losse eindjes

Hoe heerlijk toch het seizoen. De nadagen van de zomer, het begin van de herfst; ik ben er zot van. Allerlei zaken in de tuin lopen op hun laatste benen, overal zijn losse eindjes weg te werken.  Ik vind dat plezant, zo dingen afronden. Nog één keer het maaisel afvoeren, nog de laatste tomaten, courgetten en boontjes oogsten, het perkje van de rode bieten en de pastinaak binnenkort vrijmaken, de haag voor het laatst geschoren, de tuinmeubels in de berging gezet,… tegelijk alweer de eerste keer de houtstoof aansteken, weer okkernoten eten, de routine van het nieuwe schooljaar dat nu écht weer in de plooi gevallen is…

De zomer is mooi en goed geweest, alweer. Oh, en ik heb het zelfs niet over het weer, al was dat ook niet om over te klagen, bende zageventen. Nee, het was fijn. Het was goed. En nu komt er alweer een mooie periode, met paddenstoelen, boswandelingen, vogelkes voederen en tuinplannen maken voor volgend jaar. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan. Wat een bevoorrechte mensen zijn we toch, denk ik dan, en heb de neiging om hout vast te houden. Of om Seppe, onze serrekikker vriendelijk toe te spreken. En hem zachtjes aan te manen om toch stilaan aan zijn winterrust te gaan denken. Jazeker, heel af en toe ben ik de mildheid zelve.

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek met de tags . Bookmark de permalink.

11 reacties op losse eindjes

 1. hilda schreef:

  dus zo ziet uw tuin er uit als je hem van op zekere afstand bekijkt!
  mooi, heel erg mooi zelfs…

 2. onderdeappelboom schreef:

  Hm, mooi berichtje; je krijgt er instant herfst-liefde van !(alleen over dat weer kan ik je niet volgen, maar ik ben dan ook een zage’vent’ ;-)). Wel een raar seizoen, vond ik gisteren, met warme choco en een schaaltje frambozen in de zetel…

  Dat bankje links staat daar ook heel mooi, trouwens…

 3. Lotte schreef:

  In de rapte las ik eerst Seppe de Serrekiller :) Die ziet er wel goed uit eh goed gevuld zou ik zeggen.

 4. tijdtussendoor schreef:

  Een fijn herfstbericht waar ik me helemaal in kan vinden!

 5. Robin schreef:

  Bij mij is’t hier nog niet gedaan … mijn asters moeten nog in volle bloei komen, ik heb nog eupatorium cannabinum dat moet bloeien … elk streepje zonneschijn lokt nu toch nog heel wat vlinders de eerst volgende weken.

 6. Kristof schreef:

  Awel, ik ben normaal niet zo en herfst en winter liefhebber, maar na dit gelezen te hebben is mijn blik wel een beetje veranderd.

 7. Pingback: ziekskes « Boerenerf

 8. Myriam schreef:

  Bart, hoe mooi, poëtisch geschreven.
  De herfst… een heel bijzonder seizoen … echt mijn eizoen …

 9. boer Thomas schreef:

  Leuk om nog eens een overzichtje te zien van de tuin, het ziet er weeral eens dik in orde uit!
  Hier staat er eigenlijk nog heel veel in bloei, tis precies of de bloemen hier niet willen verwelken. De meeste zomerbloeiers staan hier, met het slechte weer, nog volop open terwijl de herfstbloeiers zoals Eupatorium en Asters er ook door komen.
  Veel meer bloei dan vorig jaar, interessant voor de laatste vlinders die onze slaapkamer een heel goede plek vinden om te overwinteren precies … .

 10. bart schreef:

  Bedankt Hilda, het beeld wisselt natuurlijk wel sterk naargelang de plaats waar je staat. Dit is wat we ongeveer zien vanuit de eetplaats.
  @onderdeappelboom: inderdaad, nog veel vlinders overdag en ‘savonds toch de stoof moeten aansteken, het klopt niet helemaal.
  @Lotte: je zou wel eens kunnen gelijk hebben, ik vermoed dat hij behoorlijk wat spinnetjes, slakken en sprinkhaantjes vermoord heeft. Waarvoor hij vriendelijk bedankt is natuurlijk :-)
  @tijdtussendoor: bedankt!
  @Robin: inderdaad, daarom vind ik het ook zo’n leuk seizoen, er kabbelt nog van alles verder en hangt er een beetje een ‘afgewerkt’ gevoel in de lucht.
  @Kristof: geniet ervan, de herfst is echt plezant!
  @Boerenerf: dat weegt toch geweldig op tegen de voordelen van het stadsleven hé :-)
  @Myriam: eigenlijk vind ik alle vier de seizoenen wel dik in orde. Misschien de winter nog het minst, maar ook daar zitten leuke kanten aan.
  @boer Thomas: en met het komende warme weer zal het nog zeker een half weekje verder gaan. Fijn zo!

 11. Hans Langbroek schreef:

  Tjemig, mooie tuin zeg!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.