my my hay hay

Pissarro - de hooioogst

Ik moet -tot mijn schande- bekennen dat het járen geleden is dat ik zelf gehooid had. Maaien en vervolgens alles naar een grote hoop afvoeren om daar te laten weggisten was jarenlang de standard procedure, I’m affraid. De moderne tijd en het bijhorend gejaagd leven, weetwel. Maar nu ik -verstand komt met de jaren- over wat meer tijd beschik, is het er weer van gekomen (halftime heerst!). Ambachtelijk met de bromvlieg maaien, vervolgens twee keer per dag keren, ’s avonds op hoopjes om het ’s morgensvroeg weer uit te spreiden en dan maandagavond de voldoening om het poeierdroog met de hooivork op de hooizolder te kunnen steken. Het hobbyboerken in mij beleefde hoogdagen, dat spreekt. En deze winter kunnen de schaapjes het dan wegmalen.

waar zijn die wulpse deernen als ge ze van doen hebt?!

Niet machinaal geperst, dus het ligt er bij als een zalig zacht (maar jeukend) bedje van een achttal kubieke meter, smekend om wulpse deernes die er in komen rollebollen. Waar zijn ze als ge ze nodig hebt!?!

de helft gemaaid

Wat er nu ligt is enkel de opbrengst van het ‘onderste deel’ van de tuin. Boven op de helling staat nog eens zo veel gras-bloemen mengsel te wachten om dezelfde procedure te ondergaan. Als het een beetje mee zit is dat voor begin juni, mits het regenseizoen dan niet begint… (maar de vier liter/m² van vandaag waren welkom, zeer welkom, mij hoor je niet klagen)

nog te maaien

Dit bericht is geplaatst in in eigen tuin met de tags . Bookmark de permalink.

15 Responses to my my hay hay

 1. natuurlijk-rijk schreef:

  Met de hooivork op de hooizolder gestoken, dat is voor de echte!!! Schoon die onderste foto met zo’n paadje ertussen, vinden de kids geweldig, allé hier toch, maar dan met een pak minder bloemen. Tot mijn verbazing staan er op de schapenwei bvb meer boterbloemen dan in mijn hooiveldje waar ik alles eigenhandig afvoer.

 2. boerenerf schreef:

  Wi zitten hier momenteel nog in de ‘maaien en vervolgens alles naar het containerpark afvoeren’, ‘maaien en vervolgens alles op een grote hoop laten gisten’ gaat hier ne grote stap voorwaarts zijn!

 3. J. schreef:

  Oooohhh! Echt hooien! Wat gaaf!
  Ik kan me dat nog herinneren van toen ik klein was. Met paard en wagen. En van toen ik iets groter was: het rollebollen :). Geweldig.

 4. Loko Tosh schreef:

  Hooi werd gebonden met droge grasstrengels, hooi binden met hooi dus. Daarvoor neem je de hoeveelheid hooi die je wenst op de binden en je neemt wat hooi dat je in een lange streng draait en daarmee pak je de hooibundel in. Met wat oefenen en/of deskundige hulp van iemand die het kan, ben je daar rap handig in. En zo heb je hapklare “balen” voor de winter.

 5. madame boerenerf schreef:

  Die wulpse deernes lopen in Barcelona rond :-)

 6. hildeken schreef:

  Die wulpse deernes kunnen toch geen probleem zijn?? (waar is da feestje, hier is da feestje…).
  Zeg maar zo (veel) boterbloemen da’s toch niet goed voor de beestjes?

 7. chelone schreef:

  Het ziet het daar allemaal nog erg groen uit bij jou!
  De hooiboer in jou, het moet een genoegdoening zijn geweest.

 8. AnneTanne schreef:

  Ik krijg goesting om hier ook vandaag al te beginnen maaien in plaats van donderdag pas…
  Misschien moet ik dat dus toch inderdaad maar doen, want er is hier voor morgen wel regen voorspelt, maar ondertussen geloof ik daar al lang niks meer van…

 9. Loko Tosh schreef:

  hoera hoera de laatste twee broedende kippen zijn gisteren, één met één, en de andere met vier kuikens, tevoorschijn gekomen.

 10. Janine schreef:

  *ruikt hier het hooi nog*
  Heerlijk om daarin te snuffelen ;-)

 11. bart schreef:

  @natuurlijk-rijk: maar jeuken dat dat doet man, die hooisnippers die naar beneden dwarrelen en overal tussen kruipen :-) Dat er op de schapenwei meer boterbloemen staan is vrij logisch: schapen vinden scherpe boterbloem niet zo lekker en ontzien ze dus, waardoor ze extra kunnen uitbreiden
  @boerenerf: afvoeren lijkt me nochtans meer werk dan alles op een grote hoop gooien, eigenlijk. :-)
  @J. : paard en wagen zou hier wat overkill zijn, gezien de beperkte hoeveelheid :-)
  @Loko Tosh: heb je daar een voorbeeldje van? Ik zou het wel eens willen proberen met de volgende maaibeurt.
  @Madam boerenerf: Ik was niet mee tot ik deze morgen het ochtendnieuws hoorde op de radio (voetbal is de ver van m’n bed show :-) )
  @Hildeken: ze vinden boterbloemen niet zo lekker, maar schadelijk is het bij mijn weten niet.
  @Chelone: nochtans, veel rosse plekken hoor. Hoog tijd voor veel en malse regen!
  @Annetanne: ik vrees dat je wel ‘ns gelijk zou kunnen krijgen, de regen is allemaal voor de Westvlamingen precies :-(
  @Loko Tosh: vijf keer kip eten in het vooruitzicht! Njam!
  @Janine: inderdaad een heerlijke geur. Als ik nu mijn koterijen binnenstap dan valt de geur zó over je! :-)

 12. Pingback: Coiffeur « Buikberg

 13. meneer boerenerf schreef:

  @bart,
  dat afvoeren is inderdaad meer werk maar momenteel nog geen plek voor de hoop. Barcelona was voor Primavera sound festival, niet de voetbal.

 14. Loko Tosh schreef:

  @Bart: neen, geen voorbeeld, wel enkele vage herinneringen … ik meen me te herinneren dat de vlasbinders dezelfde techniek gebruikten om hun vlas op schoven te zetten.
  @Bart ten taweede: in ’t totaal 21 kuikens bij vijf broedkippen. Ik likkebaard al, maar de beer is nog niet geschoten :)

 15. Jo van Hulzen schreef:

  Hooi is een geweldig product. Jaren geleden heb ik in een ”boek” van een uwer landgenoten (de Dappere) gelezen over het nut van hooi. Sinds die tijd gebruik ik hooi om mijn moestuin te bedekken. Plm 15 cm dik op de plekken waar ik koolsoorten en bonen plant of zaai. Hoef nooit meer water te geven, geen vuiligheid op de planten van het opspattend regenwater en ik kan gewoon op mijn al wat oudere knieen rondkruipen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.