het wisselen der seizoenen


Heden ten dage doen we van wisselen van de wacht in de Eigenwijze tuin. Binnenshuis worden nieuwe plantjes opgekweekt, zoals bovenstaande pepertjes (massaal opgekomen uit zaden van een delhaize-paprika), maar ook in de serre en in de moestuin komen verse zaden en nieuw plantgoed terecht. Verschillende slasoorten, radijsjes, peterselie, rucola, aardappels, blauwschokkers, erwten (foto hier onder, zo ongeveer op een lijn, zo ongeveer op regelmatige afstanden), worteltjes, …


Hier en daar kruisen ze het pad van de laatste oudgedienden van vorig jaar, die dan noodgedwongen baan moet ruimen. Het roodlof en een deel van de prei kan nog blijven staan, een ander deel gaat richting keuken, waar het vanzelfsprekend goed gebruikt wordt :-)

Op het perceeltje van de vruchtgewassen komt voorlopig nog niks nieuws (nog wat te vroeg), dus de winterpostelein krijgt nog even uitstel van executie. Bemerk vooral dat die sloebers, die al twee jaar zieltogend de sukkelaar uithangen en amper een eetbaar blaadje opleveren, nu plots met volle overgave zijn beginnen groeien en bloeien. Tihiii, de sissies! Het zal hen niet redden van de pot!

Dit bericht is geplaatst in moestuin, planten met de tags , . Bookmark de permalink.

8 Responses to het wisselen der seizoenen

 1. AnneTanne schreef:

  Ja, ik keek al even raar op van die laatste foto, want las ik onlangs niet ergens in een commentaartje op een blogje over winterpostelein ‘‘t Zal wellicht aan mijn zware, vochtige bodem liggen, maar winterpostelein weet zich hier maar moeizaam te handhaven.’
  Maar allicht heeft net dat zinnetje de sloebers in gang doen schieten…

  Smakelijk!

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik krijg geen zicht op dat erwten-rijtje, ’t lijkt net of er een heuvel in de moestuin ligt!? Zwaar werken daar dus ;-)

 3. bart schreef:

  @Annetanne: ik dacht dat winterpostelein verondersteld werd een wintergroente te zijn, maar blijkbaar is het hier lokaal een beetje van z’n melk en groeit het pas echt vanaf maart ;-)
  @natuurlijk-rijk: ’t is het zonlicht dat tussen de kastanjelatjes door valt en ook nog eens weerkaatst wordt door de serre, gecombineerd met verkeerde instellingen op mijn fotomarieke (zal mij leren van te veel in de menuutjes te prutsen), waardoor de kleuren ook niet 100% zijn wat in een raar effect resulteert. Ondertussen is één en ander weer correct ingesteld…

 4. chelone schreef:

  Ach ja, tussen al het andere tuinwerk door moet er ook nog voorgezaaid worden. Je bent goed op tijd, zeg. Geloof het of niet maar radijsjes en worteltjes zijn voor mij een moeilijke opgave, zo blijkt. Ik krijg enkel blaadjes. Ik denk dat ik het verkeerd aanpak. Raar maar waar. Een tip zou erg welkom zijn.

 5. chelone schreef:

  Trouwens, die paprika van jou ziet er heel gezond uit. Moet lukken!

 6. Tineke schreef:

  Bloeit jouw winterpostelein wit? Ik dacht dat het babyroze bloeide…

 7. AnneTanne schreef:

  @Tineke: ‘gewone’ winterpostelein (Claytonia oleracea) bloeit wit, en vormt die typische ‘schoteltjes’. Roze winterpostelein (Claytonia sibirica) bloeit inderdaad roze.

 8. bart schreef:

  @Chelone: ik ben een klein beetje gezien door de felle zon van de laatste dagen: rucola en wat radijzen hebben afgezien van de warmte in de serre. Radijzen lukken hier normaal gezien vrij goed, maar worteltjes zijn ook geen denderend succes. Vorige keer zwaar aangetast door de wortelhalsvlieg. Nu heb ik eens met vroege rassen geprobeerd, misschien ben ik zo de vliegskes te vlug af?
  @Tineke: spierwit inderdaad, ik denk dat dat de normale kleur is eigenlijk.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.