I am Brahma!

Broedmachines, dat is iets wreed wijs als het werkt. Schattige tjiepkes à gogo. Ooh’s en Aaah’s! Maar voor ge’t weet staat ge daar met 39 kiekes op uw erf. Ware onze haan niet zo’n hooligan geweest, het waren er zelfs 40 geweest. Maar ondertussen hebben we kip gegeten (hij heeft het zelf gezocht).

Even een kort overzicht van het aanwezig gevogelte? In ren 1 huist Shiva. Zij bewaart als een norse Moeder Overste de orde onder de 11 brahmakuikens die ik als kuiken bij een hobbykweker in Erembodegem kocht. Ondertussen zijn die al ruim een maand oud, en bepaald niet gecharmeerd door Shiva haar bemoeienissen. Niet dat zij zich daar iets van aantrekt: zij is baas en dat mag geweten zijn. Een occasionele corrigerende pik is dan ook aan de orde van de dag.

Ren 2 wordt bevolkt door de vier seizoenen en de twee die-hards van het eerste broedkastexperiment. Zomer (ge weet wel, die met zijn Napoleon-complex) is hier zo’n beetje de wannabe feldwebel. Hij houdt zelfs toespraken, tegenwoordig. Vanop een verhoog, kunt peizen.

De twee brakeltjes zijn broekschijters die bang zijn van hun eigen schaduw. Misschien betert dat nog. Misschien niet.

Binnenkort wordt ren 1 aangevuld met nog eens 9 brahma’s (nageslacht van Shiva en wijlen-de-haan) en ren 2 met 12 brakelhoentjes (gekocht als broedei bij de mannen van SLE). Maar voorlopig zitten die 21 kleintjes nog binnen, tot ze groot genoeg zijn om naar een (volledig afgesloten) buitenren te verhuizen. Pas als ze groot genoeg zijn om geen last meer te hebben van eksters en kraaien mogen ze helemaal vrij. Maar 39 kippen lijkt mij sowieso wat van het goede te veel. Derhalve kunt ge u binnenkort aan een annonceke verwachten. Ik kan ze toch moeilijk allemáál opeten?

Dit bericht is geplaatst in dieren met de tags . Bookmark de permalink.

5 reacties op I am Brahma!

 1. Loko Tosh schreef:

  Toch wel, maar niet alleen en in één keer :D

 2. natuurlijk-rijk schreef:

  Volgens mij hebt ge er uw handen meer dan vol mee, een nieuwe bijverdienste is geboren? Zijn dat goudbrakels? dan ben ik geïnteresseerd!

 3. bart schreef:

  Helaas, zilverbrakels! De bijverdienste zal overigens pover uitvallen, die beesten vreten mij de oren van de kop! :-)

 4. Ria schreef:

  Zij vreten u nu de oren van de kop, maar binnen….. tijd loop jij rond met een gevulde maag! Wat zij nu eten is dan wel al lang uitgescheten. Goeie mest voor de grond. En zo is de cirkel rond.

 5. chelone schreef:

  Met je natuurlijke afzet kan je steeds bij mij terecht. Ik ben ‘in’ voor de heerlijke perikelen die jij meemaakt; de kip die altijd voor verrassingen zorgt. Ik zal ze heel goed verzorgen, al is dat steeds buiten de reactie van haar medebewoners gerekend.
  Maar daar wennen ze op den duur ook aan.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.