de staat van het zaad

De deadline om je bestelling te plaatsen bij VELT, zijnde 15 december, nadert alweer met rasse schreden. En bij VELT nemen ze hun deadlines serieus peis’k. Ze klinken toch zo op hun website. In elk geval, ik wil het risico niet lopen om te laat te zijn met mijn bestelling. Want ze hebben daar toch een paar danig interessante zaken in hun assortiment waar ik mij volgend seizoen aan zou willen wagen. Want ik weet niet hoe hertshoornweegbree smaakt en ik zou dat wel eens willen weten. En ook bij de meloenen zitten een paar aanlokkelijkheden. En nog veel ander lekkers natuurlijk, ik moet mij altijd inhouden als ik in zo’n boekjes mag snuisteren. Maar vooraleer ik kan bestellen moest ik eerst toch eens nagaan wat er zoal nog aan bruikbaars in mijn eigen assortiment steekt, newaar.

Dus gauw even het bakje uit mijn kot gehaald, vastgesteld dat een onverlaat van een muis het pakje van de sora-radijzen naar de filistijnen geknabbeld heeft, en in de warme living een kleine inventaris opgesteld. Ideaal jobke voor een donkere winteravond, zoals de duivelse vleesroosteraar al wist. Zaden die de uiterste houdbaarheidsdatum overschreden hebben er genadeloos uitgebonjourd ook, want de plaats is schaars dus moet optimaal gebruikt worden (geen gedoe meer met niet-kiemende radijzen zoals dit voorjaar)! Gelaardeerd met enkele fotootjes van het voorbije seizoen, kwestie van alweer danig zin te krijgen… Soit, wat hebben we nog zitten?

voor in de serre: basilicum, peterselie, meloen (savor HF1), suikermeloen (Polidor F1), paprika (golden wonder), paprika (zaden uit gekocht exemplaar), tomaten (hellfrucht), tomaten (pink brandywine), tomaten (coeur de boeuf), tomaten (lemon tree)
Nog een paar extra tomatenrassen en een meloentje bij moet wel lukken peis’k.

voor verloren hoekjes: tuinkers, peterselie (moskrul 2), winterpostelein, radijs (sora).
Nog een paar radijssoorten er bij.

perceel bladgewassen: rucola (cultivar), roodlof (rode van verona), zomersla (bon jardinier), pluksla (groene), snijsla (red salad bowl), sla (Milan- lente- zomer- en herfst teelt), wintersla (arctic king), kropsla (verano), snijbiet (blonde witribbige 2 van lyon).
Ik denk niet dat ik hier nog extra zaad van doen heb… gelukkig kan ik op het aardappel perceeltje een en ander kwijt eenmaal de aardappelen gerooid. En ook in de serre kan ik wat bladgewas zaaien. En op het kolenveldje natuurlijk, want die blieven wij toch niet.

perceel vruchtgewassen: courgette (groene vollegrond), courgette (Belor HF1), courgette (Tondo de nice) *, courgette (bush marrow mini)*
Nog komkommers van doen.

perceel wortelgewassen: pastinaak (Guernsey), vitaminewortelen (sugarsnax 54 F1 Hybride), wortelen (flakkese), gele wortels (amarillo)*, rode worteltjes (atomic red)*, rode biet (kogel2), mini rode biet (pronto)*.
En dan moet ik daar nog uien en sjalotten bij zien te wringen! Miserie!

perceel Peulgewassen: erwt lage gekreuktzadig en sluimererwten zijn nog voorradig.
De boontjes voor de nateelt zijn op.

weetnogniewaar: augurk (cornichon russe), augurk (Stimora F1 mix), selder (groene pascal), pompoen (butternut)

En dan zijn er ook ook nog de pakjes/enveloppen met bloemenzaad: cosmea *, reukerwten*, prachtanjer (dianthus superbus), oosterse papaver, zonnebloem hoge gele, mini zonnebloemen, phacelia, geranium koer, bolderik, kaasjeskruid, vingerhoedskruid, boerenwormkruid en grote kaardebol. Extra bloemenzaad zit niet onmiddellijk in de planning, eigenlijk.

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 Responses to de staat van het zaad

 1. Tineke schreef:

  Hoi Bart,
  Hoe groot is jouw moestuin ook al weer? Je hebt zo te lezen al een uitgebreide hoeveelheid zaden! Gaat dat wel passen?
  Heb je al eens aubergine geprobeerd (in de serre)? Ik heb al een paar jaar een heerlijk kerstomaatje gezaaid in potten “Red Robin’, wel buiten, maar overdekt.

 2. onderdeappelboom schreef:

  Een stukje van de eigenwijze tuin dat klinkt als mijn geweten: “gij zult dringend uw bestelling bij Velt doorgeven.” Al goed dat je dat ook op de trein kunt bekijken en uitzoeken; het zal me weer wat gezellige blikken van mede-passagiers opleveren.
  (En hela, de zaden voor uw kinderen niet in uw eigen moestuin zaaien hé! ;-))

 3. Gert Arijs schreef:

  Hertshoornweegbree? Die vind je overal langs belangrijke straten waarin de winter flink gestrooid wordt. Daar kan je zaad vandaan halen!

 4. natuurlijk-rijk schreef:

  Geranium koer!? een nieuwe variëteit!?

 5. Loko Tosh schreef:

  geen schorseneren? voor in een winderig hoekje ;)

 6. Buikberg schreef:

  Een paar dagen geleden net hetzelfde gedaan (de inventaris dan). Bij ons 4 volle koekendozen, maar wij gebruiken zaad dan ook minstens tot 2 jaar na datum (anders krijgen we het meeste gewoon niet op, het kolenzaad bijvoorbeeld ;-)). Meneer buikberg heeft daar gelukkig een bijzonder handig rekenblad voor gemaakt met alle informatie mooi samen (zaaitijd, percentage zaad nog in het zakje, vervaldatum, … op alle mogelijke wijzen te sorteren afhankelijk van wat je wil weten). We moeten/mogen weer eens niet veel bestellen dit jaar, want we hebben nog zoveel. Maar we gaan toch ook een paar speciale variëteiten proberen die we nog nooit hadden nu we na de reorganisatie plek over hebben en normaal weer tijd over (hmhm) ook binnen een dikke maand… Trouwens, de deadlines zijn niet zo heel strikt hoor, maar toch beter proberen er wat rond te blijven.

 7. tijdtussendoor schreef:

  Ik vind je titel geweldig ;)

 8. Pingback: Inventaris « Onder de appelboom

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.