Neen, geen pistoleekes, ovenkoekskens of ander broodgebak op bovenstaande foto. Geen berichten over excellente bakkers op déze blog immers. Ik weet er een heel goeie zijn maar die hou ik angstvallig stil, want ’t is nu al kantje-boordje om er ’s zaterdags op tijd te geraken vooraleer alle ovenkoeken en chiabattas de deur uit zijn. Neeneen, ’t is een foto van radijzenzaad. Want ik moest een passend fotootje hebben ter illustratie van de simpele mededeling dat ik ook dit jaar tijdig mijn bestelling én betaling heb weten te plegen bij VELT. ’t Is binnen! Ongetwijfeld allemaal mooie en bovendien bijzonder lekkere groentjes die ik besteld heb, meerbepaald:
– Cantare prinsessenboontjes, ‘een malse, slanke boon die vrij lang geplukt kan worden’ en resistent is tegen een paar vuile ziekten.
– blauwschokkers capucijnererwten, purperen bloemen en groene peulen die later paars verkleuren, voor het eerst een hoog ras (2 m) in de eigenwijze tuin!
– hertshoornweegbree, een oude bladgroente waarvan de jonge bladeren in salades kunnen gebruikt worden, bijzonder nieuwsgierig naar de smaak hiervan!
– vroege Russische komkommer, een oud ras (ong. 1850) met kleine ovale, zachte vruchten die zeer bruikbaar zijn in salades. ok voor buitenteelt.
– petit gris de Rennes, een meloentje met smakelijke geurige vruchten dat geschikt is voor noordelijke groeiomstandigheden.
– pantos paprika, langwerpige paprika met zoete smaak die ook rauw zeer lekker is. Kan hoog worden (1,80 m) dus driestengelsysteem toepassen. Goede bemesting nodig!
– cherry belle radijs, een ronde rode radijs die niet gauw voos wordt, voor zomer- en herfstteelt in volle grond.
– saxa radijs, voor in de serre!
– analena vroeg kropsla, een vroege slasoort, maar kan eigenlijk het hele seizoen gezaaid worden. Allrounder, maar ik heb hem gekozen omwille van de naam!
– red salad bowl eikenbladsla, al twee jaar lang een succesnummer, maar nu is het pakje leeg dus nieuw vandoen!
– till pluksla, ook voor in de serre in eerste instantie.
– tomaat des andes, een lange zoete tomaat, bijna pitloos
– tomaat zuckertraube, voor een groot aantal kleine en zoete tomaatjes
– rode kerstomaten, voor Lander en Emma.
update: Ha, ik ben blijkbaar niet de enige die net op tijd z’n bestelling binnen heeft, én voor Analena gevallen is :-)
geen schorseneren, snik
@Loko Tosh: dat hangt samen met een jeugdtrauma, toen mij schorseneren werden voorgezet onder de bedrieglijke noemer ‘witte karoten’. Tot ik doorhad dat dat helemáál geen wortels waren natuurlijk! Sindsdien: no more! :-)
Je bent toch wel de koning van de macro foto, geweldig!
Lap, nu zie ik hier nog een paar aanraders die er bij ons niet bij zijn. Volgend jaar eerst de lijstjes van medebloggers eens uitspitten naar ‘do’s’ en ‘don’t’s’ :-).
Had je bij deze foto gezegd dat je je aan het bakken van broodjes gewaagd had, ik zou het geloofd hebben :)
Mooie foto – hier ga ik weeral langer van genieten. De lente komt!
Dank!
@Bart: mo vent toch, een jeugdtrauma van witte karoten … tssss, het komt wel goed hoor. Natuurlijk zijn alle schorseneren wortels, maar niet omgekeerd.
mooi weeral, wat er zoal onder onze neus hangt zonder het goed te weten, ’t is enorm
en mee met de tijd zie ik, 3D vliegjes inclusief ;-)
@J. : deze is nochtans een makkie, vliegt tenminste niet weg net op het moment dat je wilt afdrukken ;-)
@Buikberg: volgende blogmeeting gewoon wat zaad uitwisselen? Dan moeten we allemaal niet zoveel pakskes kopen (el cheapo spreekt!) :-)
@Godelieve: oh, maar ik bak al tien jaar lang zelf m’n brood! Ik zal er ook eens een fotootje van maken.
Bedankt Marta, van mij mag de lente nog even uitblijven; nog veel te veel winterwerkjes!
@Loko Tosh: ik vermoed dat ik schorseneren wel zou lusten eigenlijk. Maar ik ben het aan mijzelf verplicht van dat NOOIT meer te willen proeven natuurlijk) (en hopelijk krijgen we nu geen schorseneren voorgeschoteld op kerstdag…)
@the666bbq: 3D vliegjes? u spreekt in raadsels!
de gebeurlijke vuiltjes maar dat is dan ook echt de allerlaatste keer dat ik er over gezeurd heb ;-) blijft kl**e als je weer een mooie reeks hebt gemaakt en op het grote scherm moet vaststellen dat er weer vuil zat op strategische plekken… (bij mijn bonen had ik er ook weer een paar)
was dat ‘the full monty’ hier ? extension tubekes + reverse lens + macro + licht + .. ?? of de gewone macro en wat bijcroppen ? (please master show us the way ;-)
@deduivelsevleesbrader: het kloon-borsteltje kan dat doorgaans oplossen die stofjes. Probleem is dat mijn PC-scherm ook zodanig vuil is en onder het stof zit dat ik niet altijd zie wat op de foto zit, en wat op het scherm :-)
Inderdaad de full-monty: telelens + 2x converter + tussenringen in natuurlijk licht. En een goed statief natuurlijk. Van reverse-lens dingen ben ik niet zo dol, veel te moeilijk om goed te belichten.
ik ben de kloon-expert zelve denk ik (mijn dochter is twee druppels ik met uitzondering van baardgroei en dat soort dingen) maar ik ga toch eens investeren in het aanpakken van die probleempjes aan de bron, maar twijfel nog aan natte of droge reiniging van de sensor. de fotozaken doen dat voor een relatief prikkie maar niet noodzakelijk beter heb ik al gemerkt (bij mij fixeerden ze eentje in de hoek, het Canon-team slaagde er zelfs in om meer stof achter te laten op BD live bij de fotokameraad ;-) gratis, dat wel)
en met telelens bedoel je dan je 180 macro of een ‘gewone’ lange telelens ??
Zeg Mannen, ik dacht dat the Full-Monty helemaal niks om het lijf heeft, of was dat alleen maar in de film?
Macrolens inderdaad, heer BBQ. pardon me ! En Lotte, geloof vooral niet wat je in films ziet, die mannen doen allemaal hun stuntwerk niet zelf! ;-)
En geheel ter zijde: wat mij betreft wordt de full monty (een volledige, niet-bijgesneden foto) behoorlijk overgewaardeerd.
Leuke dingen heb je uitgezocht!