stekelbezen

Eén van de grote jaarlijks weerkerende mysteries van de eigenwijze tuin is het gedoe van mieren op en rond de bloemen van kruisbessen. Wat zitten die beesten daar toch uit te spoken vraag ik mij dan elk jaar weer af . Nectar verzamelen? Waarom zitten ze dan niet even talrijk op de andere bloemen en bloesems in de buurt? Er zijn ook geen bladluizen aanwezig om te melken, of andere insecten for that part. Op het interwebs vind ik geen antwoord. Integendeel, het enige wat ik daar vind is dat kruisbessen hun nectar net tegen mieren beschermen met klieren die een visceuse substantie produceren waar mieren niet over raken (zie alhier). Intrigerend vind ik dat. De wetenschap heeft aan mij een groot vorser verloren, ongetwijfeld :-).

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op stekelbezen

 1. Fré schreef:

  laat die mierekes maar lekker nectar halen, hun eerst eten van ’t jaar zekers ?
  Das voor de stekelbes goed hé, meer kans op bestuiving. Ik denk dat het een manier is om natuurlijke vijanden weg te houden. De mier vreet die dan op. Ik denk aan blad-etende insecten. Dit is mijn gedacht. Aan mij heeft de wetenschap een grote wijsneus verloren. Haha!

 2. AnneTanne schreef:

  Stekelbeze? Krunsele zijn datte, krunsele…
  En wat die mieren betreft… Dat die krunsele het nodig vinden hun bloemen tegen mieren te beschermen, zal wel willen zeggen dat die mieren daar verdorie op verlekkerd zijn, en die zullen zich dus niet door een beetje gel laten weerhouden, hoogstens afremmen.
  Of misschien kweek jij wel visceuze-substantie-loze krunsele, want hier heb ik de mieren nog nooit op die struikskes in de weer gezien.

 3. Gert schreef:

  Wij noemen het knoezels. En ook hier geen mier te bespeuren op de knoezels.

 4. boer Thomas schreef:

  Hier zijn dat Stekelbezen, of Kruisbessen. Ieman die alles kent op dat vlak is http://www.proeftuin.info/ de plaats waar ik m’n struiskes ga kopen. Ik zal het hem de volgende keer eens vragen zie. Ik heb de hele taxushaag onlangs vervangen voor allerlei bessenstruiken: Kruisbessen, rode bes, witte bes, zwarte bes, amerikaanse blauwbes, bosbes enz. Dat gaat leuk worden, de hele oprit staat vol; uit de auto stappen als we van het werk komen en direct een besje kunnen plukken :)

 5. Eef schreef:

  ’t Zullen eigenwijze mieren zijn want ook hier geen mieren op de krunsele te zien. En dat terwijl ik geen schup in de grond kan steken zonder een mierennest tegen te komen.

 6. Loko Tosh schreef:

  Geen mieren hier op de stekebeiers, wel op de pioenrozen als ze bloeien.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.