goede voornemens

Ooit, in een niet eens zo ver verleden, lag níet mijn neiging tot oeverloos leuteren aan de basis van deze blog, maar wel de drang om al wat groeit en bloeit in mijn tuin een beeteke schoon in beeld te brengen en van de -liefst- correcte soortnaam te voorzien. Is dat even anders uitgedraaid… Niet alleen kwam baarlijke nonsens hier alras de kop op steken om bijwijlen zelfs danig de overhand te nemen, ook die inventarisatie is er al rap bij ingeschoten. Dat eerste lag aan de aard van het beestje (mea culpa), dat tweede kwam door de onverwacht schrikwekkende omvang van de diversiteit op mijn erf. Vogeltjes determineren, juffertjes en (dag)vlindertjes op naam brengen, piece of cake. Bloemetjes allerhande en bijwijlen zelfs een paddenstoel van het juiste etiket voorzien: nema problema! Maar  owee, daar hupsen ook springstaartjes rond. Daar bloeien ook grasjes, daar gonzen ook vliegen allerhande. Nu heb ik voor dat eerste wel ’t internet en voor dat tweede de juiste kameraad, maar voor dat derde kom ik al lichtjes in de problemen. Met  het danig overaanbod aan soorten allerhande begon dat inventariseren dus algauw te verwateren tot het op naam (proberen) brengen van soorten waar ik al dan niet toevallig een behoorlijke foto van kon maken. Nog altijd wreed plezant, daar niet van. Maar met het begin van het nieuwe jaar werd ik door een geniepig back-to-basics gevoel beslopen, dus gezwind de tuin in om een paar soorten te tikken. Veel valt er momenteel natuurlijk nog niet te zien, dus het uitgelezen moment om de stiefmoederlijk behandelde groep der mossen en korstmossen eens te bekijken. De mosjes bleken er niet op hun mooist bij te staan precies, vandaar een poging om een paar korstmossen vast te leggen, met in het achterhoofd het idee dat de soortnaam wel makkelijk op internet te vinden zou zijn (even googelen op ‘algemeen grijs korstmosshould do the trick).

Niet dus. De meest relevante link was nog die naar een veldgids korstmossen waarin alles bij elkaar zo’n 700 (!) soorten beschreven staan. Bovendien komt bij het determineren van korstmossen van alles kijken: binoculairs, chemicaliën en zelfs een herbarium wordt als onontbeerlijk vermeld. Ze moeten niet overdrijven hé. So far dus de inventarisatie der eigenwijze korstmossen, tenzij er accidenteel een specialist ter zake in mijn tuin zou landen, dan komt er alsnog een vervolg op deze post. Dus huphup, op naar de volgende groep! Misschien de mosjes, één dezer?

Dit bericht is geplaatst in korstmossen. Bookmark de permalink.

6 reacties op goede voornemens

 1. Loko Tosh schreef:

  otmodaddes

 2. Loko Tosh schreef:

  toch nog niet goed wakker blijkbaar, zeg ik dan tegen mezelf ;-)

 3. J. schreef:

  Pfff… seen one korstmos, seen them all… :)

 4. AnneTanne schreef:

  En toch, en toch… ergens op het internet is een eenvoudige determinatiesleutel te vinden voor de alleralgemeenste korstmossen.

  Alleen… ondergetekende heeft recent weer eens grote schoonmaak en herorganisatie gehouden in haar bookmarks-bestand, en dat is natuurlijk ideaal om niks meer terug te vinden…

 5. bart schreef:

  Ha, bedankt AnneTanne. Als ik de sleutel volg dan kom ik uit op Grof kroesmos,
  Physcia adscendens. De foto’s die er volgens google bij horen lijken er bovendien op. Geen sluitende determinatie, maar toch een goede kanshebber. Bedankt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.