la fin des haricots

La fin des haricots, voorwaar één van de betere Franse spreekwoorden die ik ken. Wegens het tikkeltje humor bij een hopeloze situatie, wellicht. Het absurde toetske, weetwel. Niet dat ik gehinderd wordt door een uitgebreide kennis van Franse spreekwoorden overigens, maak u daar vooral geen zorgen over. En ook niet dat de plaatselijke situatie alhier ook maar enigszins naar hopeloos zou neigen, ook daar geen wolkje aan de smetteloze hemel. Niet te verwarren bovendien met ‘la faim des haricots’, wat onder de noemer ‘prettig gestoord jeugdsentiment’ valt, toen Dranouter nog een folkfestival was. Maar we wijken af, het ging hier wel degelijk over ‘la fin des haricots’, het einde van de boontjes.

Letterlijk, want de exemplaren op de foto hier boven zijn de allerlaatste voor dit jaar. Gelukkig is het voor de rest nog verre van gedaan.

Courgetten, rode bieten, druiven, selder, roodlof, pastinaak en pompoentjes zijn -al dan niet reeds geoogst- nog volop beschikbaar. Om de paar dagen raap ik ook een flinke emmer okkernoten  (van één boom, de andere boom negeren we gewoon, in de ijdele hoop dat hij dan uiteindelijk opgeeft en geen honderden noten meer op de pelouze strooit).  Ook het warmoes, dat eerst nogal fultoos leek, heeft nog een eindspurt ingezet zodat we nu toch al een paar keer warmoes hebben kunnen eten. In de serre nog volop paprika’s, kleine kropjes sla en zelfs nog enkele tomaten.

En bij u? Valt daar nog iets te rapen? :-)

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op la fin des haricots

 1. Lotte schreef:

  Kastanjes! :)

 2. Tineke schreef:

  Hazelnoten te rapen en herfstframbozen te plukken!
  Elk weekend weer een bakje vol frambozen. De herfstframbozen hebben wel last van ondergrondse woekerneigingen. Ze weigeren in het toegewezen bedje te blijven staan en komen midden in het aarden tuinpad op. Afgelopen weekend ontdekte ik er een die zich verstopt had in de meidoornhaag.

 3. natuurlijk-rijk schreef:

  Onze oogst van de voorbije dagen bestaat uit prei (nog een hele hoop trouwens zowel zomer- als winter-), de pompoenen werden hier oog geoogst en de laatste courgette, wortelen, rode biet en selder. En verder kastanjes (veel te veel), noten, hazelnoten en ook de herfstframbozen. En zoonlief struint de omliggende velden af op zoek naar maïs-kolven.
  Mijn complimenten voor je hofke ziet er precies altijd piekfijn uit.

 4. Noëlle schreef:

  Er staat nog een beetje prei… dat is alles…
  Volgend jaar beter!

 5. madam boerenerf schreef:

  Enkel okkernoten maar wij hebben dan ook geen moestuin :-)
  We krijgen wel (te veel) pompoenen en courgetten van de buren.

 6. Buikberg schreef:

  Ook hier hebben we vorige week de laatste boontjes in de quiche gedraaid. De eerste winterprik heeft ons eraan herinnerd dat er nog heel wat binnengehaald moet worden (de pompoenen zijn net gedaan, maar ook nog het witloof, de overige worteltjes, de zomerprei, de kleine knolselders, de laatste koolrabi en de massa rode bieten). De kolen ;-) en winterprei blijven rustig staan tot na de winter, we gaan een hoop spruitjes, boerenkool en savooien hebben, joepie! :-p De sla is al lang doorgeschoten en vergeten herfstsla te zaaien, idem voor de spinazie, veldsla en venkel (vergeten dus, of tijdsgebrek). En nu is het te laat. De warmoes werd nog een keer gekortwiekt en ingevroren, we zien wel of er nog iets aan komt de komende weken. We amuseren ons dus nog in de keuken :-). Minder peren dan andere jaren maar ze waren wel lekker.
  @Tine: wij zijn al blij dat de frambozen het een keer uitgehouden hebben tot de herfst en meer dan enkele vruchtjes hebben voortgebracht. Waar heb je die woekersoorten gevonden? :-)

 7. the666bbq schreef:

  ‘plein de haricots’ is ook gezellig prettig gestoord …

 8. Tineke schreef:

  @buikberg: een stekje herfstframbozen van een collega gekregen en nu een heel bedje. Ik heb al heel wat stekken uitgedeeld aan liefhebbers die n de buurt waren (Vlak bij Groningen…)

 9. Buikberg schreef:

  @Tineke: hm, dat is niet echt onze buurt dan, jammer!

 10. Pingback: Winterslaap voor tuinmadammen « Onder de appelboom

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.