het verval

Het is al van begin september geleden dat er een grote tak uit de oude kerselaar gedonderd is. Op een windstille dag nochtans, ineens met een behoorlijk gekraak naar beneden gekomen. Gelukkig was er niemand dicht bij in de buurt, noch schapen noch mensen. Rot aan de basis, zo bleek, zoals ook te zien is op de foto’s hieronder die ik toen maakte.

Nu, ruim twee maand later is de tak eindelijk opgekuist geraakt (efficiëntie is my middle name…). Goed voor een kruiwagentje brandhout en een mand vol aanmaakhout. Maar daar zat ik bepaald niet op te wachten, want het wijst er veel te hard op dat het sterk bergaf gaat met de kerselaars, de twee mooiste, grootste en wellicht oudste bomen van de tuin. Ze moeten echt van respectabele leeftijd zijn, want op een willekeurige tak van ongeveer een pols dik vallen al twintig jaarringen te tellen, dus de grote zijtakken (en de boom zelf) moeten veel en veel ouder zijn. Gôh, dat zal mij spijten de dag dat die twee definitief sneuvelen :-/

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags , . Bookmark de permalink.

4 reacties op het verval

 1. boerenerf schreef:

  Bart, anticiperen en nu reeds twee nieuwe kerselaars planten? Zodat de nieuwe al een mooie omvang bereikt hebben op het moment dat deze twee oude knarren het definitief begeven?

 2. bart schreef:

  Probleem is een beetje dat die bomen zodanig gigantisch zijn dat er geen plaats is in de onmiddellijke omgeving. Bovendien veel kans dat de oude er gewoon *boef* bovenop vallen of er een gigantische tak op droppen (wet van Murphy weetwel). Van de fruitbomen in onze tuin is ongeveer de helft oud, en de helft nog maar een tiental jaar geleden geplant. Er is dus al enige continuïteit op dat vlak. Bovendien heb ik gezien dat een fruitboom énorm snel kan groeien als hij zich goed voelt, dus er is hoop :-)

 3. Janine schreef:

  Evolutie ten voeten uit…. :)
  Maar zonde is het wel. Positief blijven: zo kun je eens andere smaken gaan proeven (t.z.t.)

 4. bart schreef:

  (eigenlijk lust ik niet zo graag kersen. Ssssssst, niet verder vertellen ;-) )

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.