een jaar tomaten

Nadat de temperatuur zo’n beetje naar het vriespunt geneigd had in de serre zagen de tomatenplanten er ineens heel wat minder happy uit. De tien laatste iets of wat gekleurde exemplaren binnen gehaald, de tien overblijvende zonder enig kleur maar met dubieuze vlekjes op de composthoop gesjareld samen met wat er aan stengels en bladeren overbleef.

‘En wat hebben we dit jaar geleerd ?’ zou ene Piet dan durven vragen.

Welnu:

– minder planten zaaien.
Ik heb maar vijftien planten nodig. Bijgevolg zijn vijfenveertig uitgezaaide plantjes ruim voldoende om sterke planten te kunnen selecteren. Dat zal minder potjes in living en ‘waskot’ opleveren en derhalve mijn relatie ten goede komen. Ik denk dat ik er dit voorjaar ongeveer honderd had. Dat was iets te veel,  blijkbaar :-) Die vijftien planten zijn dan wel weer ok qua aantal; we kunnen dat de baas, vers of verwerkt.

– stokken gebruiken in plaats van touwtjes.
Die conclusie had ik eerder al getrokken.  Maar niet alleen zijn al die touwen en koordjes werkelijk géén zicht, ze zitten ook behoorlijk in de weg als je aan de tweede rij tomaten moet geraken. Dus degelijke tomatenspiralen volgend jaar. Kost wel wat, maar toch de investering waard vermoed ik.

– blijven ventileren, zelfs als het kouder wordt.
Begin september heb ik de serre een weekje dicht gehouden toen het een pak kouder werd. Resultaat: meeldauw à gogo en een hoop geschimmelde tomaten voor de composthoop. Pech. Remedie: alle bladeren er af gehaald en alle aangetaste tomaten weg. Binnen de week was het relatief onder controle. Ik heb bordeauxse pap gekocht, maar niet gebruikt (vooral omdat er een wachttijd was van 14 dagen vooraleer je de tomaten weer mocht eten). Maar nu zit ik nog een beetje in dubio of ik alsnog de serre eens moet behandelen met het oog op volgend jaar. Of is dat -naar ik hoop- volkomen nutteloos?

– er bestaan rupsen die tomaten lusten, ik wist dat niet.
Die rupsen zijn rupsen van de groentenuil. De groentenuil is spawn of the devil. Ze moeten genadeloos vervolgd en aan de kippen gevoederd worden. Dat is hun verdiende loon.

Maar globaal bekeken: een denderend succes, dat eerste tomatenjaar. Tijd dat ik mij eens met het verdelen en verzamelen van wat tomatenzaadjes bezig houdt.

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags . Bookmark de permalink.

13 reacties op een jaar tomaten

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  100 plantjes amai, wil je ook tomatenman worden misschien, je hebt ze dan toch weggegeven die overbodige plantjes hoop ik , al die tijd en moeite anders.
  Volgend jaar zet ik er ook terug, heb al wat zaadjes gekocht bij de nieuwe tuin.

 2. Loko Tosh schreef:

  @natuurlijk-rijk: ja hoor, Bart heeft plantjes weggegeven. Ik heb er een twintigtal gekregen en er zeven buiten gezet, de rest aan de buur gegeven. Alhoewel ik natuurlijk veel vroeger last had van de plaag hebben we tot twee weken geleden nog kunnen smikkelen van de tomaten.
  @Bart: ten derde male dank

 3. the666bbq schreef:

  allez jong, geen touwen ? die spiralen gaan in elk geval niet helpen met uw +2 meter complex ;-)

 4. Buikberg schreef:

  Ik zou een combinatie van touwen (aan de top) en spiralen (voor de steun van de rest van de stengel) adviseren :-). Spiralen (of stokken) alleen is ook niet alles om de tomatenplanten goed vast te maken zonder dat ze naar beneden schuiven.

 5. the666bbq schreef:

  ik heb er al (afgeladen vol) door het serreglas weten vallen, dus don’t go cheap on the spirals als je ‘toch’ zou besluiten om voor spiralen te gaan…

 6. Lotte schreef:

  hmmm eigen tomaatjes! Toen ik onlangs courgette kocht ging er een steek door men hart, damn onze courgetten zijn op…

 7. bart schreef:

  @natuur-rijk: Ik kan slechts hopen ooit in de schaduw te mogen staan van Tomatenman. Maar los daarvan: alleen al de tomatenoogst maakt de serre al de moeite waard, dus ja, wel een tomaten-van-eigen-kweek-adept geworden op 1 seizoen tijd.
  @Loko Tosh: you are most welcome. Volgend jaar komen er weer in je richting als het een beetje mee zit.
  @the666bbq en Buikberg: kijk, nu doen jullie mij twijfel zie. Maar in elk geval geen horizontale touwen meer op ooghoogte (om daarop de vertikale touwen te bevestigen), die zaten werkelijk gigantisch in de weg. En investeren in iets steviger touw ook dan. :-)
  @Lotte: nog zes courgetten te gaan hier. Vanavond sneuvelt er alvast eentje, gevuld met gehakt, ui, en de laatste sloveense geitenkaas die ons nog rest van deze zomer. (njammie)

 8. Lotte schreef:

  Kwijl… volgend jaar gaan we iets creatiever zijn met courgette (goed voornemen van mezelf ben niet echt een keuken-prinses, maar misschien met nieuwe keuken…) want dit jaar was het ofwel bakken in de pan of in de spagetti saus gedraaid…

 9. specht schreef:

  Touwen of spiralen?
  Ik heb tot nog toe touwen gebruikt. Bovenaan (hangt dus niet in de weg) in de serre heb ik een wasdraad horizontaal van ene kant naar andere kant van de serre gehangen die goed spant. Ik hang er mijn verticale touwen aan vastgehangen. Zo kan ik 2 rijen (geschrankt) achter elkaar zetten.
  Ik kwam echter onlangs in het bezit van tomatenspiralen. Ik ga die volgend jaar gebruiken. Ik vrees evenwel dat ze te stug zijn. Touwen met planten eraan hebben immers nog flexibiliteit als ze in de weg zitten. trial en error dus, maar nadien terug ervaring erbij.
  Wat de meeldauw betreft: ik heb elk jaar tegen het eind van het seizoen meeldauw op de tomaten. Het jaar nadien geeft dat geen problemen ook al heb je niet gespoten met bordelaisepap. Belangrijkste regel is wel dat je steeds je serre moet verluchten, ook in het voorjaar.
  Trouwens aangaande de wachttijd: dit geldt volgens mij voor buitenvruchten of buitentomaten, waar er in de 14 dagen wachtti!d wel wat regenval zal geweest zijn die het kopersulfaat (want dat is bordelaise pap) zal afgespoeld hebben. Serretomaten moet je trouwens niet wassen, zeker als ze niet gespoten zijn (ze houden dan ook langer).

 10. the666bbq schreef:

  terecht ;-)
  in de betere spiraal zit een gaatje (allez een oog dan, of er komt weer een babyboom), dat zetten ze daar niet voor niks, maar als je dan toch een vals plafondje moet voorzien in de serre om ze omhoog te verzekeren dan kan je dat vals plafondje (lees een raamwerk van bamboo of zo) net zo goed gebruiken om een touw aan te bevestigen. Touw niet te strak, dan kan je nog een beetje met de planten dansen waardoor je altijd en overal bij kan … Bij die spiralen is er altijd wel een monsterplant die zich net niet laat bedwingen op het moment dat jij ze een slag zou moeten geven, zo hoog zijn die dingen meestal ook niet, en sterk tja ja, mijn planten waren meestal sterker ;-)

 11. AnneTanne schreef:

  Ik heb weliswaar spiralen, maar ik vind henneptouw eigenlijk toch veel plezieriger hoor…
  Een spiraal is in de eerste plaats niet lang genoeg voor een gemiddelde plant. Bovendien heb ik tot nu toe alleen bij de Lidl spiralen-met-een-gaatje-vanboven gevonden. Want wees er zeker van: een beetje spiraal houdt in z’n eentje die plant niet gestut hoor.
  Misschien dat stokken die je 1 m in de grond ramt, en die bovendien dan nog eens 2.5 meter bovengronds zijn, bruikbaar zijn, maar ik zie mij hier in het Kempische zand geen stok zo diep in de grond steken, dus of dat in de Vlaamse Ardennen wel lukt?

  En een kortere of minder stabiel geplante stok moet je toch na een tijdje met touw gaan meehelpen…

  Aan weerskanten van het gangpad van mijn serre lopen overlangs twee dikke staaldraden, en daar bevestig ik de touwen aan.

  Meeldauw? Niks van aantrekken… die sporen zitten nu eenmaal overal in de lucht, dus of je nu wel of niet met gif uit Bordeaux gaat sproeien (ja ik weet het, toegestaan in de bio-tuinbouw en zo, maar dat maakt het nog niet zomaar onschuldig), volgend jaar duikt die meeldauw toch weer op als de omstandigheden gunstig zijn.

 12. PietL schreef:

  Ik weet niet of dit ook gepast is binnen het concept van uw blog maar ik zit met een vraag over tomaten.

  Ik heb nu al een infestatie van phytophora. Ik heb gesproeid met een biologische fungicide en ben de bladeren aan het wegknippen die geinfecteerd zijn.
  Elke dag verschijnen er echter nieuwe besmette bladeren en ik zie ook op de stengel
  bruine plekken.

  Hoe zou u dit aanpakken?

  Mijn excuses als dit niet de bedoeling is om hier vragen te stellen.

 13. bart schreef:

  Beste Piet, absoluut geen probleem om vragen te stellen hoor. Tegen ‘de plaag’ is jammer genoeg niet veel kruit gewassen. Veel meer dan je nu doet, de besmette plantendelen verwijderen kun je niet meer doen eenmaal de planten aangetast zijn. Ook de besmette stukken stengel dien je weg te knippen! (de plant zal weer uitlopen vanuit een lager geplaatste bladoksel). De nog niet besmette planten kun je preventief behandelen met bordeauxe pap. Dat is een product dat ook in de biologische landbouw toegelaten is. Er is daarna wel een wachttijd van enkele weken vooraleer je de tomaten mag consumeren. Bordeauxe pap werkt enkel preventief (het verhindert de kieming van de schimmelsporen), eenmaal de planten aangetast moet je knippen. Veel geluk!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.