8-methyl-N-vanillyl-trans-6-noneenamide

‘Cayenne long slim’, de lange magere cayenne met andere woorden. Ook gekend als spaanse peper of lombok. Dat plantje doet het in de serre bijzonder goed (op de voorgrond op de foto hier onder) en zal toch algauw ruim twintig velly velly spaaisie peppels opleveren zo op ’t eerste zicht. Volgens het pakske (van Sluis Garden) halen ze vier op vijf op de schaal van ‘Scoville Heat Units‘, maar ik denk dat dat toch een beetje optimistisch ingeschat is. Allez, ’t zou mij toch verwonderen als ik hier als hobbyboerken net onder het niveau van pepper spray geraak.  Alhoewel, velly spicy zijn ze in elk geval, geloof me. Tien minieme snippers in een flink bord gemengde sla en het zweet breekt mij uit na vijf happen. Mwoehahaha, kweeniehoe lekker! Dus misschien hebben ze toch gelijk, daar bij Sluis Garden.

Die pikantigheid halen de pepers uit de aanwezigheid van Capsaïcine, ofte 8-methyl-N-vanillyl-trans-6-noneenamide voor de vrienden. Water drinken om te blussen helpt amper, want capsaïcine is slecht oplosbaar in water. Miserie? Banee, want ethanol (alcohol) is wél een bruikbaar oplosmiddel. :-)

Maar niettemin, met 1 pepertje kom ik toch een aantal weken toe om mijn maaltijden op te fleuren, dus blijft de vraag: wat aan te vangen met die overvloed aan C18H27NO3 ? Iemand een receptje misschien? Opleggen in olie? Tapenadeke mee maken?

Dit bericht is geplaatst in moestuin, serre met de tags , , . Bookmark de permalink.

11 reacties op 8-methyl-N-vanillyl-trans-6-noneenamide

 1. Dave schreef:

  Wat altijd handig is is de pepers snipperen en invriezen. Na 5 min zijn ze ontdooid en gebruiksklaar.

 2. mieke schreef:

  gewoon invriezen kan ook, ik heb dat twee jaar geleden gedaan en gebruik daar nu nog van en dat zal volgend jaar ook zo zijn; daarna zaaien we er weer eens , ik heb er ook gedroogd, gewoon aan een koordje en opgehangen gaat heel goed, al is het weer nu natuurlijk wel veel natter dan twee jaar geleden

 3. Els schreef:

  Beste Bart,
  sinds een tijdje volg ik je blog en ik moet zeggen dat je een mooie tuin hebt. Wij proberen iets soortgelijks, maar dan in het klein in een stadstuintje…
  Onderstaand recept helpt je niet van de kilo’s pepers af, maar het is een heerlijke olie om in pastasauzen en andere gerechten met een ‘kick’ te gebruiken. En je kunt natuurlijk altijd flesjes cadeau geven aan mensen.

  PORTUGESE PIRI-PIRI-OLIE

  3- 4 middelgrote verse PIRI PIRI pepertjes met zaden (OF ANDERE CHILIPEPERS NAAR KEUZE)
  6-8 kleine gedroogde PIRI PIRI pepertjes
  1-2 KNOFLOOKTENEN, gepeld
  2 EETLEPELS WHISKY
  1/2 THEELEPEL fijne CITROENRASP
  I EETLEPEL CITROENSAP
  I EETLEPEL RODE WIJNAZIJN
  I LAURIERBLAD
  I THEELEPEL GROF ZOUT
  250 ML OLIJFOLIE

  Haal de groene stelen van de pepertjes en hak de pepertjes grof. Maak ze samen met de knoflook fijn in een keukenmachine of de vijzel. Je hebt ongeveer 2 eetlepels fijngemaakte chilipasta nodig.
  Doe de chilipasta in een kleine steelpan, voeg de whisky toe en zet het vuur laag. Voeg citroenrasp, citroensap, azijn, laurierblad, zout en ongeveer 2 of 3 lepels van de olijfolie toe. (Voeg eventueel meer knoflook toe als je eraan verslaafd bent. ) Laat alles pruttelen tot het lekker ruikt . Haal van het vuur en klop er lichtjes de rest van de olie door.
  Giet het spul in een gesteriliseerde jampot en laat het een paar dagen staan zodat alle smaken goed kunnen mengen. In het begin zal de olie erg pittig smaken, maar na een tijdje wordt de smaak milder en kun je ook de fijngehakte piri piri’s die
  op de bodem liggen, over je eten strooien. Eventueel kun je een paar lauriertakjes aan de olie toevoegen. Goed voor ongeveer 325 ml.

 4. the666bbq schreef:

  snippers drogen in grof zout zit zeker in mijn top 3, geen werk, genen elentriek en kei-handig voor last-minute smaakcorrecties op het bord van papa alleen (of het tikkeneike,…)

 5. Tineke schreef:

  Handige van die lange dunne pepertjes is dat je ze niet hoeft te ontpitten; gewoon met de schaar met de enkele pit en al in ringetjes knippen en in de nasi of anders lekkers. Vorig jaar heb ik diverse sambals gemaakt en ook peperstukjes in zout. Dat laatste was overigens wel erg zout, dus alleen voor in een grote pan chili of zo. Andere mogelijkheid: handvol pepers gebruiken voor de chutney die ik maak van overvloedige pruimenoogst. En als laatste: pepers (kan hand vol of meer zijn) goed laten indrogen, fijnstampen, de pepperflakes in goede olie doen en een paar weken laten trekken. Door een filter heen om de pepersnippers te verwijderen en je hebt een wonderbaarlijk mooi oranjegekleurde peperolie, uitstekend geschikt voor het ‘spicen’ van allerlei gerechten.

 6. bart schreef:

  Bedankt voor de tips, ik denk dat ik ze alle drie (vriezen, olie en gedroogd in zout) eens uitprobeer. Vooral die olie lijkt me wel in orde.

 7. Loko Tosh schreef:

  @Bart: het recept van Els is een grote klassieker in den afrik

 8. Lara schreef:

  Sambal van maken. Pepertjes met flink veel zout en wat azijn in een keukenmachine doen (of met de staafmixer) of nog beter met een vijzel mengen en in een schoon potje doen. Uitgebreidere recepten zijn nog op het net te vinden. Wij Hollanders vinden dat heel lekker bij ‘chinees’.

 9. Herman schreef:

  Wat ook goed helpt om de hitte van pepers weg te halen uit je mond, is het eten van een potje volle yoghurt. Zo hoef je geen alcohol te gebruiken.

 10. Loko Tosh schreef:

  Wie zoekt er nu redenen om géén alcohol te gebruiken?

 11. bart schreef:

  @Loko Tosh: de vreemde kronkels van de menselijke geest: soms slaan ze ons met ontzetting.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.