quand les josiaux chantent dans le bwaaa

Wat een fijne dag, vrijdag. De hele dag ‘in het hout gewerkt’, er zijn weinig dingen die bevredigender zijn voor het hobbyboerke in mij. De twee knotwilgen aan de straatkant dienden verder afgewerkt (er stonden nog wat ‘kapstokken’ op die er af moesten), en daarna moesten met de takkenschaar en handzaag de grote en kleine takken opgekuist geraken. Met het geroffel van de grote bonte specht op de achtergrond voelde ik mij bijwijlen een ware boskanter. Ne mens zou bijna vergeten dat hij gewoon in z’n tuin bezig is.


Verbazingwekkend bovendien hoeveel hout er van zo’n knotboom af komt (wat je op de foto hierboven ziet is maar een fractie). Van op de grond lijkt dat allemaal best mee te vallen, maar van zodra je in die knot zit en de takken van dichtbij ziet blijken het toch weer ferme knapen te zijn. En wégen dat dat doet! Al waar ik met mijn takkenschaar niet door raakte (ik heb nogal een stevige takkenschaar die redelijk wat aan kan) viel onder de noemer brandhout, de rest kon dienen om de takkenril aan te vullen. Goed voor uren pret en verzet.  Tegen dat alle brandhout tot op de binnenkoer gesleurd had, was de zon al lang en breed onder. A day well spent, zeggen we dan.

Maar nu ligt er een vrij gigantische hoop op de binnenkoer die nog in stoofklare mootjes moet gezaagd raken. Een ideaal werkje voor een zondagnamiddag, ware het niet dat de zondagsrust van de buren toch enigszins moet ontzien worden. Én dat er – zo beweert althans de eigenwijze madam- bij dat parket van twee weken geleden blijkbaar ook nog plinten geplaatst moesten worden. Mohow zeg! Zo kan ik bezig blijven hé!

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags , , . Bookmark de permalink.

15 reacties op quand les josiaux chantent dans le bwaaa

 1. the666bbq schreef:

  zo’n handzaag da maakt nu toch geen lawaai … wat een overgevoelige buren daar seg.
  voorzichtig met de ladder (moet die idealiter niet op schouderhoogte ongeveer op armlengte vast te nemen zijn, als ik nog eens ne lange arm nodig heb weet ik waar ik moet zijn ;-)

 2. boerenerf schreef:

  Ja, de madammen kunnen zo vaak van die ‘ideetjes’ hebben.

 3. Buikberg schreef:

  Wij ook een weekend in het hout, verslag komt eraan :-). Maar je hebt er vooral weer veeeel brandhout bij!

 4. Janine schreef:

  Gelukkig voor jullie dat er geen wettelijke zondagsrust is daar ;-) (Hier wel, en da’s regelmatig best wel fijn, maar vaak genoeg ook niet.)

  Fijn, zulk brandhout uit eigen tuin, waarvan het ‘oogsten’ ook nog eens goed voor je gezondheid is!

 5. AnneTanne schreef:

  Handzaag? Lees ik daar ‘Handzaag’?
  Kijk, dat leest ne mens nu eens graag sé…

  (Laat maar weten wanneer je info wil over een goeie zeis…)

 6. Robin schreef:

  Ge kunt ook altijd wat wilgentakken gebruiken als plint bij uw parket, uw madam blij en jij bent van je takken af. Heel ecologisch ook en weinig onderhoud :p

 7. bart schreef:

  @the666bbq: ik ga dat wel niet allemaal verzagen met mijn handzaag hé maat! :-) Neeneen, daar komt mijn hevig ronkende kettingzaag aan te pas, zonder de geringste twijfel.
  @boerenerf: en dan heb ik nog gordijnen moeten ophangen ook! Precies of ik werk voor de nest of een of ander lifestyleboeksken!
  @buikberg: inderdaad veel brandhout. Ik moest eventjes wat ‘droogrek’ bijbouwen om hout in te stapelen.
  @Janine: ’t is hier landbouwgebied, en daar mag op zondag met landbouwwerktuigen gewerkt worden. Volgens mij is een kettingzaag een landbouwwerktuig, niet? (maar ik hou toch wel aan een goede verstandhouding met m’n buren ook :-) )
  @Annetanne: handzaag, voor diegene waar ik net niet makkelijk genoeg door raakte met mijn takkenschaar, maar die toch de moeite niet zijn als brandhout. So don’t get your hopes up :-)
  @Robin: daarvoor gebruik ik de essen van volgend jaar ;-)

 8. boerenerf schreef:

  Ja Bart, die lifestyleboekskes zijn een pest. Dat brengt de vrouwen alleen maar op slechte ideeën. Ideeën zoals dat er gezond moet gekookt worden, dat er plinten en gordijnen in een huis nodig zijn. Welke verfkleuren er in mode zijn en bijgevolg welke kamers dan wel ne keer een nieuw kleurke mogen krijgen.
  Dat die boekskes onze ondergang gaan zijn Bart!

 9. AnneTanne schreef:

  Hei, pasop eh, gij Boerenerf… Ik sta dees maand wel in één van die boekskes eh! Nu efkes geen kwaad woord daarover dus.

 10. Loko Tosh schreef:

  @ AnneTanne: het plezier om ook tijdens het zagen of maaien te kunnen genieten van vogelgezang of andere geluiden uit de omgeving, de geneugte om het helemaal zelf te doen en niet eerst stinkende naft te moeten kopen en verbranden, de kalmte waarmee je kan werken zonder stress en oppassen voor die gevaarlijke machines, het menselijke ritme, het natuurlijke ritme, daar ben ik wreed eigenwijs in :-)

 11. AnneTanne schreef:

  @Loko Tosh: Hoor ik daar een zielsverwant?
  Maar daar in Woubrechtegem, daar loopt een vreselijk eigenwijs heerschap rond dat meent dat die benzinedampen bijdragen aan eigenwijs tuingenot…

 12. bart schreef:

  rapper gedaan = rapper op mijn terras. I rest my case.

 13. Loko Tosh schreef:

  @AnneTanne: wat dat betreft, zeker en vast
  @Bart: er zijn er die zeggen dat de weg belangrijker is dan het doel en er zijn er die zeggen dat je prioriteiten moet stellen. There’s no case but rest.

 14. Guido schreef:

  Je mag stoppen met kappen Bart. Ik hoor net op de radio dat ze het verwarmen met hout aan banden willen leggen. Het zou meer fijn stof veroorzaken dan diesel. Als ik zo de kaarten bekijk van de vmm moeten ze in de steden nogal hout stoken.

 15. Guido schreef:

  Een uur later klonk het bericht al heel anders en ging het alleen over open haarden.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.