haastige spoed, ’t is weeral niet goed

Toeme toch! Komt er van natuurlijk, te gehaast om ’t broedmachientje eerst deftig te laten proefdraaien, teveel vertrouwend op het nauwgezet plichtbewustzijn van de werkmensch van vreemde mogendheden. Zij worden namelijk geacht de thermostaat van de ‘Clio Motorbroedmachine’ correct af te kunnen stellen, zodat ons, decadente westerlingen, niks anders te doen staat dan er de eitjes in te schuiven en rustig af te wachten. Meer dan ten gepasten tijde de broedeieren 180° draaien en het water aanvullen durft de modelarbeider immers niet te verwachten, al helemaal niet dat wij gevoelige mechanische instellingen tot een goed einde zouden kunnen brengen. Meer nog, ervan overtuigd dat we de boel toch maar naar de filistijnen zouden helpen wordt de Clio Motorbroeder heden ten dage zodanig geconstrueerd dat ge er zelfs niks meer aan kúnt regelen, als simpele ontaarde kapitalist. Zo welmenend zijn ze, onze oosterse broeders en zusters!
Nochtans, eerdere ervaringen hadden mij al geleerd dat ze er wel eens de kantjes durven aflopen, dus ook nu had ik er niet blind op mogen vertrouwen dat deze Boris niet al te zwaar in de водка gehangen had en de vijs iets te diep ingedraaid. Djutoch! Helaas viel mijn euro veel te laat, en was het kwaad al geschied: 40°C bleek de temperatuur te zijn. Vééls en vééls te veel in vergelijking met de optimale 37,6 à 37,8°C. Ziet van hier dat het geen ‘denderend succes’ geworden is. Maar, miraculeus genoeg: twee brakelkuikens zijn levend, gezond en wel geheel zelfstandig uit het ei gekropen en doen het ondertussen al een paar dagen wonderwel. De rest daarentegen is na ruim 23 dagen, vrees ik, al lang morsdood.

Doembeelden van het heen en weer versturen van een defecte broedkast dienden zich aan, met uiteindelijk een toch niet naar behorend functionerend exemplaar als worst case scenario. Een norse en onwillige verkoper zelfs, die van geen terugname of garantie wilde weten, ge zult altijd zien! Maar warempel, een simpel telefoontje naar meneer Keiser van kooien.be volstond al om mij geheel en al gerust te stellen: ofwel bracht hij de broedmachine voor mij in orde, ofwel – nog veel beter- legde hij mij eventjes uit hoe ik dat zelf kon doen. Want blijkbaar zijn onze communistische vrienden zodanig overtuigd van onze technische onkunde dat ze de boel niet eens heel erg diep verstoppen.

Even ten geleide van wie voor hetzelfde probleem komt te staan en google-gewijs op deze pagina terecht kwam: pulk de silicone uit de gaatjes aan de zijkant van het grijze doosje bovenop de broedmachine (zwarte pijltjes).

Draai de schroeven die hieronder verborgen zitten los en draai het deksel voorzichtig om zonder draden los te trekken. Vooraan in het midden zit een blauw elementje met daarin een schroefje (rode pijl).

Om de temperatuur met 0,3°C te doen dalen draai je dit 180° naar rechts, om de temperatuur te doen stijgen met 0,3°C draai je 180°C naar links. Enig geschroef, kastje weer toedraaien, en klaar! Dju toch, had ik dat in eerste instantie gedaan… (leren kost geld, zegt mijn veearts dan – ik heb een slimme veearts).

Gelukkig is daar nog ons Shiva, de sloor, die – goed wetende dat mensen daar toch niks van bakken- uit pure compassie zelf maar een ei (één!) is beginnen uitbroeden. Kwestie van eens en voor altijd duidelijk te maken wie hier tenslotte écht bevoegd is om eieren tot kuikens om te vormen.

Maar niet zonder een bijzonder misprijzende blik in my general direction, ziet dat van hier.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , , . Bookmark de permalink.

12 Responses to haastige spoed, ’t is weeral niet goed

 1. Loko Tosh schreef:

  Alle begin is moeilijk, volhouden Shiva en Bart

 2. Andy schreef:

  Zelfs 2 levend bij 40 ° ? Dan steekt het broeden echt niet zo nauw zoals ze zeggen. Ik had het model gekocht met opgebouwde regelknop om zelf de temperatuur te kunnen instellen, maar de schaalverdeling die erop geplakt was, was enkel ter versiering, ik heb hem ook zelf moeten “calibreren”…

 3. the666bbq schreef:

  dat zijn er dan twee die zich genetisch niet lenen voor de trage garing ;-)
  misschien hier toch ook maar eens nen haan bij in het hok steken (dan moet ons alpha-kiek tenminste niet meer doen alsof)

 4. Koen schreef:

  Ik heb een Brinsea Octagon 20: eieren erin, water af en toe bijvullen en na 21 dag kuikens eruit halen.
  Ding werkt echt perfect met een slaagpercentage van bijna 100% van de bevruchte eieren.

  Wat de broedende kip betreft zou ik het ei eronderuit halen en kalkei in de plaats. Wat eieren opsparen en er binnen enkele dagen alles tegelijk eronder leggen.

 5. J. schreef:

  Shiva Rules!

 6. meneer boerenerf schreef:

  De techniek, prachtig als het macheert. In alle andere gevallen is het zwaar sakkeren.
  Heel jammer van de andere eieren.

  Zoals Koen al aangaf, ge kunt altijd wat extra eieren onder shiva haar gat schuiven. Als ze nog maar 1 dag op dit ei zit kunt ge die andere eieren er gewoon bijleggen. Zit ze er al langer op dan ga je het inderdaad moeten doen zoals Koen beschreef. Want ne keer er kuikens beginnen rond te lopen laten hennen meestal de resterende eieren in de steek.

  Wij zitten opnieuw met een broedende hen. De domme kiek zat op een vals ei te broeden. Ik snel, snel via de vereniging nog kriel eieren bemachtigd. Ik zal er nog ne keer ne post aan wijden.

  Alle broedende kippen hebben trouwens zo nen blik. En koude eieren die onder hun gat geschoven worden appreciëren ze niet. Handschoenen aandoen Bart!

 7. onderdeappelboom schreef:

  Ik leer hier bij… Meende deze morgen ook een broedende kip opgemerkt te hebben (ze zou ook aan het leggen kunnen zijn, maar haar diepe gegrom deed meer aan broeden denken). Vanavond dus snel de 3 eitjes uit de keuken terug onder haar gat schuiven! (en waarom heb ik nu toch net 12 eieren weggegeven…)

 8. natuurlijk-rijk schreef:

  Ik blijf erbij dat het veel leuker is om uw eieren door een kip te laten uitbroeden. Mijn 16 kuikentjes mochten vandaag voor ’t eerst naar buiten, onder het toeziend oog van de 5 mama’s, wat hadden die even stress , verslagje volgt nog.

 9. willem schreef:

  Hopelijk zal het 9-jarige kindje dat aan het einde van de lopende band 10 uur per dag potentiometerkes staat goed te draaien, nu voldoende stokslagen gekregen hebben. De naam van het Bedrijf schade toebrengen door zo’n inferieure kwaliteit af te leveren !

  PS als ik goed kijk, zit er een gaatje in het plastiek deksel net op de juiste plaats…
  Maar je hebt gelijk: als er aan een toestel iets scheelt: altijd _eerst_ openvijzen, en _dan_ pas de handleiding er eens bij nemen.

 10. bart schreef:

  @Loko Tosh: een pintje per dag houdt ons aan de slag!
  @Andy: ik heb het model met rood deksel gekregen, wat je volgens de handleiding niet hoeft bij te regelen…
  @the666bbq: zou hun nageslacht nu ook bij 40°C moeten? Hebben we hier te maken met de eerste adaptaties aan de opwarming van de aarde? De nieuwe orde?
  @Koen: eieren opsparen is een goed idee, ware het niet dat Shiva onze enige hen is momenteel. Dus wachten op nieuwe eieren zou wel eens lang kunnen duren :-)
  @J.: Ha ge weet het! De beste hen van het westelijk halfrond, zonder enige twijfel.
  @Meneer boerenerf: mijn handschoenen liggen al klaar voor als haar kuiken gekipt is, dan ga ik het haar zo rap mogelijk afpakken zodat ze opnieuw aan de leg gaat. Voor het kuiken waarschijnlijk ook de beste optie, want het stikt momenteel van de eksters die maar al te graag een kuiken meepikken. Maar ’t ga stuiven vrees ik…
  @onderdeappelboom: ze grollen gelijk een velociraptor. Halve dinosaurussen zijn het, kippen.
  @Natuurlijk-rijk: wel, ik vind het eigenlijk wel leuker om de eitjes zelf uit te broeden, zo ben je toch van veel dichterbij betrokken. Maar wel een stuk makkelijker om het door de kippen te laten doen, dus wat mij betreft gaat Shiva haar gang maar…
  @Willem: gezien het apparaat in kwestie geen serienummer draagt kan de schuldige niet persoonlijk ter verantwoording geroepen worden. Ik mag dan ook veronderstellen dat de voltallige fabriek hier voor zal opdraaien! Dat gaatje vind ik trouwens veel te onbetrouwbaar. Zomaar in het blinde weg met mijn toernevies in het tere binnenwerk van mijn machientje zitten koteren, ik mag er niet aan denken! Overigens had ik het ‘instruction book of incubator’ wel degelijk van a tot z gelezen, zo neurotisch ben ik wel. En daar staat zeer nadrukkelijk: ‘ All the parameters of this machine have been debugged and tested at the factory. The users can not debug any parameter, for any change or modification on the operation may make the machine unworkable or cause loss to the users’. Ge zou toch bang worden van minder, en wijselijk al uw toerneviezen uit alle betreffende gaatjes houden me dunkt!

 11. moustache schreef:

  Net een dood kuikentje van onze natuurlijke broedmachine (de hen dus…) weggenomen. Spaitig.. Hopelijk komt het met de andere 5 eitjes wel goed. Morgen zullen we het weten zekers ?

 12. Loko Tosh schreef:

  En nog een kip, deze keer met één kuiken! Eigenlijk ben ik fan van die uitvinding van de natuurbeheerders en bosmannen waar ook de belgische politiek gretig gebruik van maakt: nulbeheer, jawel, wat de natuur zelf doet, doet ze goed, izntit?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.