de korenbloemborder

’t Is werkelijk gruwelijk, beste lezer, hoe de foto’s zich de laatste tijd ophopen op mijn PC, in het  speciaal daartoe aangemaakt mapke. En de bijhorende explicaties in mijn hoofd, eveneens in een vakske apart. Het omzetten naar een vertelsel op deze blog, daar zit de bottleneck. Want het is zomer, en dan wil een buitenmens al eens buiten zitten. Tot het donker wordt. Of toch tot het tijd wordt om het hoogdringend puin ruimen aan te vatten (drie kinders kunnen wat aanrichten), brood te bakken, eten te maken, huishoudeken te spelen, boeken te lezen, andermans blog te bezoeken en nog zo verschrikkelijk veel dingen die ik zou willen doen. En dan is het al gauw elf uur, en ontbreekt de fut om nog een kwartiertje mededelingen te plegen. Maar ziet, vanavond schraap ik mijn moed bijeen en bericht ik u allen over het wonder van de korenbloemborder. Al gebiedt de eerlijkheid toe te geven dat het hier in hoofdzaak een gemengde korenbloem –  bolderik border betreft, met daartussen nog vanalle ander gewas.

Wat er daar niet allemaal in zoemt, zuigt, bijt, klimt, zweeft en gewoon van passage doet, ge houdt dat niet voor mogelijk. De overgrote meerderheid ondankbaar snel, maar in de marge wil er wel eens eentje een paar seconden blijven zitten, lang genoeg voor een foto.

Zweefvliegen natuurlijk. Massa’s. Grote, zoals deze hier boven, maar ook kleintjes. Zo op het eerste zicht een vijftal soorten, maar wellicht veel meer.

En vlindertjes, zoals dit dikkopje.

En juffers, die -denk ik- eerder in de bloembezoekers geïnteresseerd zijn dan in de bloemen zelf.

Gelukkig ook bijtjes, want daarvoor had de Provincie West-Vlaanderen dat wel allemaal georganiseerd, dat gratis blommenzaad. Maar de meerderheid van die bijen zijn veel te rap om te fotograferen, om van de minstens drie hommelsoorten nog maar te zwijgen. Laat staan van de insecten waarvan er maar een paar exemplaren in de border huizen, en die ik dus al helemaal niet opmerk. Of van het leger dat zich niet zo zeer op de bloemen, maar op de etage daar onder, stengels en bladeren, ophoudt, zoals dit goudoogje.

Het is waanzin. Volgend jaar zaai ik mij minstens 50 m² bloemenweide in, wees gerust.

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

18 reacties op de korenbloemborder

 1. Heidi schreef:

  Waw. Zo’n sjieke foto’s!

 2. muggenbeet schreef:

  zo’n schoon foto’s en gezapige teksten blijven altijd plezierig om te bezoeken.

 3. madame boerenerf schreef:

  Schoon! Ik heb welgeteld al 2 korenbloemen gespot in onze tuin maar tis een begin hé.

 4. Marta schreef:

  Jeugdherinneringen… lang geleden toen wij van school kwamen – te voet, dat spreekt – langs de korenvelden, groeiden er ontelbaar veel korenbloemen. En toen al waren het mijn lievelingsbloemen, en die kleur dan!
  Dank voor je prachtfoto’s!
  Marta

 5. Ria schreef:

  Op onze lavendelborder is het volle bedrijvigheid. De bijen vliegen op als ik passeer en doen gewoon weer verder als het obstakel voorbij is. Mooi om te zien!
  Jonge, jonge, wat een mooie foto’s!

 6. tina vervloet schreef:

  kei sjieke foto’s, amai!

 7. Zoals de reclame op tv gaat: 4 uur, korenbloem, dat zouden meer mensen moeten doen :-D

 8. Heel mooie foto’s! (met een macrolens?)
  Korenbloemen zijn één van mijn lievelingsbloemen, naast papavers.

 9. Angelika schreef:

  Mooie combinatie korenbloem en bolderik. Heerlijk om naar je foto’s te kijken.
  En tijdgebrek … heel herkenbaar.
  Groet,
  Angelika

 10. natuurlijk-rijk schreef:

  Mijn bloemenakker heeft serieus geleden onder de hoeveelheden liters water. Derhalve staat de bolderik er uitgeregend bij. Gelukkig brengen de korenbloemen en de gele ganzebloemen nog wat kleur en insectjes-gewriemel.
  Prachtige foto’s alweer, chapeau!!!

 11. onderdeappelboom schreef:

  *stort zilte tranen om het geringe aantal berichtjes hier…* (maar deze mooie korenbloemen maken wel veel goed ;-) )

 12. tijdtussendoor schreef:

  Blij te horen van een ander mens zijn drukte… voel ik me niet zo alleen ;))
  Knappe beelden!

 13. janus schreef:

  het westvlaams blommenzaad doet het blijkbaar beter in oostvlaanderen dan in westvlaanderen. zoveel korenbloemen zijn er hier niet uitgekomen. dat dikkopje is trouwens een groot dikkopje, maar ik ga der van uit dat je dat al lang wist, en vals bescheiden niet laat merken…

 14. Janine schreef:

  Yeuy, ik heb een boel bij te lezen, fijn! :-) De drukte herken ik helemaal, vandaar ook al een poosje je blog niet bezocht.
  Wat een mooie foto’s staat er hier weer bij. De juffer is haast in schutkleur op de korenbloem en het goudoogje is mooi! Nooit geweten dat zij van dichtbij zo het aankijken waard zijn ;-)

 15. Mexican Blackbirds schreef:

  Heb ook zo’n bloemenweide ingezaaid met zaad van de provincie (zakjes met één- en meerjarigen netjes door elkaar gemengd en hop!). Mooi resultaat met veel bloemen en beestjes. Maar wanneer maai je die handel het best?

 16. bart schreef:

  @Mexican Blackbirds: er zit momenteel nog vrij veel bloei in, dus ik wacht nog even tot begin of half oktober denk ik, dan is er nog wat meer zaad geproduceerd en hebben de bijen en vlinders er nog wat van kunnen profiteren.

 17. Mexican Blackbirds schreef:

  Bart, bovenstaand advies gevolgd en uitgevoerd. Geen zaad geoogst, maar alles wat vanzelf op de grond gevallen was laten groeien. Tot nog toe is er een uitbundige groei, maar het bloeien zelf valt voorlopig nog wat tegen (te vroeg op het jaar? te veel regen en te weinig zon?). Maar wat ik me vooral afvroeg: moet hier in het voorjaar ook gemaaid worden of volstaat één maaibeurt in het najaar?

 18. bart schreef:

  @Mexican blackbirds: Twee jaar geleden zat ik met hetzelfde dilemma bij de eerste maaibeurt: moet ik die veelbelovende plantjes terug naar af sturen? Ik heb het toen niet gedaan, met als gevolg dat er inderdaad heel veel bloemen waren, maar dat die ook al heel snel plat vielen, wat geen zicht was. Dus vorig jaar heb ik wel alles afgemaaid, met een heel snel herstel als gevolg en nog altijd een mooie bloei. Dus afmaaien die handel zou ik zeggen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.