profiteertervan!…

de laatste bieten van dit seizoen…want ’t zijn de letste!

De allerlaatste twee stuks van werkelijk honderden bieten, goed voor ruim duizend kilo. Stuk voor stuk op mootjes gekapt en aan de brave schaapjes gevoederd, die ze netjes stuk voor stuk opgesmikkeld hebben (en eeuwig bleven vragen naar mééééhehéééér, maar laat u daar nooit aan vangen, welmenende schapenhouder, want als je ze laat doen dan vreten ze zich zó gruwlijk dik dat het problemen oplevert bij het lammeren).

Een goeie maand geleden dacht ik nog dat ik afgrijselijk veel bieten op overschot ging hebben dit jaar, maar zie, plots is alles op. Tot en met deze laatste bleven ze zeer goed bewaard dit jaar, amper schimmel of rotte plekken. ‘T is al vaak anders geweest.

Maar vanaf nu is’t dus gedaan met bijvoeren en moeten ze hun plan trekken met het (gelukkig snel groeiende) gras. Enkel nog af en toe een handjevol korrels om ze handtam te houden, en voor de rest puur natuur grasjes. Wel ook om de acht weken een siroopke tegen de wormen, vooral niet vergeten of ’t is van spetterpoep en schaap beetse ziekskes.

Soit, morgen mogen ze verkassen van weitje, altijd party-time en zorgen dat ge niet onder de voet gelopen wordt. En daarna is’t om de zoveel weken doorschuiven naar de volgende wei (drie in totaal). Goed om het gras tijd te geven om te recupereren, maar vooral ook om de besmetting met wormen binnen de perken te houden.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

6 reacties op profiteertervan!…

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Alhier zijn de bieten ook sinds 2 weken op, maar in mootjes moest ik ze niet meer kappen, alleen zien dat ieder er één had anders was ’t ambras. Maar geeft gij ze elke 8 weken een siroopke tegen de wormen? Ik gaf ze vorig jaar een pilletje daarvoor.

 2. marjan schreef:

  Blijkbaar moet ge echt oppassen met dat bijvoederen en van wei veranderen! Ons 2 Ardense voskoppen lagen op een ochtend allebei gewoon dood in de wei! Overeten, was het verdict. We hadden hen gewoon wat korrels gegeven, maar blijkbaar is zo’n verandering in het menu van schapen heel delicaat. We hebben niet eens gezien dat die ziek waren; de dag ervoor deden ze nog gans normaal. Zo snel gaat dat. Heel heel jammer…

 3. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk: ’t is ook in functie van ‘den ambras’ dat ik ze op stukken hak. De witte van Moerbeke is er namelijk steevast van overtuigd dat hij benadeeld wordt en dat zijn vrouwvolk een mooiere, lekkerder, gewoonweg betere biet gekregen heeft. En gaat die dan bruutweg afpakken. En stelt dan vast dat zijn vorige biet precies toch beter was. En gaat die dan opnieuw afpakken, enzovoort. Met die verhakselde bieten daarentegen weet hij niet waar eerst geknabbeld, en kan iedereen op ’t gemakske de buik vullen.
  @Marjan: behalve dat ze van vers gras makkelijk diaree krijgen (relatief veel eiwit in die frisse grasspieten) zullen ze er zich toch niet makkelijk aan dood eten (’t blijft ruwvoer). Tenzij ze natuurlijk opeens van nagenoeg nikske in 20cm hoog gras terecht komen, dan kunnen ze zich al eens mispakken. Die korrels daarentegen, daar kunnen ze zich lelijk aan overeten. Die gaan vervolgens danig bruisen in hun magen dat ze er gewoon van opzwellen. Hier heb ik er jaren geleden ook al eens eentje op het randje gehad (zat met schuim op haar bek) maar gelukkig is ze er na een paar uurtjes door gekomen.

 4. specht schreef:

  Om de acht weken ontwormen? Dat is zeeeeeer veel/snel. Ik ontworm slechts 1 tot 2 maal per jaar! Enerzijds omdat ikniet mag van NP en anderzijds omdat te frequent ontwormen, de wormen resistenter maakt tegen de producten en de schapen minder resistent tegen de wormen. Het verweiden is een veel beter systeem, zeker als je ze 1 maand (of zelfs langer) op 1 perceel kan houden. Op http://www.wormenwijzer.nl staat een mooie uitleg hieromtrent.
  En korrels tja, daar mag je inderdaad niet teveel (ik geef slechts 1 handvol per schaap!)van geven. Dat zijn echte caloriebommen.

 5. bart schreef:

  @Specht: acht weken is mijn streefdoel ;-) In de praktijk ontworm ik ook maar drie a vier keer per jaar maximum. (procrastinatie, ’t is een gruwelijke aandoening ;-) )Wel systematisch onmiddellijk na het lammeren, daar ben ik behoorlijk consequent in, want dan steken de wormen ook een tandje bij. En ik wissel om de paar jaar van ontwormingsmiddel, helpt ook tegen resistentie.

 6. Pingback: Het einde van een tijdperk « Onder de appelboom

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.