Meet and greet

Het is niet alleen op blogmeetings dat ietwat onwennige ontmoetingen dreigen (hoor ik daar zenuwen gieren onder bepaalde bomen?), ook in de vrije natuur is’t soms van dat. Op de bladeren van de zwarte bessen verstoorde een mier het onderonsje van twee tweeëntwintigstippelige lieveheersbeestjes. Of waren het de lieveheersbeestjes die de privacy van de mier kwamen schenden? Geen idee, maar blijkbaar viel er iets onnoemlijk lekkers van dat blad te schrapen en had geen van beide betrokken partijen zin om dat zo maar te laten schieten.

De mier had zelfs absoluut geen neiging tot delen, en ging permanent dreigen bij de onverstoorbare lieveheersbeesten. Enkel als ze een venijnige knauw kregen van de mier peddelden ze een halve centimeter opzij. De mier zelf wist niet meer waar ze het had van koleire, van de één naar de andere van die schransers snellend, ondertussen twijfelend of ze hulp moest gaan halen. Verder dan de rand van het blad raakte ze hierbij nooit, ze kreeg het niet over haar hart het blad geheel onbewaakt aan het zwartgeel vreetlegioen over te laten. Geen idee hoe het afgelopen is, een half uur na het maken van de foto’s zaten ze nog steeds alle drie op het blad en de ochtend er op waren ze alle drie weg.


Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Meet and greet

 1. Lotte schreef:

  Wederom knappe foto’s!
  Hopelijk valt de picknick niet in het water, want zoals steeds veel regen voorspellen en dan merken dat het misschien een half uurtje regent op het einde van de dag.

 2. karlijn schreef:

  helaas is het in de natuur nooit een gezellig meet&greet maar vaak een gevecht om leven en dood. als je bedenkt dat lieveheersbeestjes dol zijn op bladluizen. de mier moet daar hard tegen vechten..

  De mier eet geen lieveheersbeestjes, maar verjaagt ze met mierenzuur om de bladluis te verdedigen. Gezellig hoor!!

 3. hilda schreef:

  ai, er is een picknick gepland… snel eieren naar de ursulinnen brengen dan om goed weer af te smeken…

 4. bart schreef:

  Bedankt Lotte, het viel niet mee om die hyperkinetische mier een beetje scherp in beeld te krijgen. De picknick wordt niks vermoed ik :-/
  Karlijn, inderdaad, zoals hier te zien was. Maar hier was er niet één bladluis te bespeuren, en bovendien betreft het hier het citroenlieveheersbeestje (= tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje), een soort die als volwassen dier enkel van meeldauwschimmel leeft en bladluizen geen blik waardig keurt.
  Hilda: en mijn kiekes leggen bijna niet meer! Mijn parelhoenen daarentegen wel, maar of de ursulinen met die miniatuur eitjes gediend zullen zijn? :-)

 5. hilda schreef:

  waarschijnlijk krijg je dan alleen maar een waterzonnetje in ruil :-)

 6. Loko Tosh schreef:

  @karlijn: hoezo helaas?

 7. boerenerf schreef:

  Mooie foto’s, zoals altijd!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.