een boskieken

Oei. Laetiporus sulphureus. Zwavelzwam in het nederlands, Chicken of the Woods in het engels. Doorgaans vind ik  kiekens leuk, maar deze had ik toch liever niet gezien in mijn tuin. Want dit type boskieken is een parasiet van loofhout die de boom langzaamaan laat rotten en zo uitholt. Naar het schijnt eetbaar, zou naar kip smaken zelfs, maar ik ben toch niet onmiddellijk van plan om te proeven want er blijkt toch enige twijfel te zijn ivm mogelijke allergische reacties.

Soit, een van onze (hele) mooie oude kerselaars zit er van onder tot boven vol mee, een aftakelingsproces dat al vele jaren aan de gang is maar steeds duidelijker wordt. Of de zwam daar oorzaak of gevolg van is is een open vraag. Maar niettemin, vele jaren zullen hem wellicht niet meer beschoren zijn. Jammer…

Dit bericht is geplaatst in paddestoelen met de tags , , . Bookmark de permalink.

9 reacties op een boskieken

 1. the666bbq schreef:

  amai, daar kunde met vier man anders toch al eens goe van eten precies…
  3 foto’s zeggen meer dan 1
  geen pillekes van de boomdokter voor deze karakterboom ?
  mooie toekomst als liaanroos/…/drager misschien of worden ze daar te zwak (gevaarlijk) voor eens dood en rot ??

 2. Loko Tosh schreef:

  als hij niet te ver doorgerot is kan je nog hout oogsten om te beeldhouwen of … schitterend brandhout ook :)

 3. bart schreef:

  @the666bbq: Ze kunnen vruchtlichamen tot tien kilo produceren volgens ’t interwebs, dus inderdaad genoeg voor een modaal gezin :-) . De boom is niet meer te redden (ik heb er al een bevriend boomverzorger naar laten kijken), maar is eigenlijk voor een fruitboom al heel oud. De natuurlijke gang van zaken eigenlijk. Gelukkig hebben we tien jaar geleden al voor nieuwe aanplant gezorgd, dat zijn ondertussen ook al flinke bomen aan het worden. Maar in afwachting mag hij staande sterven, want hij staat op een veilige plaats (alleen de schapen kunnen een dreuntje verwachten als hij het plots zou begeven) dus voorlopig geen sloopplannen.
  Loko Tosh: ik vrees dat hij al te ver heen is voor gebruikshout (zie ook eerdere berichtgeving. Dus inderdaad, ooit goed voor de stoof wellicht.

 4. Nico schreef:

  Staand dood hout brengt heel veel leven met zich mee: tal van insecten, vogels, eekhoorns… kunnen er een schuil- of woonplaats in vinden. Kwestie van het positief te bekijken, he!

 5. Loko Tosh schreef:

  jaaa, dood hout leeft :D

 6. specht schreef:

  Wij hebben ook zo ne kerselaar met net diezelfde zwam. De boom was ooit beschadigd geraakt door de wind/storm/bliksem, en werd nadien door de zwam geïnfecteerd. Ondertussen heeft hij dit al een jaar of tien en staat nog altijd recht. Hij is er niet op verbeterd, want de kersen worden jaarlijks ook aangetast door Monilia . Maar toch halen we er jaarlijks nog een paar kilo kersen van. En dus laat ik hem staan. De opvolging is ook reeds geplant (inderdaad met ‘t’), vanaf het moment dat deze groot genoeg zijn, leg ik hem neer zodat hij bij een volgende storm de andere bomen niet kan beschadigen.

 7. bart schreef:

  @Niko: allemaal goed en wel, maar moet dat dan per se de mooiste boom van m’n tuin zijn? Kan dat dan niet dat scharminkel van een conférence zijn dat amechtig aan het leven klampt en er meer als een uitgeschoten weidepaal uitziet dan als een boom? Allez, ik zeg maar hé.
  @Lokotosh: …omdat het voedsel geeft. Aan plant en dier. Aan de zwam en de mier. Maar toch liever niet hier want het doet mij geen plezier.
  @Specht: ik ben hem vandaag met de spade te lijf gegaan en heb de hele paddenstoel er af gehakt, kwestie van niet teveel rondzwevende sporen te creëren die mijn andere fruitbomen te grazen nemen. De inwendige zwamdraden doen natuurlijk lekker verder ondertussen :-(

 8. Janine schreef:

  Jee, wat jammer….maar; niets aan te doen…survival of the fittest? ;-)

 9. Kristof schreef:

  Die kerselaar ziet er nog relatief goed uit, hij/zij zal nog wel een jaar of 20 blijven aftakelen. Bij eiken kan deze aftakelingsfase 50 tot 100 jaar duren !!
  Rustig laten doen zou ik zeggen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.