zaadkist

Sommigen onder u, beste lezers, brengen ne mens spontaan op goede ideeën. Zo was er in februari de vraag van Sophie:

Hallo Bart en al wie dit leest,
ik ben al een tijdje op zoek naar een echte zaadkist of een plan/tekening om er zelf eentje te maken. Misschien hebben sommigen onder jullie ook al het boek Bramenwijn van Joanne Harris gelezen? Een van beide hoofdfiguren uit het boek bewaart alle mogelijke zaden mooi gerangschikt in een oude zaadkist. Ik stel mij voor dat dit een kist moet zijn die gemakkelijk kan afgesloten worden, heel veel verschillende vakjes heeft en toch verplaatst kan worden zonder dat alle verpakkingen door elkaar raken. Een beetje surfen op internet brengt mij meestal terug naar oude inboedelbeschrijvingen van notarissen en heeft mij geleerd dat dit lang geleden (vorige eeuwen) tot de standaard uitrusting/erfenis van vele plattelandshuishoudens behoorde. Echter nergens vind ik een afbeelding, laat staan een antieke echte zaadkist terug. Zijn er misschien lezers onder jullie die een origineel idee hebben of die weten waar zulke zaadkisten, liefst een authentiek exemplaar te vinden is? Je kan natuurlijk alle zakjes in een wijnkistje steken, zoals ik nu doe, maar eigenlijk zijn die te klein en misschien heeft iemand een beter voorstel?
Bedankt!

Ondertussen is het zaai- en plantseizoen stilaan op kruissnelheid gekomen, en bij het voor de tichtigste keer doorlopen van al die zaadpakjes om te zien wat er nu allemaal al mocht gezaaid worden, viel mij in dat één en ander toch wat beter georganiseerd kan worden als het op zaden bewaren aan komt. Want, ik geef toe, het is bijwijlen een zootje.

 

En toen dacht ik terug aan Sophie haar vraag. En sloeg ik zelf aan het googelen. ‘Zaadkist’ bleek inderdaad maar povere resultaten op te leveren, maar ‘seed box’ was al heel wat beter (vooral dan via de afbeeldingen want een seedbox blijkt ook een computerterm te zijn). Zoeken op afbeeldingen van ‘seed + box + DIY‘ (van Do It Yourself) leverde zelfs een kant en klare handleiding op om er zelf ene in elkaar te vijzen. Hoezee! (There you go Sophie!)
Na wat gesnuister in mijn reserve bakskes, plankjes en andere attributen bleek zelfs dat ik helemaal geen nieuwe plankjes in huis moest halen. Een extra grote wijnkist en wat andere resten konden perfect dienen. Enkel voor twee valiessluitingen moest ik even via de doe-het-zelf.

Enig gezaag, geschroef, geschuurpapier en ander aftekenen en afmeten verder was ’t al gereed zie! En voor de finishing touch met een restje behangerslijm een paar covers van oude zaadcatalogi (lang leve google) er op gekwakt.

Voila, mijn zaadkist, mét verdiep en met pin-up! Ik geef toe dat ik content ben. Bedankt, Sophie, voor het idee!

Dit bericht is geplaatst in moestuin met de tags , , , . Bookmark de permalink.

21 reacties op zaadkist

 1. J. schreef:

  O o wat moet het toch fijn zijn om goed te kunnen DIY-en!
  Wat een prachtig kistje.
  Vooralsnog lijkt mijn zaadkistje sprekend op foto 2 :).

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Waaaaaaaa geweldige pin up. En die geranium koer een schone cultivar? ;-)

 3. Eveline schreef:

  Dat is een mooie zaadkist, prachtig! Dat inspireert danig tot freubelwerk om ook zoiets moois te fabrieken. Ter verbetering van mijn zaad-schoenendoos heb ik dit jaar kartonnetjes gemaakt met de zaai-maanden jan t/m dec erop. Maar uiteindelijk zit alles bij april en mei….

 4. Elisa schreef:

  Ziet er allemaal erg goed uit

 5. tijdtussendoor schreef:

  Ik ben onder de indruk, knap zeg!

 6. onderdeappelboom schreef:

  Ha, wat een geweldig toeval, want één dezer ging ik het ook over mijn nieuwe half-zelf-gemaakte zaaddoos hebben! En die oude prenten zijn fantastisch :-)

 7. Ria schreef:

  Ja jongens, dat is echt wel vakmansschap en met die 2 mooie prenten erop, oogt het heel erg leuk. Het oog wil ook wel wat. Super!

 8. boer Thomas schreef:

  amai, schoon kistje! Dat moet ik hier dringend ook eens doen want nu is het 1 grote rommeldoos …

 9. boerenerf schreef:

  Superleuk.
  Ik heb de -ongetwijfeld ijdele – hoop dat ik volgend jaar ook de tijd ga hebben voor dergelijk gebricolleer.

 10. Tanja schreef:

  Amai! Die ziet er schoon uit! Dan doel ik natuurlijk op uw pin-up;) maar ook het de zaadkist mag er zijn! Complimenten! Net als J. vrees ik dat mijn zaadkist (rommellade) er meer uit ziet als foto 2. Elk jaar koop ik weer zaden die ik toch nog in de lade blijk te hebben… Ach ja, ge moet ook wat te wensen over houden;)

 11. bart schreef:

  @J. : ’t blijft toch maar simpel timmerwerk hoor, moeilijk is dat allemaal niet.
  @natuurlijk-rijk: beemdooievaarsbek, maar ik kan dat nooit onthouden (heb het nu ook weer moeten opzoeken), mijn geheugen doet soms raar
  @Eveline: inderdaad! Ik was ook eerst van plan om 12 vakjes te maken, maar toen bedacht ik dat het meeste voor april-mei is en voor de rest wat vroege en late. Dus gewoon 6 grote vakjes gemaakt en voor de rest wat kleinere. Kan ik al bloemen en groentenzaden uiteen houden.
  @Elisa: Het is ondertussen zelfs nog niet uiteen gevallen!
  @Tijdtussendoor: wacht tot ik écht mijn best begin te doen! ;-)
  @Onderdeappelboom: ik ben toch benieuwd, dus zeker posten!
  @Ria: bedankt!
  @Boer Thomas en boerenerf: tijd voor maken mannen! Op een avondje tijd is het gepiept.
  @Tanja: is ze niet beeldig? :-) Ik had hier hetzelfde probleem: vier pakjes worteltjes, twee pakjes basilicum,… Hopelijk vanaf nu opgelost :-)

 12. boerenerf schreef:

  Op een avondje is het gepiept? En gij peist dat! Ik moet eerst al tijd vinden om wijnkistjes te kopen, dan tijd vinden om de wijn die er in ligt leeg te drinken en pas dan kan ik er aan beginnen. Aangezien we hier geen van beide grote wijndrinkers zijn kan dat maanden duren ….

 13. bart schreef:

  @boerenerf: mits enkele gerichte uitnodigingen kan een en ander nog altijd tot een avond beperkt worden. Ge moet de juiste maten hebben, dat wel ;-)

 14. AnneTanne schreef:

  Zoonlief gaat je eeuwig dankbaar zijn.
  Al jaren prijkt dit zadenkistje op zijn kerst-verlanglijst, maar wegens toch-wel-duur-voor-wat-het-in-feite-is, is het daar door nog geen enkele goedgeefse ziel afgehaald. Nu wordt het vervangen door een link naar dit blogpostje, wellicht dat dat meer effect sorteert!

 15. Buikberg schreef:

  Tip overgebracht aan meneer buikberg :-)

 16. bart schreef:

  @Annetanne: de handige nonkels en tantes kunnen zich te buiten gaan! Hopelijk eindigt je zoon niet met vier zaadkisten volgende kerst ;-)
  @Buikberg: die heeft dat in een half uurtje geklaard.

 17. Kadee schreef:

  En wat is de beloning voor Sophie (afgezien van een vermelding op je blog?!)?

 18. bart schreef:

  Hetgeen waar ze naar op zoek was Kadee: een handleiding om zelf een zaadkist te maken én een hoop afbeeldingen ervan als ze de links volgt.

 19. Sophie schreef:

  Amai Bart, sjieke dinges! En ik zit hier met beschaamde kaken want nu blijkt hoe lang het geleden is dat ik nog eens langs jouw website gepasseerd ben… bedankt voor al het opzoekings en knutselwerk en de handleiding! Na de zomer (of als het ne keer lang regent) ga ik dat zeker uitproberen.

 20. Annemiek schreef:

  Wat een prachtge kist! Daar moet ik ook eens voor gaan zitten :)
  Leuke site ook, ga ik zeker volgen.

  groeten Annemiek

 21. Liesbeth schreef:

  Bedankt voor alle mooie en goeie tips. Dat had ik zeker even nodig om weer bij te komen middenin mijn eerste moestuin jaar. Voor u allen een tip die een zaadkist willen maken: zoek noooooooooit maar dan ook echt noooooooooooooit op zaaddoos in Google… (pin-ups genoeg dan opeens)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.