chocoladebruin

‘Massaal’ is nu bepaald niet de term die ik zou gebruiken, maar zo links en rechts ploppen de paddenstoelen toch tevoorschijn. Parelstuifzwammen alhier, parasolzwammen aldaar, plooirokjes ginder, een paar reuzenbovisten, … en natuurlijk links en rechts ook een onbekende soldaat van het minder opvallende type. Enfin, the usual suspects quoi, ze staan hier nagenoeg allemaal mooi op een rijtje. En voor het eerst sinds jaren ook weer enkele weidechampignons. Mooie grote exemplaren met diepbruine plaatjes, en eetbaar natuurlijk.

Naar het schijnt kun je weidechampignons moeilijk met andere soorten verwarren. Het is dus behoorlijk veilig om ze te plukken en in de pasta te draaien. Maar toch waag ik het niet, mijn paddenstoelenkennis is al bij al toch vrij basic en als ik onderstaand filmpje bekijk ben ik nog meer gesterkt in mijn overtuiging dat je wilde paddenstoelen beter laat staan waar ze staan. Dat valt me overigens niet zo zwaar, want zelf blief ik die dingen niet echt graag en de Eigenwijze madam (die ze wél graag lust) is mij veel te dierbaar om haar als proefkonijn te laten opdraven. En aangezien ze mijn blog toch niet leest kan ik hier ongestoord zeggen dat ze op het eind van de kleine schapenweide, vlakbij de bosrand staan.


Dit bericht is geplaatst in paddestoelen met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op chocoladebruin

 1. hilda schreef:

  in mijn hofke wel massa’s paddenstoelen, helaas ben ‘k geen kenner, want paddenstoelen zijn al bijna net zo lekker als perzikken :-)

 2. J. schreef:

  Joh, een weidechampignon! Zóó lekker!
  Ook bij ons is het een overvloedig paddenstoelenjaar. Ik durf ze alleen niet te plukken, maar één van mijn hondenwandelingvrienden heeft er ècht verstand van, als hij ze voor me plukt eet ik ze lekker op, want er zijn maar weinig dingen zo smakelijk als verse paddestoelen uit het bos :).

 3. Lotte schreef:

  Bij ons in het bos … massaaaaaa’s paddestoelen, en ook heel veel vliegenzwammen, zeer mooi om naar te kijken en in de komende jaren wil ik eens experimenteren met een timelaps van zo’n vliegenzwam. En een macro foto van zwammen alla Bart want hij doet het weer. Ge kent dat na de verbouwingen zucht kreun, maar de eerste stenen zijn gelegd olé!

  Word zeker tijd om een blog te starten om te vermijden dat ik iedereen zijne blog volschrijf :)

 4. Koen schreef:

  Parasolzwammen in een ommeletje! Yummie yummie!
  Ik zou eigenlijk niet weten waarmee je een parasolzwam zou kunnen verwarren…
  (misschien is net dat gevaarlijk :) )

 5. bart schreef:

  Koen, dan denk ik toch dat je best even dit leest . Veel soorten parasolzwammen zijn zwaar giftig. En er zijn zo’n 50 soorten parasolzwammen. Ken jij ze allemaal? :-/

 6. AnneTanne schreef:

  Hier ontdek ik al een paar jaar na elkaar massaal een eetbare paddenstoelensoort waarvan kenners op basis van mijn foto’s beweren dat hun determinatie zeker is…
  maar de paarse schijnridderzwammen van vorig jaar, en de rode boleet van dit jaar heb ik toch maar ongeconsumeerd gelaten…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.