een klein mirakel

Tenminste, dat is wat verondersteld wordt momenteel plaats te vinden in de zestien zeventien eieren die sinds deze morgen in een rechte lijn richting kuiken gezet zijn. Oooooh spannend en al! Kuikentjes! Pluis! Veel!
Maar ik besef dat hier enige stappen duiding overgeslagen zijn, en u mogelijkerwijs met enige pertinente vragen zit. Meerbepaald de volgende:

Zestien eieren? Hoezo zestien eieren? Waar haalt hij nu ineens zestien eieren tevoorschijn? Ik dacht dat zijn Brahma-hen met moeite een ei uit haar gat geperst wist te krijgen? En wat bazelt hij daar over ‘in een rechte lijn richting kuiken gezet’? Gaat hij ze zelf uitbroeden miskiens?

Welnu: Shiva is wel degelijk op kruissnelheid gekomen wat eitjes leggen betreft: elke dag eentje, properkes gelegd in de hoek van het kippenhok waar dat vooral helemaal de bedoeling niét was: zo ver mogelijk van de deur af. Derhalve moet ik dagelijks mijn persoonlijk welzijn blootstellen aan mogelijke charges van Brahma, met voorsprong de meest woeste haan die hier ooit gehuisd heeft. Maar ne mens moet er iets voor over hebben natuurlijk, voor een vers gelegd eitje. Zo’n dagelijks ei is evenwel net iets meer dan wat wij gemiddeld op doen aan eieren, jammer dus dat ze nog totaal niet de neiging heeft om te broeden. En zo rijpte het plan om (ook door de blijde tijdingen op doe het beter zelf) een klein broedmachientje aan te schaffen. Dan kunt ge eieren veranderen in kippen en kip eten in plaats van ei! Véél lekkerder! Niet te lang getreuzeld en op het interwebs een Cleo motorbroeder besteld, basic maar volgens de bevoegde doe het zelver doet het wat het verondersteld wordt te doen: eitjes omtoveren tot kuikens. Meer moet dat niet zijn.

Let wel, ‘ the machine has good reputation from the peasants in the rural area of eastern European countries‘ zo valt bovendien te lezen in de -in aandoenlijk Engels opgestelde- handleiding bij het apparaat. En als ze er in the rural area of eastern European countries content van zijn, wie zou ik dan zijn om dat niet te zijn!?
Ondertussen werden de verzamelde eitjes netjes bij ongeveer 10°C bewaard, en dagelijks twee keer gedraaid. Gezien de beperkte houdbaarheid van broedeieren mikte ik op tien stuks, om dan de boel in gang te steken. Maar ziet, kwam ik zondag toch wel Bob Restiaan niet tegen zeker, toevallig in gezelschap van 11 kakelverse broedeieren van Zilverbrakels. Voila, had ik ineens zestien broedeieren en kon zondagavond gelijk het machien in gang om er deze morgen de eitjes voorzichtig in te leggen (en om drie uur deze namiddag nog rap het versgelegd exemplaar van vandaag er bij :-) ).

Vandaag en morgen mag ik de eitjes nog niet draaien, maar vanaf dan is het twee keer per dag, tot dag 18. Vanaf dan is het nagelbijtend afwachten of we tot ‘little poultry‘ geraakt zijn, combining with usual cultivation habit en al! Azo wijs maat!

Dit bericht is geplaatst in dieren, in eigen tuin met de tags , , . Bookmark de permalink.

15 reacties op een klein mirakel

 1. Andy schreef:

  Ah, dat wist ik zelfs niet, dat de eieren de eerste 2 dagen niet mogen gedraaid worden. Veel kwaad zal het niet kunnen, want ik heb dat wel gedaan… Ik heb ook een kommetje water op die rooster gezet om het vochtgehalte hoog te houden, maar misschien heb je het reservoir onder de rooster gevuld ? Mijn ervaring was dat het water onderaan na 21 dagen bij 37° toch niet meer zo vers riekt, en dat is moeilijker uit te spoelen terwijl er eieren op de rooster liggen. Een kommetje op de rooster kan je makkelijk eens uitwassen. Enkel 2 dagen voor het kippen van de eieren giet ik extra water door de rooster om het vochtgehalte nog te verhogen. Veel succes !!

 2. J. schreef:

  Wat spannend!
  Succes!
  (by the way: de links doen het – althans bij mij – niet).

 3. boerenerf schreef:

  ik betwijfel wel of den Bob vree content ga zijn dadde gij van plan zijt zijn zilverbrakels op te smikkelen.
  Wij zijn hier ondertussen ook in volle aftelmode: donderdag (net op tijd voor pasen)zou het zo ver moeten zijn en mijn kippenren is nog niet eens af!

 4. specht schreef:

  18 dagen? De broedduur is toch 21 dagen. Mijn ervaring is dat de vroegste er vanaf dag 20 beginnen met het kippen en de laatste vanaf dag 22. Volgens mij moeten de eieren ook de eerste 2 dagen gekeerd worden. Maar uiteindelijk maakt dat niet zoveel uit. Kippen keren niet alle dagen alle eieren 2x. Maar gemiddeld genomen is elk ei per dag 2x gekeerd. Het keren heeft trouwens meer te maken met het doorhangen van de dooier dan met de temperatuurverdeling over het ei.
  Trouwens eveneens leuk en educatief voor de kinderen is een schouwlamp. Een bloempot met een voldoende groot gat (niet te groot) en een lamp zijn alles wat je nodig hebt. De bloempot omgekeerd zetten, ei in het gat en de lamp onder de bloempot. Je ziet het kuiken zo zitten. Als je dit na enkele dagen broeden doet zie je de bloedvaten die gevormd worden en het kleine embryo. Je voelt je direct een beetje gynecoloog…

 5. bart schreef:

  @Andy: goede tip van dat potteke water, want ik vind het bovendien niet zo makkelijk om te zien of er onderaan nog water zit of niet.
  @J.: inderdaad, bij mij ook niet meer. Nochtans de juiste links. Andy, werk aan de winkel maat!
  @Boerenerf: ik zal ze nu ook niet allemáál op eten hé, toch op zijn minst een stuk of drie hennen over houden en een haan :-)
  @Specht: vanaf dag 18 moet (mag?) je ze niet meer draaien volgens de handleiding. Anders raken die beesten te veel in de war zeker? Die schouwlamp is een goed idee, ga ik doen!

 6. willem schreef:

  ze hadden zondag toch zilver/goudbrakel kuikentjes mee ook ? (maar een halve euro/stuk was te duur zeker ;oP

 7. bart schreef:

  Willem, het overmatig enthousiasme van een nieuw broedmachien te hebben zeker? Na een paar debacles zal ik wellicht het zekere voor het onzekere kiezen als ik de keuze krijg tussen kuikens en eieren ;-) (eieren waren 0,25€ per stuk overigens, dus wellicht ben ik op het eind duurder uit dan had ik kuikens gekocht… :-) )

 8. Loko Tosh schreef:

  awel Bart, gij zij gij nogal ne krak zeg :)

 9. bart schreef:

  @Loko Tosh: ik dacht dat de prégepensioneerden tot minstens 9 uur van het internet af moesten blijven?!? Allezjoep, terug achter uw zjatte kaffie!

 10. Pingback: Kuikens! « Boerenerf

 11. Loko Tosh schreef:

  @Bart: af en toe mag ik langer opblijven :)

 12. Pingback: regel eens een clio broedmachientje bij | De eigenwijze tuin

 13. Loko Tosh schreef:

  Kip nummer twee (die kleine zwarte die altijd over de draad vliegt) heeft deze morgen haar nest verlaten met 8 kuikens (5 eieren zijn niet uitgekomen). Kip nummer één (die bruine) loopt al een maand te klokken met zes kuikens (van de 8 eieren). Nog twee broedsels in de pipeline.

 14. bart schreef:

  Hier is Shiva ‘door haar ei gezakt’: enkel nog een lege eischaal teruggevonden. Van de inhoud geen spoor. Al geroofd? Shiva zelf opgeslokt? Geen idee.

 15. Loko Tosh schreef:

  Misschien was de eischaal te broos of Shiva te brut en is het ei gebroken, het is dan zeer normaal dat een kip de resten oppeuzelt; uiteindelijk heeft ze er toch veel energie in gestoken, al wat te recupereren valt, wordt gerecupereerd.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.