heb niet zo’n mooie kweekplaats natuurlijk zoals sommigen… (en mijn serre staat al overvol!)
  @Moustache: emigreren naar Oost-Vlaanderen! ;-)
  @Marmod: Onkruidverdelger kan heel veel doen. Vooral veel schade (aan je eigen gezondheid en aan het milieu). Bovendien zijn veel onkruidverdelgers enkel actief tegen tweezaadlobbigen (de meeste bloemen) en niet tegen eenzaadlobbigen (o.a. gras), dus moet je heel erg uitkijken wat je precies gebruikt. Je hebt voor jouw toepassing zeker geen chemische producten nodig, worteldoek of karton werken net zo goed om de bodem plantvrij te krijgen en zijn een stuk gezonder voor je tuin en jezelf. Ik vrees dat je bodem heel voedselrijk is door de houtschors die er boven gelegen heeft. Door die voedselrijkdom wordt het gras bevoordeeld. De grond verarmen door te maaien en het maaisel af te voeren is een optie, die wel veel tijd (jaren) vergt. Of door voor bodembedekkers te kiezen, die zodanig dicht groeien dat ze het gras er onder houden, of door voor een prairietuin te gaan, eventueel met een inerte afdeklaag. Maar dan heb je geen klassieke bloemenweide meer natuurlijk.

 6. Marmod schreef:

  Dank je Bart voor je snelle reactie. Afdekken, dat ga ik dus proberen. Prairietuin is voor mij ook een nieuw woord trouwens, dus zal me daar ook eerst in verdiepen.

 7. Godelieve schreef:

  Naar gewoonte weer prachtfoto’s. Het mooie patroon op het knoopkruid was me nooit eerder opgevallen.

 8. Lotte schreef:

  Ik ben benieuwd hoe een sterk jaar er dan uit ziet, ik vind dit al fantastisch… ben ook een leek en een would-be-bostuin-tuinier :)
  Ik dacht dat die knoopskruid ne purpere distel was.

 9. bart schreef:

  @Marmod: het boek ‘Prairietuinen’ van Laurence Machiels is een aanrader
  @Godelieve: bedankt. Knoopkruid is inderdaad een mooie bloem.
  @Lotte: een sterk jaar is hetzelfde, maar dan blijft alles rechtop staan :-)
  Knoopkruid lijkt geweldig goed op distels, maar de stekels zitten er gelukkig niet op en het is ook lang niet zo’n woekeraar.

 10. janus schreef:

  mooie plannen! ik zie dat je met dille bent beziggeweest? ik heb zelf dit jaar koriander gezaaid. het is niet alleen lekker, het maakt ook mooie, redelijk ijle schermbloemen, en die zaten vol met insectjes. wat mij betreft zal ik dat herhalen!

 11. Lotte schreef:

  Bart Merci! ivm met distel en knoopskruid :) ik hou ik niet van prikkedingen dus ga ik maar eens op zoek naar die knoopskruid

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.