pietje coleire

‘Een Brahma is een zelfbewust dier, zonder echter wreed of vechtlustig te zijn.’ beweren ze daar bij Wikipedia. Ja taraara! Als ik daar elke ochtend behoedzaam maar zo snel mogelijk achteruit moet wijken bij het openen van het kiekeskot is de lol er voor mij wel van af. Ik noem dat vechtlustig.  Bovendien heeft hij weinig consideratie voor het welbevinden van zijn hen. Van zodra zij zich amper goed en wel buiten het nachthok bevindt vergrijpt hij zich steevast aan haar, ondanks haar luidkeelse protesten. Wreed noem ik dat!

Mij durft hij niet meer rechtstreeks aan te vallen (bij zijn eerste poging is hij met een serieuze gallet onder zijn gat in de kippendraad geëindigd, hij had het zelf gezocht), maar ik twijfel er niet aan of hij neemt mij weer te grazen als ik hem ne minuut uit het oog verlies. De kinderen daarentegen moeten het niet meer riskeren om op hun eentje de kippenren te betreden.

Ik heb hem nochtans al berispend toegesproken, hem uitgelegd dat er hem zo al een paar voorgegaan zijn richting kookpot, van die testosteronbundels. Maar geen avance. Dus één dezer eten we kip haan, niks aan te doen.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

14 Responses to pietje coleire

 1. Angelika schreef:

  Maar mooi is hij wel!

 2. AnneTanne schreef:

  Ik zou het wel appreciëren, als onze haan zich een beetje meer mans zou tonen.
  Allez, ik vind het best OK dat de haan steevast heel galant zijn dames eerst bij de etensresten laat, omdat hij schrik heeft om dichterbij te komen zolang er mensen in de buurt zijn. Maar van de andere kant hoeft hij ons toch ook niet de indruk te geven dat we de meest afschrikwekkende wezens van kilometers in de omtrek zijn, wel soms?

 3. boerenerf schreef:

  En ondertussen zit ik hier met een uiterst vriendelijke en sympathieke Tiense vechthaan. Dat zal aan de opvoeding liggen zekers? ;-)
  Nu serieuser: zou het kunnen omdat hij maar 1 hen ter zijner beschikking heeft? 4 a 5 hennen is naar het schijnt beter. Kan hij wat meer testosteron kwijt ….

 4. Loko Tosh schreef:

  @Bart: haan, mmm, lekker
  @boerenerf: goe weten, hoe meer kippen hoe meer vreugd, vier vijf is een minimum, een beetje haan kan er een tiental aan

 5. Ria schreef:

  En daar staat ie dan de macho! Ik weet één ding: als ik aan kippen begin, komt er genen haan in ’t kiekekot. Zeker weten!

 6. Q schreef:

  Mooie haan, maar 1 hen is te weinig. Deze heeft er zeker 4 nodig. Anders zal je hen het ook niet lang trekken vrees ik.

 7. bart schreef:

  Ik weet het Q, maar vorig jaar was ik te laat om nog nieuw gezelschap te kunnen kopen (zie ook alhier, maar van zodra er weer kippen te koop zijn bij de lokale leverancier alhier ga ik er om.

 8. Loko Tosh schreef:

  @Bart: ik heb hier dertien kippen lopen voor één haan, die Loko kippen hebben de standing van een pietje coleire niet, hybrid vigor weetwel, maar als jij en pietje coleire er een paar willen dan organiseren we wel een humanitaire euh gallineuze zending; geef maar een seintje.

 9. Buikberg schreef:

  Hier is onze Hypoliet bijzonder kieskeurig, mij laat hij absoluut met rust, meneer buikberg moet er ook telkens weer aan geloven (Hij heeft 3 kippekes en een eend ter zijner beschikking momenteel). Ik denk dat het dus eerder aan het wederzijds testosteron ligt :-)).

 10. Geert schreef:

  Hanen moeten hun plaats leren kennen. Ik heb kinderen van 2, 4 en 7 en zelfs die zijn niet bang van onze 5 hanen (2 Brahma’s & 3 Izegemse). Gewoon een schop onder hun achterste in geval van aanval, hanen hebben wel degelijk een geheugen en de volgende keer letten ze wel op voor ze domme dingen doen.

  Een kennis van ons werd als kind aangevallen door een haan en ze heeft nu als 60-jarige nog altijd een heilige schrik van alles met pluimen. Laat het zover niet komen. We hebben het over kippen, niet over grizzlyberen!!

 11. warre schreef:

  Hoe belanden jullie kip(pen) op tafel? Doen jullie zelf aan kipkap of laten jullie het doen door iemand? Ik zou eigenlijk enkele mechelse richting O’cool-land moeten sturen maar zie er eerlijk gezegd tegen op. Iemand tips en of tricks?

 12. bart schreef:

  Naargelang de mate waarin ik er tegen op zie doe ik het zelf (max. eentje per keer) of steek ik ze binnen bij een plaatselijke pluimveeslachter. Daar betaal ik ongeveer anderhalve euro per beest om ze panklaar terug te krijgen. Klein bedrag in ruil voor een uur onaangenaam werk (slachten – pluimen – leeghalen) gespaard.

 13. Dave schreef:

  Hoe is het afgelopen met pietje coleire? In de pot of loopt die nog steeds rond?

 14. bart schreef:

  Hij heeft gesmaakt, Dave.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.