haan!

Want hij deed van ‘Kukelekuuuu!’ deze morgen. En daarmee is Brahma (de witte) eindelijk officieel een haan. Bij witte brahmahoenders is dat namelijk niet zo eenvoudig te zien als ze jong zijn, al konden we op basis van zijn verenkleed en zijn imposant postuur wel ernstige vermoedens hebben. Maar nu is het dus zeker, want hij heeft zijn stem verhoffen. Shiva (de bruine) is er danig mee opgezet, met haar macho. Continu scharrelen ze gezamenlijk zij aan zij doorheen hun ren, een koppel voor het leven.

Maar volgend voorjaar krijgt ze concurrentie, ons Shiva, van jong vrouwvolk. Een stuk of twee-drie. Best zo, want een haan kan wel eens té attent zijn als hij maar één of twee hennen te bedienen heeft. ’t Is voor haar eigen goed!

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

8 reacties op haan!

 1. boerenerf schreef:

  Schone beesten! En serieus imposante verschijning!
  Hier staan voor volgend jaar ook nog 2 hennen op de verlanglijst. Kwestie dat ons haantje een beetje keuze heeft (alhoewel ik de indruk heb dat 1 van de hennen de baas is, en ze de haan gewoon in de waan laat dat hij de chef is).

 2. Lotte schreef:

  t is inderdaan ne schone haan

 3. Buikberg schreef:

  Helemaal gelijk, een kip voor een haan is echt te weinig (hier zelfs zo te weinig dat madame barberite – alias barbara – ook van zijn echtelijke escapades moest genieten, hm). Hier gelukkig ook 2 nieuwe kippetjes uit het broedsel gekomen, dus die mogen blijven om mee eitjes te leggen en meneer het idee te geven dat hij geweldig populair is. De andere drie haantjes, tja… (hoewel ze nu mooi samenleven, maar de 5 kleintjes zijn dan ook nog te klein om de strijd met patron en patronesse aan te gaan…)

 4. Gidsjoris schreef:

  Ben nog eens komen genieten van die prachtige foto’s hier!
  Beste groetjes,
  Joris

 5. Loko Tosh schreef:

  Hier is het hoog tijd dat ik vijf pubers van hanen de nek om wring want in plaats van hun attenties gelijkmatig te verdelen over de elf hennen, hebben ze er eentje uitgepikt en de sloor kan nog amper bewegen, eten, drinken, … zonder gereden te worden.
  Een haan heeft nood aan een harem van tussen de vijf en de tien kippen. Die kippen zijn niet allemaal gelijk voor de kippenwet, onderling hebben ze een strikte hierarchie.
  De opgroeiende hanekuikens zullen, als de baard in de keel komt, door de heersende haan verjaagd worden. Als er niet genoeg mogelijkheid tot vluchten is, dan krijg je een bloederig slagveld. Best op tijd zelf oogsten.
  Als er genoeg mogelijkheid tot vluchten is, dan is die oogst een hele onderneming met gegarandeerd enkele gewaagde tijgersprongen in het ijle, inclusief minachting voor de stront waar je landt.

 6. bart schreef:

  @Boerenerf: inderdaad een behoorlijk kaliber, maar gelukkig doodbraaf. Brahma’s zijn door de band genomen nogal een rustig ras.
  @Lotte: vintikook! :-)
  @Buikberg: volgend voorjaar begint de miserie wellicht, maar gelukkig hebben ze op jullie groot erf vluchtgelegenheid genoeg. En als ze met drie zijn kunnen ze misschien een beetje samenzweren om ‘de grote’ af en toe te slim af te zijn en toch een kippetje mee te pikken :-)
  @Joris: bedankt!
  @Loko Tosh: is’t een uitzonderlijk knap hennetje misschien, dat ene? :-) Vijf kippen lijkt me hier wel het maximum, al die eieren krijgen we nooit weggewerkt. Tot nu toe altijd 1 haan gecombineerd met drie hennen en nog nooit problemen gehad op dat vlak.

 7. Tom Gheskiere schreef:

  Leuke beesten die Brahma’s Bart. Heb er ooit ook nog gehad (de Buff Colombia kleurvariant). Toffe beesten, de bulldozers onder de kiekens. Een volwassen haan gaat makkelijk tot 6,5 kg.
  Nu heb ik Bleu de Landes kippen.

  Grtn,

  Tom

 8. Loko Tosh@gmail.com schreef:

  @Bart: ik vrees eerder dat het om het laagst geklasseerde hennetje gaat.
  Eieren moet je niet slachten en ai luv eggs, gewoon sunny side up ’s ochtends, omelet ’s avonds, hardgekookt in vanalles en nog wat, chocolademousse en advokaat als afzakkertje. En als er al eens eieren teveel zijn, dan geef ik ze gewoon weg.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.