to do – lijstje


Mannen maken plannen. We zijn dat aan onszelf verplicht. Zelf ontsnap ik daar ook niet aan. Ik heb er zelfs een lijstje van gemaakt, van wat ik deze winter nog allemaal zou moeten / willen doen. Overzichtelijk, we zijn daar voor. Maar als ik dat lijstje zo bekijk zal ik toch behoorlijk uit mijn pijp mogen komen om het allemaal afgewerkt te krijgen. Eventjes op een rij, van hoge naar lagere prioriteit, al is de volgorde niet al te strikt:

– nieuwe vijver:
Zie ook alhier. Hier moet ik nog de voormalige mesthoop-met-steenpuin-mix verder wegscheppen, sorteren en afvoeren, een funderingske gieten, een muurtje metselen en de vijver aanleggen.

– kasseipad herleggen:
Ik dacht slim te zijn, vorig jaar, en de kasseien (recup van de oude oprit) gewoon in het los zand te leggen. Met als gevolg dat de helft los is komen te liggen natuurlijk, en vervolgens alles overgroeid is geraakt met allerlei plantjes. Dus alles er weer uit, een beetje dieper uitscheppen en in een flink laagje stabilisé leggen. Dat zal beter zijn.

– aanleg van een semi-prairie-border:
Hiervoor is het voorbereidend werk al gedaan, want sinds een paar maand is de strook waar de nieuwe border moet komen afgedekt met zwarte plastiek. Dus tegen maart beschik ik over een makkelijk bewerkbaar stuk, hoop ik. Maar nu moet ik me wel nog grondig inwerken in de wondere wereld van de prairieplanten. Echinacea, Cosmea en Verbena komen er al zo goed als zeker in, maar ongetwijfeld zijn er nog veel andere mooie, liefst paarsblauwe bloemen die er bij kunnen.– oud kippenhok opkalefateren:
Achtereenvolgens dorpelke gieten/metselen, houten wand zetten waar nu een oud rot raam zit (met een afsluitbaar deurtje), muren kalken, dak afwerken en dakgootje plaatsen en tenslotte een nieuwe afsluiting (kastanjehout) plaatsen. Als’t in mei klaar is, is’t goed. Want het is de bedoeling om hier volgend voorjaar een toompje Ronquiereskalkoenen te huisvesten.


– schommel verplaatsen:

De schommel-glijbaan combinatie staat er, na meer dan zes jaar, enigszins schuin bij. Twee poten zijn een beetje dieper gezakt, waarschijnlijk een gevolg van de ondergrondse nattigheid. Dus dat wordt ofwel opkrikken, ofwel (en daar heb ik meer zin in) alles verplaatsen tot bij de grootste notelaar, om er dan een boomhut bij te laten aansluiten. Inderdaad, dat betekent ook een nieuwe boomhut in elkaar steken. Maar ik heb al een plannetje in gedachten, dus dat scheelt :-) .


– ezel/ponyweide:
Mijn dochter is, zoals het een meisje van 7 betaamt, zot van paardjes en pony’s en vraagt met de regelmaat van de klok of ze een pony krijgt. Zelf speel ik al jaren met het idee om een ezel of twee aan te schaffen. Maar los van wat het wordt (ezels, pony of eentje van beiden)  zijn onze weiden niet aangepast voor die grootte-orde beesten. Dus hier en daar nieuwe palen, nieuwe (hogere) draad en betere bescherming van de fruitbomen.

– nieuwe houtkant van tamme kastanje:

Dit is nog een beetje een twijfelgeval, want deels afhankelijk van wat het met de weides wordt met al dan niet ezels of pony’s. Als het uiteindelijk bij schapen alleen blijft dan komt er nog een opdeling van schapenweide 3 door middel van een houtkant van tamme kastanje.


Vanzelfsprekend moet er ook nog hier en daar gesnoeid, geknot, geschoren (de meidoornhaag!) en gehakt worden. Moet er ook hier en daar gewied tegen volgend voorjaar, moet het nieuw stuk moestuin nog afgewerkt worden, moet de nieuwe composthoop bij de moestuin nog wat beter verdeeld raken,…

En op verzoek van de eigenwijze madam ook nog een plankenvloer leggen in de living, precies of ik heb daar allemaal tijd voor! :-)

Dit bericht is geplaatst in zonder rubriek. Bookmark de permalink.

15 reacties op to do – lijstje

 1. Lotte schreef:

  nen hele boterham maar de winter duurt lang :)

 2. Loko Tosh schreef:

  haha, neem vooral de tijd om er eens goed over na te denken :)

 3. J. schreef:

  Ai ai, als je het zo onder elkaar zet wordt het daunting (is daar een goed nederlands woord voor?). Kon je alles maar afdekken met een stukje plastic en dat het dan in het voorjaar kant-en-klaar tevoorschijn komt :).

 4. onderdeappelboom schreef:

  Moedig, om al dat werk op een rijtje te durven zetten! En wie maakt wie wijs dat het bij schapen zal blijven? ;-)

 5. boerenerf schreef:

  Amai, zo een lijstje. Ik ben al moe van het te lezen ;-)
  Courage! En als het u ne troost kan zijn, kalken gaat wel redelijk vlot.

  En ezels? Lap. Madam boerenerf gaat hier serieus jaloers zijn want die ziet ook heel graag ezels (maar daar hebben we echt de plek niet voor).

 6. hilda schreef:

  nicekes! madam mag wel van chance spreken dat heure man geen twee linkerhanden heeft

 7. Janine schreef:

  Dat wordt een flinke (maar oh zo mooie!) uitdaging! :)

 8. Buikberg schreef:

  Oh nee, een pony, dat is meneer buikbergs ergste nachtmerrie, een dochter die zeurt om een pony… (laat staan een paaaaardjeeeee). Ik heb intussen laten vallen dat mevrouw buikberg erg graag zou leren paardrijden, maar daar kwam bijzonder weinig reactie op :-). Dat is immers iets wat alleen verwende kindjes doen ;-).

 9. specht schreef:

  Een paard is 2 koeien zegt mijn boerenrelatie. Hoeveel dat dan in pony- of ezelequivalenten is weet ik niet! In de zomer is dat natuurlijk geen probleem, maar in de winter moet je dan wel met hooi en bieten sleuren!
  Maar misschien heb je geen ruimtegebrek (enkel een tijdsgebrek).

 10. Lotte schreef:

  Mevrouw Buikberg, wanneer komen de kindjes? Misschien kan je uw paardenwens wel in uw kinders-schoenen verweven…. ach ons kindje wil zo graag leren paard/pony/ezel rijden zou het niet leuk zijn… eh lieve schat zoiets dus :)

 11. Bram Conings schreef:

  Ter aanvulling van Specht:
  Een volwassen pony/ezel is 1,5 GVE (grootvee-eenheden). Dus anderhalve koe.
  Vergeleken met schapen (1 GVE staat gelijk aan 10-15 schapen) zijn dat 15-22,5 schapen. (wat een opoffering)
  En dan nog rekening houden met het feit dat paarden/pony’s/ezels echte kuddedieren zijn…
  Allesinds veel succes met het lijstje!

 12. Loko Tosh schreef:

  @Bram Conings: ik heb de indruk dat je met dwergschapen werkt en een korte googlezoektocht bevestigt mijn gevoel: een GVE staat voor vijftal schapen

 13. Bram Conings schreef:

  Mijn bron was de cursus natuurbeheer van ANB, voor het behalen van het attest bosbouwbekwaamheid.
  Internet geeft inderdaad minder weer: 0,1 tot 0,15 GVE per schaap volgens mijn googlezoektocht :)
  Dat is toch nog 7 tot 10 schapen. Het verschil zal hem inderdaad wel in de rassen liggen.

 14. Buikberg schreef:

  @Lotte: meneer buikberg doet er momenteel al alles aan om zijn (voorlopig enige) dochter koeiengek te maken zodat ze de paarden over het hoofd ziet ;-). Met moeke naar de beenhouwer betekent echter ook passeren aan de manege op de hoek waar de poorten van de piste vaak open staan, en dan blijven we toch wel vaak even kijken ;-).

 15. Pingback: de klaagzang van de verzopen gewesten | De eigenwijze tuin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.