Bij nader inzien

Weetge’t nog, dat ik van prairietuin ging doen? Mijn planning was ondertussen al helemaal rond, zeventig planten uitgekozen, verspreid over een tiental soorten. Schoon volgens de aangeraden verdeling van aspect-, structuur-, begeleid- en pendelplanten zelfs. Beplantingsschemaatje opgesteld en al. Ik had zelfs al de openingsuren van de gespecialiseerde kweker en de aangewezen route van googlemaps opgezocht. Ik zou er deze morgen om gaan. Maar toch bleef er die twijfel… Zou ik het wel doen? Zou het wel passen in het geheel, zo’n prairietuin? Misschien wel, maar dan wellicht beter minder ver van ons huis af in plaats van midden in de boomgaard waar het nu voorzien was? Of juist nog een stuk verder af, in de buurt van het bos? Nog te veel vragen en twijfels eigenlijk. Dus bij nader inzien: voorlopig (?) toch maar geen eigenwijze prairietuin.

Maar daar stond ik dan maar schoon met mijn vrijgemaakte strook tuin, klaar om een heuse prairie te worden. Het ideaal alternatief was echter gauw gevonden: de bloemenweide-zaden die de provincie West-Vlaanderen ijverig rondstrooit (drie keer twee pakjes heb ik ondertussen al ontvangen, i kid you not! Ik overweeg ondertussen bijna om klacht in te dienen wegens stalking :-) ) Dus als’t een beetje mee zit, dan kan ik deze zomer genieten van de weelderige bloei van gewone klaproos, korenbloem, hopklaver, citroengele honingklaver, witte honingklaver, gewoon biggenkruid, gewone margriet, muskuskaasjeskruid, gewone rolklaver, vogelwikke, beemdooievaarsbek, boerenwormkruid, smeerwortel, groot streepzaad, knoopkruid en duizendblad. Da ga schoon zijn, en da ga beter passen daar peis’k.

 

Ter uwer info (en voor het geval ik het volgend jaar van doen heb) toch nog even op een rijtje wat ik van plan was (met nadruk op was): Structuurplanten:  Vernonia crinita mammuth (ijzerkruid) 3 stuks; Aspectplanten (30 in totaal): Echinacea pallida (7), Echinacea purpurea (15),  Liatris spicata (knopige slangenwortel, 6), Monarda scorpion (2); Begeleidplanten (ook 30): Agastache foeniculum (15), Achillea millefolium (duizendblad, 10), Trifolium ochroleucon (5); Pendelplanten (7 stuks): Verbena bonariensis (4), Knautia arvensis (beemdkroon, 3).

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin, planten met de tags , . Bookmark de permalink.

14 reacties op Bij nader inzien

 1. moustache schreef:

  Ga dit weekend net hetzelfde doen met de vlaams brabantse versie. Ik moet wel zeggen dat ik serieus ontgoocheld was van het zadenmengsel van 2010 maar blijkbaar was ik niet de enige en hebben ze de totaal overheersende phaecelia er dit jaar uitgelaten.
  Benieuwd naar het resultaat dit jaar.

 2. Robin schreef:

  Merk ik nu een vleugje angst voor het onbekende bij de eigenwijze tuinier :p
  Eerlijk gezegd denk ik ook dat een prairietuin mooier uitkomt als je het niet in zo’n smalle border plant. De meeste van die planten staan mooier in een grote groep dan allemaal op een rijtje naast elkaar. Ik miste in jouw lijstje zeker nog echinops ritro of erygnium, die distels staan prachtig in een prairietuin.

 3. Buikberg schreef:

  Als je er nog niet genoeg van hebt, de provincie Oost-Vlaanderen doet van alle apen apen de West-Vlaamse apen na ;-) (deze maand in verschillende gemeentes zaad te halen)

 4. Loko Tosh schreef:

  haha, goeie mop

 5. boer Thomas schreef:

  Bij nader inzien … dat doet er mij aan denken dat ik zelf ook nog m’n pakjes moet zaaien! Zal er dit weekend eens werk van maken zie!

 6. Silvia schreef:

  De bijzondere planten van de Noord-Amerikaanse prairies vormen steeds vaker een inspiratiebron voor hedendaagse tuinen. Een prairietuin of border vraagt weinig onderhoud en beperkt zich in grote mate tot het wegknippen van de afgestorven plantendelen (voorjaar). Mooie combinaties kunnen gemaakt worden met Asters, Verbena bonariensis, Bouteloua gracilis, Echinacea purpurea, knautia macedonica, liatris spicata, Sorghastrum, …

 7. natuurlijk-rijk schreef:

  Een bloemenweide is natuurlijk ook super, heb deze week nog extra zaden besteld bij de Morgenster om de mijne in te zaaien, verslagje volgt!
  Maar als ik het dus goed begrijp durft ge het nie aan om echt te gaan tuinieren ;-)

 8. onderdeappelboom schreef:

  Ik had er al een paar keer aan gedacht of je nu bezig zou zijn met de massale aanplant van prairieplanten. Ik denk dat je een heel goede keuze maakt door er bloemenweideborder van te maken. Prairietuinen zijn mooi, maar het is absolute onzin dat dat arbeidsarm zou zijn. Arbeidsarmer dan een in zwaan gestileerde buxusplant, ja, maar niet zo arbeidsarm als een pot madeliefjes. En helemaal natuurlijk ziet het er ook niet uit; of toch niet zo natuurlijk als de rest van je tuin. Enfin, naar mijn bescheiden mening: goede keuze.

 9. bart schreef:

  @Moustache: ik heb nog een heel pak phaecelia-zaad liggen. Ik kom er precies nooit toe om dat te zaaien; het ene moestuinseizoen loopt hier steevast naadloos over in het andere.
  @Robin: eerder een beetje nuchter nadenken. Angst voor het onbekende heeft hier noch van ver noch van dicht mee te maken. Ik wil nu precies ook geen 250 euro uitgeven aan plantgoed als ik op voorhand al mijn twijfels heb over het resultaat.
  Maar ik ga wel akkoord dat een breed ‘veldje’ prairietuin mooier moet zijn dan een smalle strook.
  @Buikberg: ik heb ruim voldoende, dank u. Overigens hebben de Westvlamingen dat wel weer véél beter georganiseerd, met dat opsturen en al. :-)
  @Loko Tosh: het 1 april gebeuren met bijhorende flauwe moppen laat ik met graagte aan mij voorbij gaan, dank u :-)
  @boer Thomas: hopelijk is de klus ondertussen al geklaard.
  @Silvia: ik zou het niet beter kunnen zeggen. Denk ik.
  @natuurlijk-rijk: oedatte, ik dacht dat prairietuinen geen échte tuinen waren? :-)
  @onderdeappelboom: ik vermoed dat die bloemenweideborder ook de nodige zorg zal vergen, dat was niet mijn grootste zorg. Maar je verwoordt het perfect in die ene zin: ‘helemaal natuurlijk ziet het er ook niet uit; of toch niet zo natuurlijk als de rest van je tuin’. Je instemming met m’n keuze versterkt nog mijn gevoel dat ik er goed aan deed om daar geen prairieplanten te zetten. Bedankt :-)

 10. Mme Zsazsa schreef:

  Awel goei keuze denk ik, voorlopig vind ik een prairietuin echt onnozel, maar ik verander nogal rap van gedacht maar bloemenweides heb ik altijd geweldig gevonden, ik vind het wel moeilijk om toe te passen, want er schiet dan vanalles uit en wat is nu kruid en wat is onkruid?

 11. Janine schreef:

  Volgens mij postte jij vorig jaar eens op een blog van mij (met tuinplannen) dat ik vast nog 10x van plan zou veranderen. Gelukkig geef je zelf ook een goed voorbeeld ;-)
  Prairietuinen kunnen best aardig zijn, maar aan mij is het ook niet echt besteed geloof ik.
  Een bloemenweide is prachtig! Ik wil deze ook gaan inzaaien t.z.t. in mijn stukje vlindertuin.

 12. bart schreef:

  @Mme Zsazsa: dat is zeer eenvoudig: distels, brandnetels, berenklauw en kleefkruid zijn onkruid. Al de rest niet (tenzij ze in de groententuin opduiken, dan verruimt die definitie :-) )
  @Janine: wie echt met z’n tuin bezig is sleutelt er altijd wel in meer of mindere mate aan denk ik. En wie er vooral niet mee bezig wil zijn kan nog altijd een tuinarchitect inhuren. Die mensen moeten ook hun boterham verdienen :-)

 13. Lode schreef:

  Hoe heb je het gras zo goed weggekregen van die strook?

 14. bart schreef:

  Lode: een half jaar onder zwarte worteldoek, en daarna nog een uurtje dode graswortels wegharken. (je kan ook karton gebruiken in plaats van worteldoek, maar die worteldoek heb ik onmiddellijk gerecycleerd en op een nieuwe plaats gelegd om daar het gras weg te krijgen. Karton daarentegen verteert en rijkt eigenlijk je bodem aan)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.