0.61 en 0.95 = 1.56

1,56 €, dat is wat ik betaald heb voor mijn 15 plantpattatjes (berbers) en mijn onbepaald aantal plantuien (Stuttgarter). De aardappels liggen al netjes te kisten in mijn werkkot (koel en in het licht), de uitjes heb ik (o ongeduld!) dit weekend al geplant. Eerst de twee vierkante meter grondig gewied,  dan een paar van die magische stinkbollen de grond in en daarna met een geïmproviseerde regel (een stuk pannenlat)  om de tien centimeter een uitje in de grond. Tussen de rijen telkens 40cm afstand  zodat daar later nog de pastinaken en de rode bietjes tussen kunnen. En jij, ook al begonnen? :-)

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , , . Bookmark de permalink.

16 reacties op 0.61 en 0.95 = 1.56

 1. J. schreef:

  Goed bezig!
  Nee, ik ben nog niet begonnen, maar ik had vorig jaar in oktober wel knoflookteentjes gepoot, en ze komen allemaal op, al door de bevroren grond heen! Wonderbaarlijk! Terwijl ik oorspronkelijk dacht dat knoflook een warm-weer plant was…

 2. the666bbq schreef:

  door de knoflook en de winterui van het najaar is het seizoen hier eigenlijk nooit gestopt. Waar ’t ge het na die eerste 8 al beu of is dat hoopje ook nog redelijk op een lijn geraakt ??

  de panlatlat is ook hier één van de meest gebruikte hulpmiddelen in de tuin, markeringen op de 5 cm wel met een ondiepe zaagsnede gemaakt zo overleven de maten jaren weer en wind (buiten). Als het snel moet gaan gaat er een krijtje mee dat de alternatieve streepjes kan zetten (dit op 15, dat dan weer op 25,…) zo moet je niet ‘tellen’ onderweg maar alleen de gemarkeerde streepjes volgen.

 3. onderdeappelboom schreef:

  Ik? Ik heb nog géén propere moestuin. Géén omheining errond. Géén uien in de grond. Géén patatten gekocht (laat staan laten kiemen). Géén serre. Géén stinkbollen Niks! Heb je nog zo van die aardige blogberichtjes in petto om een mens slecht te doen voelen? (;-))

 4. Lotte schreef:

  mevrouw onderdeappelboom ik ken het gevoel alleen geen huis moet ik nog aan de lijst toevoegen.

 5. boer Thomas schreef:

  Binnenkort komt hier ook de serre, eindelijk!!! De betonnen vloer ligt er bijna, de serre ligt id garage, nu nog opzetten … .

  Ondertussen heb ik ook al aardappelen gekocht; ze liggen in de garage, maar wel in de donker. Is het de bedoeling dat die koud in het licht of id donker bewaard worden?
  Wanneer kunnen ze in feite het best in de grond?
  Dit zijn ze:
  AARDAPPELPOOTGOED – AGRIA – Klasse A 28-35 – per kg (€1,95 /stuk)
  http://www.vlaamszaadhuis.com/winkel/index.php?page=details&prod=466

  Ajuinen moet ik nog aan beginnen, daar gaan we zeker eens mee experimenteren!

 6. Eef schreef:

  Ik ben al blij dat ik een oplossing heb gevonden voor mijn moestuinkriebels toen mijn oorspronkelijk idee niet kon doorgaan. Tijd dat ik in actie schiet en bij de plaatselijke boerenbond langs ga voor aardappelen en sjalotten.

 7. the666bbq schreef:

  Licht, je wil korte stevige uitlopers, niet van die lange witte die je krijgt als je je oogstaardappelen ongepoeierd donker weglegt.

 8. Arie Kraai schreef:

  Afgelopen jaar heb ik de zaadjes uit hele lange, smalle rode paprika’s te drogen gelegd en ze onlangs gezaaid in een bakje op de vensterbank
  Hier en daar wordt al een stukje potaarde opgetild, alsof het een luikje is…

 9. Tineke schreef:

  Niet begonnen met buiten planten, geen plek in de tuin. Wel begonnen met zaaien binnen: mini tomaten plantjes van een paar cm met alleen nog de twee kiemblaadjes. Ook wat pepers gezaaid, maar die nemen iets langer de tijd om te kiemen. Het spul gaat later over in potten op het terras (tomaten) en in de serre (pepers).

 10. Buikberg schreef:

  Ah nee, het zaad van Velt is er nog niet (en ons pootgoed), dus dat wil zeggen dat je nog moet wachten ;-p. En gemerkt dat de grond in de moestuin nog niet echt droog en warm genoeg is, dus wij wachten nog even (wel ongeduldig), want er moet eerst nog veel onkruid gewied worden en met die natte leem is dat niet echt gezond. Er wordt meer aarde verhuisd uit de bedden dan onkruid.

 11. specht schreef:

  En is dat een hobby van u misschiens? Zowat ogen komen uitsteken van eenieder waar het al kriebelt? Awel Neen, we zijn nog nie begonnen. Reden: we kunnen nog niet: nog veeeeeel te nat.
  Maar pazzop: de hoogmis van ‘dijsheiligen’ moet nog komen, en de maartse verzuipbuien en de aprilse koude. En ik zal me verkneukelen als uw groensel zo langzaam miezerig wegrot of verkleumt. Ge moest maar ni voor ons vertrokken zijn! Nem.

 12. Janine schreef:

  Ik heb beduidend meer betaald voor mijn uitjes (ook stuttgarter!) en aardappelen (Irene). Dat is het eerste waar ik aan denk als ik deze blog lees ;-) Maar verder: JA! Hier zit het eerste deel van de plantuien ook in de grond, de andere helft bewaar ik voor over een maand. De aardappels toevallig gisteren gekocht en die moeten nog even wachten (want; laat ras en dus pas in april de grond in). Begin maart ga ik ze laten kiemen.
  Afgelopen oktober heb ik voor het eerst knoflook geplant en hier is ook alles van opgekomen, prachtig om te zien en ik verlang nu al naar de eerste oogst :-D Ben een echte knoflookliefhebber en dit jaar heb ik 6 soorten om uit te proberen.
  Binnen staan de vensterbanken ook alweer vol. Het is wat; tuinieren als hobby! ;-)

 13. treiner schreef:

  volgens mij ga je deze tijd van het jaar nog voor diepvriesgroente

 14. bart schreef:

  @J. : Knoflook heb ik vorig najaar niet geplant, en ik heb er natuurlijk al spijt van. Maar voor deze herfst staat het al zeker op het programma. De duivelse vleesbrader heeft in dat verband een interessante blogpost geschreven.
  @ the666bbq: alles netjes op rijtjes geplaatst, meneer! En eigenlijk had ik er eentje te weinig om al mijn rijen vol te maken. Djutoch, nu al mijn autistische trekjes danig op de proef gesteld! Goed idee van die zaagsnedes!
  @onderdeappelboom: de rucola kiemt al, binnenkort uitgebreide verslaggeving daarover :-)
  @Lotte: er staan er nochtans véél te koop ! ;-)
  @boer Thomas: aardappelen in het licht, inderdaad. En niet te warm. Een raam op het noorden is ideaal. De aardappelen kunnen in de grond als je denkt dat het niet meer gaat vriezen … :-)
  @Eef: hou ons op de hoogte van je moestuinavonturen! En misschien, als je beetje bij beetje je bodem ‘saneert’ , dat je volgend jaar je plannen kan laten doorgaan.
  @Arie Kraai: ik heb ook zaadjes van ’n paprika bijgehouden. Nog niet uitgezaaid, maar ik denk dat ik er dit weekend aan begin.
  @Tineke: nu al tomaten? Dapper! :-)
  @Buikberg: ik zit ook te popelen tot Velt levert! Qua nattigheid valt het hier best wel mee eigenlijk.
  @specht: tegen dat jij iets in de grond krijgt zit ik al smakelijk te tafelen. Moet maar niet zo lang op uw luie krent blijven zitten!
  @Janine: Ha, nu kan ik bijleren! Meerbepaald: aardappelen laten wachten, hoe doe je dat? In de koelkast bewaren? En waarom het planten van de uien spreiden? Die kan je toch goed bewaren na het oogsten dus spreiden van de oogst hoeft niet perse?
  @treiner: diepvriesgroenten bevatten ook veel vitamientjes, ’t schijnt :-)

 15. Janine schreef:

  Bart; ik bewaar mijn aardappelen in de kelder. Aardappelen gaan spruiten bij 12 graden, maar onder de 5 graden zullen ze zoet worden dus in de koelkast zit je wel rondom dat punt. Buiten (in een schuur) zou denk ik ook wel kunnen, als ze maar donker liggen.
  En uien kan je idd prima bewaren, maar het spreiden is gewoon een persoonlijke voorkeur, dus zonder achterliggende gedachte ;-)

  Fijn weekend gewenst!

 16. Loko Tosh schreef:

  Geeuw, begonnen met wat? Het is nog winter! jaja, de kippen leggen al, die voelen de lente ook al komen, maar nu de dagtemperaturen boven de vijf graden durven hangen heb ik minder last van kloven en begint het vlechten weer en nog kleine pruts, maar geen moestuin, of toch niet wat er hier voor doorgaat :)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.