de keerzijde

Dieren houden vind ik leuk. Het hobbyboerke in mij, weetwel.  Vlees eten vind ik ook leuk. De bourgondiër in mij, weetwel. De combinatie van beiden is niet zo leuk. Slachten, weetwel. Dat is iets waar ik elk jaar toch wat tegen op zie. Soit, we moeten daar niet onnozel over doen. Het zou makkelijker zijn om alles bij de slager te halen, maar dat zou ook behoorlijk hypocriet zijn. Dus het one-way ticket naar Siberië werd gisteren (slachten) en vandaag (versnijden) een feit voor bovenstaande drie. Na een mooi, waardig leven op de wei hebben ze in een wip en een zucht het leven gelaten. Iets waar 90% van de veestapel voor zou tekenen, vermoed ik.

En als ik volgende week drie lamskoteletjes naast mijn gratin dauphinois en pastinaak zie liggen zal ik mij weer wat vrolijker voelen dan nu, vermoed ik al evenzeer.

Enniehauw, wat belangrijk is, een checklist van benodigde spullen, zodat ik volgend jaar weer niet halverwege tot de constatatie kom dat ik iets mankeer om vlot door te werken:


 • slachtvergunning
 • touwen
 • kruiwagen
 • afspraak slachtafval
 • kuipen afval
 • 2 propere emmers
 • diepvrieszakken
 • alcoholstift
 • 4 keukenhanddoeken
 • schotelvod
 • dreft
 • pot voor de levers
 • tuinslang
 • kartonnen dozen
 • plateaus
 • weegschaal
Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , . Bookmark de permalink.

20 reacties op de keerzijde

 1. Ria Baeck schreef:

  Mag het ook een ecologische ‘dreft’ zijn?
  Bedankt voor alle mooie berichtjes hier!

 2. the666bbq schreef:

  voorgedrukte zelfklevende etiketten voor de diepvrieszakjes leek me een trick of the trade bij mijn vorige en enige huis- tuin- en keukenslachting (ik kon de slager in elk geval niet volgen met mijn stylo en de zijkanten van hun etiketten, zij wel … gebraad, gebraad, gebraad, gebraad, kotelet, kotelet, kotelet, rib, rib, …)

 3. warre schreef:

  … laat je de schapen thuis door een slager/slachter tot diepvriesformaat brengen? of ga je naar een slachthuis bij je in de buurt … ?

 4. Lotte schreef:

  Geen namen? Choco of een van die andere schattige lammekes van 2007?
  Ik zou er ook een dillema mee hebben… maar wat moet dat moet. Hoe reageren de kinders er eigenlijk op?

 5. B. schreef:

  -verwijderd –

 6. bart schreef:

  @Ria, dat mag, maar dan moet je ‘m zelf meebrengen :-)
  @the666bbq: alcoholstift rechtstreeks op de diepvrieszakjes. Lukt prima om het tempo te volgen, ik laat mij dan ook niet afleiden ;-)
  @warre: ter plaatse versnijden en rechtstreeks de vriezer in. Is toegestaan voor schapen, mits voor eigen gebruik.
  @Lotte: enkel de beestjes die langer mogen blijven krijgt van mij een naam. Wie voor de keuken bestemd is blijft enigszins anoniem. De kinderen reageren nogal verschillend:
  – Lander (5jr) met de grote glimlach, wijzend naar een hangend karkas: “die daar was mijne vriend”.
  – Emma (7jr): “waarom moeten ze eigenlijk dood? Ah, voor vlees. Ok.”
  – Kobe (9jr), op de vingers kijkend van de druk doende beenhouwers: “hmmm, koteletjes smikkelen”.
  Ik denk dat ik er zelf nog het meest problemen mee heb (groen lachje)
  @B: omdat internet al bij al niet zo of the record is en een slachtvergunning (allez, eerder een meldingsplicht) verplicht is tiens, net zoals het verboden is om slacht- en bouwafval te begraven. ;-) Lammeren moeten trouwens pas geoormerkt worden vanaf een bepaalde leeftijd (zes maand geloof ik), tegen dan worden ze bij ons geslacht. In mijn werkkot heb ik een grote stevige dwarsbalk waar ze netjes op een rij komen aan te hangen.

 7. Lotte schreef:

  B Slachtvergunning moet zelfs voor de moslims wanneer zij een schaap gaan slachten, hebben een slachtvergunning nodig (en ik kan het weten want binnenkort is het weer schapenfeest en de aanvragen komen stilletjes aan op gang en komen ze die bij ons halen).

  Bart maar wat hebt gij toch zo’n welopgevoede kinders!
  “In mijn werkkot heb ik een grote stevige dwarsbalk waar ze netjes op een rij komen aan te hangen.” die schapen of die oorringen? als het het eerste is wil ik het niet weten ;)

 8. w. schreef:

  geschrapt

  w

 9. bart schreef:

  @Lotte: hongerige kinders vooral ;-) . En de rest wil je inderdaad niet weten.
  @W: ik zou het nogal geloven, dat het allemaal niet klopt!

 10. specht schreef:

  ‘afspraak slachtafval’: waar ga je er dan mee heen, met wie/wat spreek je dan af? Ik zit ook altijd met het probleem om van het slachtafval af te raken.

 11. hildeken schreef:

  k vind het toch erg en dan zo’n lieve foto met onschuldige beestjes….

 12. Lotte schreef:

  B. “slachtafval gaat mee in de diepe onrecycleerbare-bouwafval-put” euh wat bedoel je daar mee? Want wij zitten hier op natuurgebied jaja maar we gaan wel heel de tuin/bos omgraven op zoek naar meerdere putten, ik kan je vertellen leuk is dat niet. Tegenwoordig heb je toch recyclage parken! Sorry ik hou me nog in maar ik kan me hier enorm boos om maken

 13. Robin schreef:

  Awel, ik zou dat van mijn leven niet kunnen, dieren slachten waarvoor je gezorgd hebt. Chapeau voor u dat je dat kan, al merk toch ook enkele morele obstakels die je jaarlijks moet overbruggen :)

 14. bart schreef:

  @specht: top secret, sorry.
  @hildeken: de kipfilet, kotelet, chipolata, biefstuk,… die je bij de slager haalt komen van net zo’n onschuldige beestjes. Die bovendien vaak in abominabele omstandigheden geleefd hebben en geslacht zijn.
  @Lotte: er zit in vlaanderen nogal wat onder de grond vrees ik, vroeger was het gewoon standaard de gewoonte om het afval gewoon te verbranden of te begraven. Zelf kan ik geen spade in de grond steken of ik vind steenpuin en andere brol. Tegenwoordig kan je inderdaad in het containerpark terecht, maar op zich is steenpuin nu ook weer geen doodzonde vind ik. Bij ons is het grotendeels afgevoerd, en de rest gebruikt om een oude beerput te dempen.
  @Robin: ’t wordt zelfs erger met de jaren ;-)

 15. Lotte schreef:

  Bart ik weet dat wel maar als zelfs nu “jonge” mensen het vanzelfssprekend vinden daar word ik toch een beetje jewetwelvan en steenpuin kan ik nog begrijpen, uwe grond blijft er vochtig van… en goed voor archeologische vondsen in 3010 maar wanneer je pakken hondevoeding vind of een kinderschoentje daar ga je toch van slikken hoor!

 16. Loko Tosh schreef:

  @Robin et al: tsja, morele bezwaren. Ik heb van kindsaf altijd konijnen en kippen weten slachten door grootvader en die werden dan telkens met veel smaak bereid en opgepeuzeld. Alhoewel ik het slachten zelf niet bepaald tof vind, heb ik minder bezwaar tegen het zelf slachten dan tegen de grote vleesindustrie. Het geeft me ook voldoening om het zelf te doen, “kijk mama, zonder handen”. Alleen vegetariers kan je in deze niet van hypocrisie betichten.

 17. w schreef:

  voor de duidelijkheid: de put waarvan sprake wordt gevuld met aarde die binnen uitgegraven wordt: zijnde aarde met veel brokken baksteen (“fundering” van vroeger).
  Voor al de rest heb ik op het erf een ‘prive-containerpark’ (de verschillende bakken van de dakpannen waarin ‘onbehandeld hout’ – ‘ behandeld hout’ – ‘metaal’ – ‘plastiek en kunststof ‘ gesorteerd worden. Het staat wat in de weg, maar werkt gemakkelijk en is gemakkelijk mee te nemen op die ene (GRRR) dag in de maand dat het containerpark te H. open is. Een voorraad rommel liggen hebben stimuleert ook de recyclage, want hoe vaak heb je niet een blokje hout, een stuk buis, … nodig bij het bricoleren ?

  w

 18. B schreef:

  aanvulling bij W.s laatste reactie: ik heb me fout uitgedrukt in de eerste reactie, het moet niet zijn ‘onrecycleerbaar afval’ (want dat gaat zowiezo allemaal naar het containerpark van de gemeente en dus niet in de grond – ’t zou wat ridicuul zijn, ecologisch willen leven en dan zo’n dingen doen – we doen trouwens niet anders dan ‘echt’ afval uit de grond halen in de varkenswei), maar wel ‘bouwafval waar we niet mee op het containerpark terecht kunnen’ en zoals W. zegt is dat baksteenafval van de funderingen met te veel aarde tussen. Excuses

 19. Lotte schreef:

  B… ok sorry van overhitte reactie, maandelijkse perikelen… dan kennen we het gevoel al diene afval van iemand anders moeten opruimen

  Bart zie ik daar een nieuwe knop aan de zijkant?

 20. Loko Tosh schreef:

  je nème pas face de bouc

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.