op zoek!

Mag ik u hierbij voorstellen: de vuilste hoek van de Eigenwijze Tuin par excellence.
Een lelijke foto, simpelweg omdat er geen mooie foto van te maken valt. Het is een mest- en composthoop van tien-twintig (dertig?) jaar oud, overwoekerd met brandnetels, riet, vijfvingerkruid, kleefkruid en nog wat vuiligheid. Op een paar hardnekkige maar schriele essen die weigeren het loodje te leggen en enkele zwammen (reuzenbovist en inktzwammen) na ecologisch nog niet de moeite waard om over te spreken.  Het steekt mij al een paar jaar de ogen uit, die vuile hoop, vooral omdat het danig in mijn zicht ligt, zo tussen binnenkoer en kippenren.

Zeg nu zelf, dat trekt op niks. En dus ben ik er aan begonnen, kruiwagen na kruiwagen uitscheppen, steen- en ander afval uitsorteren en afvoeren. Het muurtje (de rest van een vroegere stalmuur) wordt behouden, de essen krijgen een andere standplaats. En als het allemaal weg is, dan komt er in de plaats een vierkante vijver met rondomrond een gemetseld muurtje, aansluitend op het oude stalmuurtje. En nu zit ik nog een beetje te twijfelen, of ik een vijver maak met folie (maar ik ben een beetje bang voor die wortelstokken van het riet die nog volop onder de grond zitten) of een kant en klare bak aanschaf (genre koivijver, maar dat kost blijkbaar stukken van mensen). Dus wie een plastiek bak weet staan van ongeveer drie op drie meter, één tot anderhalve meter diep voor een schappelijke prijs, die mag het altijd zeggen :-)

Maar ik peis da’t wel schoon ga zijn, zo’n waterdingk daar achteraan. En gij?

Dit bericht is geplaatst in vijver met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op op zoek!

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Geweldig schoon. Het muurtje alleen al! En dat postuurke, heb je daar ook plannen mee?

 2. Loko Tosh schreef:

  folie hier bestaat uit twee lagen, de éne ondoordringbaar voor wortels en de andere ondoordringbaar voor water, na vijf jaar nog altijd geen probleem en er is vijfentwintig jaar garantie op die folie. sorry geen polyester bak in aanbod, maar een beetje handige harry zoals jij kan dat misschien wel zelf?

 3. hoow schreef:

  Ooo ik ben verliefd op dat muurtje

 4. Gert Arijs schreef:

  Wel Bart,
  er bestaan nog meer methodes om te vijveren hé!
  Klei (in een soort korrelmatten en gewoon als uitsmeerbare klei) en beton bv. Dat laatste lijkt me echter niet erg geschikt voor jou…

 5. madam boerenerf schreef:

  Oh schoon muurtje. Goed dat je het niet afgebroken hebt.

 6. onderdeappelboom schreef:

  Pff, ik doe niet meer mee. Niet alleen had ik dat muurtje en dat plekje daarrond tijdens ons tuinbezoek al in de mot als zijnde ‘om kweetniehoe op te verwaaien’ en nu ga je dat nóg mooier maken. Ik haak af. Zoveel jaloezie kan ik niet aan!

 7. Loko Tosh schreef:

  eigenlijk ben ik ook wel voor vuile hoekjes; nulbeheer weetwel :)

 8. Robin schreef:

  Mij viel het muurtje ook meteen op. En het is nog eens van een oude stal. Prachtig gewoon !

 9. Kristof schreef:

  Dat muurtje is prachtig!!

 10. bart schreef:

  @Kristof, Robin, Onderdeappelboom, madam boerenerf, hoow en natuurrijk-lijk: m’enfin, wat is dat hier allemaal met dat muurtje!? :-)
  @natuurlijk-rijk: dat postuurke, dat is eigenlijk een beetje een mislukt probeersel van een jaar of drie geleden. Maar ik krijg het niet over mijn hart om het op de container te gooien. Ik zal er wel ergens een half verscholen plaatsje voor vinden vermoed ik :-)
  @Gert: beton is behoorlijk moeilijk waterdicht te maken naar ik gehoord heb. Maar aangezien het hier toch een vrij strakke vierkante kuip wordt (wel met in- en uitstapmogelijkheden voor de beestjes) zou beton hier wel kunnen eigenlijk.
  @Onderdeappelboom: hoor ik daar de persoon met al die bloemen, al die bomen, dat fantastisch uitzicht, die gigantische vijver, die kweetniehoeschone kweekruimte,… shame on you! ;-)
  @Loko Tosh: ik ben ook voor vuile hoekjes, maar dan toch een beetje minder in het midden van mijne vue. Maar wees gerust, nog vuile hoekjes genoeg in de eigenwijze tuin.

 11. Loko Tosh schreef:

  Beton krijg je wel degelijk waterdicht, het probleem zit hem in DE motor van de erosie, de vorst/dooi cyclussen. Best te rade gaan bij speesialisten.

 12. Lotte schreef:

  Keischoon muurke! Brengt me op ideeën als we nog stenen onder de grond vinden, ondertussen houden we al de mooiste stenen bij maar zoveel hebben we niet meer… doeme toch allemaal in een container gegooid.

 13. bart schreef:

  @Loko Tosh: gij leest te veel rare boeken, gij. ;-)
  @Menck: bedankt voor de tip, maar helaas de helft te klein. Ik moest wel even de neiging onderdrukken om niet een derde vijver te plannen. :-)
  @Lotte: gewoon een klein stapelmuurtje is ook al waardevol als biotoop voor planten en beestjes. Zeker de moeite waard om te doen!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.