moh, toch ééntje!

De eigenwijze tuin is de voorbije jaren niet de meest geschikte plaats voor bolgewassen gebleken. Doorgaans handhaven ze zich wel – kievitsbloemen daar gelaten- maar van een echt weelderige bloei, laat staan enthousiaste verspreiding is geen sprake. Krokussen vormen nog een beetje een uitzondering; daarvan komen er toch jaarlijks een paar tientallen tot bloei, en de boerenkrokussen lijken zelfs licht in aantal toe te nemen. Maar sneeuwklokjes bijvoorbeeld beperkten zich dan weer tot enkele groene sprietsels zonder enig bloemetje. Edoch! Hoezee! Hoera! Bimbam les cloches! Dit jaar bloeit er, tussen verder allemaal bloemloze blaadjes, welgeteld één (1) sneeuwklokje. Wie het kleine niet eert, is’t grote niet weert zeggen ze dan. Het betreffende plantje werd dus uitgebreid van alle kanten gefotografeerd, dat spreekt voor zich!

Dit bericht is geplaatst in planten met de tags . Bookmark de permalink.

29 reacties op moh, toch ééntje!

 1. AnneTanne schreef:

  héhé… toch iets dat het op het Kempense zand beter doet…
  Zowat alle bolgewassen lijken zich hier in hun spreekwoordelijke nopjes te voelen…

  Ik heb in de gaten dat zelfs mijn bostulpen aan een flinke opmars bezig zijn.
  Boerenkrokussen die zaaien zich inderdaad uit als onkruid (wasda?), zelfs tussen de kasseien van de oprit staan er intussen tientallen…

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Bij ons, ook Kempense zandgrond, verbaasde ik me daarstraks nog over het aantal krokussen, sneeuwklokjes en ook de narcissen en de blauw druifjes zijn in aantocht. Nu het lente zonnetje nog!!!

 3. Boer Thomas schreef:

  Jawadde, wat een Diva!, al die pers er direct rond, dat plantje heeft precies niet veel privacy meer… .
  Hier doen de bolgewassen het wel vrij goed, de lente is in zicht!

 4. madame boerenerf schreef:

  In het Hageland doen de bolgewassen het ook goed. Dat zie ik toch in andere tuinen want wij hebben er nog geen. En kievietsbloemen zijn dan wel heel mooi maar doen het alleen goed op zeer vochtige grond.

 5. Robin schreef:

  Maai je de blaadjes af van je bolgewassen Bart ?

 6. AnneTanne schreef:

  @madam boerenerf: in het wild hebben kievitsbloemen inderdaad een absolute voorkeur voor een vochtige standplaats, maar ze zouden het in de gemiddelde tuingrond ook best behorlijk doen.
  Op mijn Kempische zandgrond vermeerderen ze zich en zaaien ze zich uit, op een plekje dat weliswaar winternat is, maar in de zomer flink kan uitdrogen.

  @Robin: ik heb in mijn bloemenweide vrij veel bolgewassen, en nu de gestreepte witbol zo goed als verdwenen is laat ik me voor het maaien nog meer leiden door de bolgewassen: pas als hun blad geel, en hun zaad rijp is, gaat de zeis er in…

 7. bart schreef:

  @Annetanne: Ik vermoed dat vooral de nattigheid de bolgewassen hier parten speelt. Als het recent geregend heeft is’t echt van *klots klots klots* als ik een wandelingetje maak. Voor mij geen probleem hoor, dat de bolgewassen het niet zo optimaal vinden hier. ‘De juiste plant op de juiste plaats’ vind ik een goed principe, allerlei kunstingrepen om hier toch maar wat krokussen of tulpen te handhaven vind ik niet passen in (ojee duur woord) het opzet van mijn tuin.
  @Natuurlijk-rijk: narcissen en blauwe druifjes zijn hier ook op komst, die staan aan de bovenzijde van een hellingkje, dus met iets drogere voeten (zij het nog altijd in koude klei-leemgrond )Comment from natuurlijk-rijk | [e]
  @Boer Thomas: Als ze maar geen grillen krijgt, met al die aandacht!
  @madame boerenerf: kievitsbloemen zouden het hier in ons zomp-gras behoorlijk moeten doen dan, maar ze zijn ook heel erg in trek bij woelmuizen. En die laatsten gedijen hier ook bijzonder goed…
  @Robin: het merendeel van de bolgewassen staat in het ‘lang gras’, en word dus ten vroegste in mei afgemaaid. Diegenen die in het gazon sta probeer ik angstvallig met de grasmaaier te ontwijken, maar af en toe durft er wel eens ene in frutsels gedraaid worden.
  @Annetanne: een zeis? Wat is dat? :-)

 8. Tineke schreef:

  Het begin is er!
  Men neme een sneeuklok. Late deze zaad zetten. Hure een paar mieren in die zorgen voor verplaatsing van het zaad. Afwachten en …..

 9. chelone schreef:

  Tineke heeft gelijk. Dat wou ik ook antwoorden. Verzorg dat enkelingetje goed, het zal je in de toekomst met vele telgen verblijden!

 10. bart schreef:

  Tineke en Chelone, pazzop, er zijn véél sneeuwklokjes he, maar ze bloeien niet :-( Alleen maar blaadjes. Maar deze enkeling mag inderdaad helemaal z’n gang gaan.

 11. hilda schreef:

  al eens geprobeerd om een laagje zandbakzand onder de bollen aan te brengen? ook is het best om de sneeuwklokjes diep genoeg te planten, 8 a 10 cm kan geen kwaad en om te starten met klokjes die al in bloei staan, de droge bolletjes zijn moeilijk aan de praat te brengen.

 12. bart schreef:

  Nog niet geprobeerd Hilda. Ik lig er ook niet wakker van. Als mijn tuin geen fan is van sneeuwklokjes, wie ben ik dan om dat daar per se te willen forceren.

 13. AnneTanne schreef:

  @Bart: Wat een zeis is manneke? Ik citeer (een andere eigenwijze ziel, zie de commentaren hier): Een zeis, dat is “het plezier om ook tijdens het (…) maaien te kunnen genieten van vogelgezang of andere geluiden uit de omgeving, de geneugte om het helemaal zelf te doen en niet eerst stinkende naft te moeten kopen en verbranden, de kalmte waarmee je kan werken zonder stress en oppassen voor die gevaarlijke machines, het menselijke ritme, het natuurlijke ritme”

 14. bart schreef:

  @Annetanne: de verheerlijkende rond-de-pot-draaierij van deze notoire agitator waar u naar verwijst doet de recente wereldvreemde uitspraken van Moammar Abu Minyar al-Qadhafi als ware er in Libië niks aan de hand volkomen in het niets verzinken. Werken zonder stress met een vlijmscherp lemmet waar je maar al te makkelijk je vingers aan snijdt? I call shenanigans!

 15. Loko Tosh schreef:

  @Bart en AnneTanne: en bovendien minstens even hypocriet want ik rij natuurlijk ook met de auto en to cover it all, lui, aartslui :-)

 16. Loko Tosh schreef:

  @ Bart: en hoe bot is je boomzaag dan wel? Oh enne de kaddafi’s van deze wereld hebben een kort geheugen; remember Ceaucescu?

 17. janus schreef:

  zeis: kortrijks – ingevoerd door wijlen johnny turbo in het gezegde “zeise zeise zeise!”, vernederlandst tot “zeis”

 18. Loko Tosh schreef:

  @ janus: wuk zeise of wiene zegje?

 19. Mexican Blackbirds schreef:

  @ loko tosh: wat normaal gezien volgt op “zeise zeise zeise” is niet geschikt voor publicatie op een deftige tuinblog ;-)

 20. Loko Tosh schreef:

  @Mexican Blackbirds: je maakt me nieuwsgierig, vooral nu ik het niet opgegoogeld vind

 21. AnneTanne schreef:

  Ik denk dat deze Kempense er maar efkes het zwijgen toe doet, want als die Vloandereers in hun geheimtaal bezig zijn, dan kan ik toch niet meer volgen…

 22. Mexican Blackbirds schreef:

  @ loko tosh: allez, omdat ge aandringt en op risico dat de eigenwijze behoeder der goede zeden ingrijpt… als er iemand hardop roept “zeise zeise zeise” is de kans bijzonder groot dat er direct een aantal terugroepen “zjèk moar in min mulle”. komt vooral voor op plaatsen waar veel puberende jongeren -die dat ongelofelijk cool en grappig vinden- samenhokken. gelukkig voor de meesten onder hen groeit dat er wel uit.

 23. Loko Tosh schreef:

  @Mexican Blackbirds: wel wel wel, waar gaan we naartoe, waar gaan we naartoe

 24. bart schreef:

  ik durf van mijn leven geen foto’s van sneeuwklokjes meer posten, als ik zie naar waar de discussie hier afdrijft!

 25. Mexican Blackbirds schreef:

  @bart: janus is begonnen, meester!

 26. Loko Tosh schreef:

  @bart: ik weet van nix, meester!

 27. AnneTanne schreef:

  Berichtjes over sneeuwklokjes kunnen anders onverwacht veel trafiek naar je blog genereren hoor. Dit stukje heeft wekenlang het aantal bezoekers op mijn blog de hoogte ingejaagd!

 28. Loko Tosh schreef:

  @AnneTanne: tsja, als je over naakte wijfjes begint … met azijn vang je geen vliegen hé ;-)

 29. AnneTanne schreef:

  En met een beetje geluk krijgt Bart nu ook nog meer bezoek ;-)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.