meet captain slow

Rotweer! Twee uurtjes heb ik deze morgen kunnen schuppen aan de oude mesthoop. Daarna was’t hopeloos waaien en regenen. Van miserie begonnen aan de sanering van het oud kippenhok. Maar na een uurtje was ook daar al wat voorlopig kan gebeuren gebeurd. Om verder te doen moet ik eerst in de houthandel geraken, maar die is op 11 november gesloten natuurlijk.
Maar kijk, dan heb ik tenminste tijd om een berichtje dat nog in de wachtpijp zat eindelijk eens te posten. Over de konijnen meerbepaald. Dwergkonijnen zijn het. En eerlijk gezegd, zwijg er mij van, van die dwergkonijnen. Hopen tuintijd gaan op aan die *$^ç!§  beesten! Ontsnappen, de boel ondergraven, vallingen krijgen,… ’t is me wat. Een dikke maand geleden had het er zelfs ene bestaan om zich te laten verschalken door een nachtelijke bezoeker (wellicht een bunzing of een steenmarter), den dwazerik. Lag dood in de ren, met opengebeten keel. Groot verdriet vanzelfsprekend bij de kindjes, ochere. Vooral Emma (’t was haar konijntje) was er het  hart van in. Dus vader daags nadien naar de Tom en Co in Ronse, daar het meest fluffy vrouwelijk konijn uitgezocht en ziedaar: instant troost!

Na een weekje wennen aan elkaars aanwezigheid mochten de drie keuntjes samen in de ren. Alles koek en ei! De nieuwe aanwinst is een albino, met slappe oortjes en supermak. ’t Beestje is duidelijk niet gewend om meer dan een halve vierkante meter ter beschikking te hebben; captain slow in hoogsteigen persoon. Waar die andere twee nozems als bliksemschichten heen en weer schieten huppelt Dotje II in slow motion af en toe een halve meter verder. Zelfs nu, na een maand blijft ze danig rustig, en derhalve aaibaar!

Om nieuwe drama’s te voorkomen heb ik wel een volledig nieuwe overdekte ren in elkaar mogen flansen. Vos- roofvogel- en marterproof. In metaal (aluminilumelum), want anders knagen die $*%$@ beesten de boel op een maand tijd in puin. Djutoch, weeral een half weekend naar de botten! En lelijk bovendien.

Maar nu zitten ze dus zowel opzij, van onder als van boven achter kippengaas. Veilig, hopelijk, want straf beest dat daar nog ongewenst in- of uit geraakt. Enfin, goed voor de gemoedsrust van de kindjes in elk geval, en dat is dan weer goed voor mijn vaderlijke instincten. Iedereen content.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

20 reacties op meet captain slow

 1. hildeken schreef:

  Duidelijk geen konijnenliefhebber!!!… “had het er zelfs ene bestaan om zich te laten verschalken door een nachtelijke bezoeker, den dwazerik”: daar klopt toch iets niet..

  • bart schreef:

   @the666bbq: tot nu toe hebben ze zich nog niet door het kippengaas weten werken. Ze krijgen ook volop (afgeknipt) gras, droogvoer en hooi. De drasplekken worden volgestrooid met schavelingskes. Bovendien is de volledige ren verplaatsbaar, dus in het betere seizoen wordt het een rondreizende konijnenren. Nu staat ze tegen de stal, omdat ze daar een luxueus binnenvertrek hebben. Bovendien (het kan niet op!) mogen ze ‘buiten spelen’ als ik in de omtrek bezig ben, dan hebben ze weer wat meer uitloop.
   @Hildeken, u vergist zich, ik hou wel degelijk énorm van die konijntjes. Vooral dan met kroketjes en groentenkrans. Euhm, ik bedoel vooral omdat mijn kindjes er zot van zijn, en ik zot ben van mijn kindjes. Dus als mijn kindjes verdriet hebben omdat konijn dood is, dan had ik van dat konijn toch wel wat meer inspanning verwacht om in leven te blijven. ;-)

 2. the666bbq schreef:

  hmm eerste foto een kinderboerderij, de laatste een pelsenkwekerij ;-) toegegeven, een vijfsterrenkweker.

  maar gade wel gerust zijn zolang konijnentanden sterker zijn dan kiekengaas ? En wat als het gras op is (morgen) want ze kunnen die bollekes niet blijven herkauwen (speaking of : gaat hun aaibaarheid niet dalen als ze seffens rondhuppelen op te zacht gebakken klinkerkes van eigen makelei) ?

  en ook maar een klein beetje sadistisch zo zicht-op-tunnel, het is duidelijk dat ge ‘over de rooie’ waart ;-)

 3. boerenerf schreef:

  Diene kippengaas is inderdaad wel lelijk. Als ge nu ne keer een schoon muurke zou metsen? Ge hebt er toch eentje op overschot … dat gewoon afbreken en een beetje verder rond de konijnen heropbouwen. Dat gaat veel schooner zijn, zo een oud muurke. En veiliger voor de beestjes ook, zie dat ze zich kwetsen aan de kippengaas!
  ;-)

 4. bart schreef:

  @boerenerf: ik zal het eens voorstellen aan de eigenwijze madam :-)

 5. boerenerf schreef:

  Bart, nu pas gezien, maar als argeloze bezoeker kan ik me enkel afvragen: ‘waarom hebde gij een tak in u konijnenren liggen?’

 6. bart schreef:

  De tak is om hen iets te knabbelen te geven. Dan laten ze hun kot (en hopelijk ook de kippendraad) wat met rust. Hij is al voor een vijfde ontschorst ondertussen.

 7. Mexican Blackbirds schreef:

  En door aan die (harde) tak te knabbelen, slijten hun tanden ook wat af, zodat ze niet te lang worden.

 8. Loko Tosh schreef:

  konijnen met olifantstanden; genetische afwijking, ouderdomsverschijnsel of een tekort in de voeding? uiteindelijk sterven ze van honger, dus als je het vaststelt is het tijd voor een noodslachting.

 9. bart schreef:

  @Loko Tosh: geen genetische noch andere afwijking: bij konijnen en knaagdieren blijven de tanden levenslang groeien. Het is dus van belang dat ze hard materiaal ter beschikking hebben, vooral met het oog op de snijtanden dan (de kiezen slijten vanzelf af door de kauwbewegingen).

 10. Lotte schreef:

  Mooi is het niet maar wel praktisch :)
  Bart nu gaf Loko Tosh nog zo’n goede argument om beestjes te slachten :P

 11. marleen schreef:

  Nou, ik vind Dotje een dotje met die olijke donshaartjes! En geen gedoe met groentenkrans en kroketjes met de kerst hè…;-))

 12. bart schreef:

  @Lotte: maar ze hebben namen! Dus ik kán ze gewoon niet slachten! :-)
  @Marleen: toch toch! Groentenkrans met kroketjes. Maar wellicht met een lekker stukje schaap uit de vriezer. Njamnjam.

 13. Loko Tosh schreef:

  @Lotte: dank je
  @Marleen: honger is de beste saus
  @Bart: niet alleen misvoeding maar ook het slecht tegenover elkaar staan van de tanden, om welke reden dan ook, lijdt onvermijdelijk tot wildgroei. Geregeld bijknippen met een tang helpt een tijdje maar uiteindelijk is het dweilen met de kraan open.

 14. Lotte schreef:

  Loko Tosh graag gedaan :) nou tandjes bij knippen is gelijk bij ons nageltjes knippen, moet gebeuren :)
  Bart das waar beestjes met namen worden niet opgegeten!

 15. Mexican Blackbirds schreef:

  Daarom hebben wij onze poes veiligheidshalve toch maar een naam gegeven. Just in case…

 16. lisa schreef:

  Waarom doet iedereen hier zo moeilijk?!
  Die beesten hebben tenminste de ruimte.
  Bij andere zitten ze opgesloten in mini hokjes HUN HELE LEVEN!!
  Of het nou lelijk is of niet! Die ren is groot.
  Wij hebben zelf 4 konijnen. Die lopen elke dag buiten in de ren,
  en hebben en groot hok. Dus.
  Ik hoop dat deze boodschap duidelijk is!
  Gr. Lisa

 17. lisa schreef:

  ze houden inderdaad niet van die beesten.
  Maar de ruimte geven ze ze wel!
  zo lopen praten op een websité?
  Dom hoor!

 18. bart schreef:

  lisa, niemand doet hier moeilijk, we ZIJN gewoon zo.

 19. Pingback: Dorothea d'Hemelveerdegem de Derde | De eigenwijze tuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.